StoryEditor
KolumneGLAVA U BALUNU

Hajduku odgovara da netko drugi prijavi Soudanija, pa da ne igra u derbiju, ali im koristi i mogućnost da nitko ništa ne poduzme kako bi mogli žugati o nepoštenju HNS-a

Piše Zdravko Reić
20. travnja 2017. - 11:22

Zorislav Srebrić, vrijedni nogometni poslenik, dugogodišnji glavni tajnik Hrvatskoga nogometnog saveza, naravno i vjerni podanik Dinama, jedno vrijeme je često ponavljao slavnu Euripidovu maksimu: “Nikada se nemoj zamoriti u davanju domovini“. Ta misao je neko vrijeme bila instalirana i u trofejnoj dvorani Dinama.

Valjda se citat antičkog pjesnika usjekao u glavu mnogih iz nogometnog ambijenta, posebno kod sudaca, delegata, kontrolora suđenja, pa i funkcionara s jednom izmjenom, umjesto domovine u podsvijest im se instalirao Dinamo. Tako se događa da se brojni nogometni akteri, kao pijan plota, drže te poruke, pa baš neumorno služe Dinamu.

Degutantno je to ponašanje, u prvom redu sudaca, to njihovo stalno povlađivanje, toliko da sam uvjeren da je takva praksa, malo po malo, postala odvratna ne samo najžešćima nego čak i najbeskrupuloznijim navijačima Dinama.

Kvalić ogolio licemjerje

Prigodom onog slučaja u Vinkovcima kad se “El Arabi Soudani bacio čim je osjetio dah Filipa Žderića“ (Nikola Lipovac, Jutarnji list), pa se sudac Damir Batinić, eto, prevario i pokazao na bijelu točku, sve je rečeno, napisano, objavljeno...

U redu, možda je zaista Batinić svirao faul intuitivno, spontano, pa pokazao na bijelu točku, reklo bi se bez namjere da Dinamu omogući pobjedu. Čak sam u takvo tumačenje Ante Kulušića tijekom razgovora u mojem talk-show “Istinom do gola“ i povjerovao.

Međutim, sad poslije propusta Tihomira Pejina da u naj manju ruku pokaže žuti karton Soudaniju na račun one ružne, crvenim kartonom kažnjive, reakcije Alžirca, Kulušić mi je pao na ispitu.

Razočarao me, jer ne mogu shvatiti da jedan tako iskusni sudac može, makar samo u prvom trenutku, izvaliti kako se reakcija Soudanija u odnosu na Luku Capana može svrstati u nesportsko ponašanje. U drugom iskazu Kulušić se pokušavao oprati, naknadno je postao svjestan da je Soudanijeva reakcija u najblažem slučaju za žuti karton. 

Neki “čova” iz Plomina spasio je situaciju i podnio prijavu disciplinskom sucu Saši Pavličiću Bekiću, tim svojim potezom u stvari je ogolio licemjerne odnose u našem nogometu.

I dok mogu razumjeti tragično ponašanje vodstva Lokomotive, koje se drži podanički, poltronski, najbolje kazati sluganski, prema Dinamu, ipak mi nije jasno od kakvog je soja njihov trener Mario Tokić za kojeg sam bio uvjeren da ima snage, točnije da može iskoristiti jedinstvenu priliku i dokazati svoju čast.

A on uvjerava javnost kako nema ni govora o popustima Dinamu premda je svima jasno koliko se sa svojim igračima profanirao svim mogućim oblicima propusta: namjernim žutim kartonima na prethodnoj utakmici, olako skrivljenim kaznenim udarcima, izvlačenjem udarnih prvotimaca... I na kraju bez ijedne naznake prosvjeda na račun suđenja.

Sudac Pejin će platiti “buletu“, nekoliko kola neće suditi, možda i do kraja prvenstva, ali će ga potom vratiti na listu i dati mu novu priliku za vazelin “modrima“.  

A i ovi iz Hajduka dat će mi adresu na račun svojeg priopćenja. Zamislite, na Poljudu “vjeruju da će HNS postupiti u skladu sa svjetskom praksom“.

U stvari gospoda iz Hajduka peru ruke, odgovara im da netko drugi prijavi Soudanija, pa da ne igra u derbiju, ali im koristi i mogućnost da nitko ne poduzme korake protiv igrača Dinama kako bi mogli žugati o nepoštenju i naklonosti HNS-a i sudačke organizacije “modrima“. Osnovno, trebali su otkriti kako je to u svjetskoj praksi, pa onda se praviti pametni...

Perfidna rola Riječana

I Rijeka je odigrala perfidnu rolu, sve češće se čuje s Rujevice kako su oni “sami protiv svih“, posebno kako njih ništa drugo ne zanima nego njihova borba za prvaka. I neka su koncentrirani na borbu za prvu titulu, bilo bi tragično za Rijeku da se ta utrka ne realizira uspješno.

Ali to ne znači da mogu živjeti isključivo u svom svijetu. I to jedino dok njihova stražnjica nije u pitanju kao kad je sudac Ante Vučemilović pristrano vodio derbi na Maksimiru, odnosno kad je Franko Andrijašević kažnjen s tri utakmice neigranja zbog uvrede suca Andreja Burila poslije utakmice u Koprivnici. A tako nije, jer borba za poštenije i čišće natjecanje u prvom je redu problem prvoligaških klubova, a ne tamo nekog momka iz Plomina.

Svi se navodno zalažu za politiku bez tolerancije za suce koji drastično griješe, bez obzira rade li to s namjerom ili bez nje, ali glas dižu jedino kad su ugroženi interesi njihovih klubova. A kad je tako onda i ne zaslužuju druge suce nego ove koji dijele nepravdu.

Ipak, pravda je u “slučaju Soudani&Pejin” zadovoljena, najbolji igrač Dinama je kažnjen. I na toj odluci treba čestitati Goranu Kvaliću, premda se sad pretjeruje i tumači kako je njegova prijava “čin građanske hrabrosti“, ali isto tako i disciplincu Pavličiću koji je bez krzmanja odredio kaznu.

Sad je na Hajduku pokazati se u subotu kad “Mr. derby“ nije od pomoći Dinamu, pa realizirati pozitivan rezultat, po mogućnosti i pobijediti što bi dalo novi zamah Joanu Carrillu. 

Čekaju nas burni raspleti, bit će dramatičnih događanja, jer “pejini” bujaju u sudačkom miljeu.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 13:32