StoryEditor
Kolumnepriča o bijelima i crnima

Hajduk i Afrika: Nigerijac pojačanje kao Kouassi, Ohandza, Said, Hamza ili...?

22. svibnja 2019. - 23:09
hajduk_inter14-171217

Kako smo javili, Stephen Chinedu, potpisao je trogodišnji ugovor za Hajduk, priča koja je već neko vrijeme u điru dobila je jučer i službeni epilog, a Hajduk je registrirao svog prvog Nigerijca! 

I to porijeklom iz Bijafre, kako smo pisali.

Chinedu je već neko vrijeme u Poljudu, sklonili su ga otprije kod sebe dok ne obave zahtjevnu papirologiju, više nije ni nastupao za Neretvanac iz Opuzena, odakle se lansirao u orbitu zanimanja putnika-namjernika, bio glavna faca Treće lige. Gledali su ga i Slaven Belupo, Inter Zaprešić, ali i zagrebački Dinamo i mostarski Zrinjski, pa Hajduk nije htio riskirati kad je već procijenio da mu napadač treba, neka dođe odmah. 

Znate već priču oko Chinedua, s njim je u Opuzenu bio i prijateljs-sunarodnjak Uche Anoruo, njega Hajduk nije zadržao jer im je vezni red, stalno to napominjemo – prebukiran.

Pa će Uche negdje drugdje, pratit ćemo.
Chinedu je priključen treninzima druge momčadi, međutim može se pretpostaviti da je u projekciji i dogovoru predviđen odlazak na pripreme prve momčadi.

Rekosmo, ugovor je potpisan na tri godine, a Nigerijca zastupa agencija “Zeleni Centar-sport”, Chinedu je rođen 6. siječnja 2000., iz plemena igbo, zapravo to je veliko pleme, narod (njihov poseban jezik), te katolik.
Hajduk i Afrika.

Nije puno bilo Afrikanaca makar je tamo od kraja osamdesetih,kad je nastala poplava stranaca bilo došljaka sa svih kontinenata, od Kanade do Australije, dijagonalom, a i obratnom stazom, od Japana preko Uzbekistana do Urugvaja i Argentine.

Afrika, to je moj đir... Afrika, paprika. Kakvog su “bijeli” dosad imali iskustva s nogometašima Crnog kontinenta?

1./2. Mass Sarr i Anthony Tokpah (Liberija) 

Led je probio tadašnji ministar vanjskih poslova Hajduka, danas na žalost pokojni Ante Radić koji je iz postojbine Georgea Weaha, tada najboljeg svjetskog nogometaša doveo dvojicu Liberijaca, Sarr je bio napadač, lijevo krilo, omalen, ali okretan, ljubimac splitske publike od 1995., a Tokpah vratar, visok, darovit, ali se kroz konkurenciju nadolazećih Runje i Pletikose nije nauživao minuta. 

Sarr je nakon Hajduka igrao u engleskom Readingu i Sydneyju, a Tokpah je branio i za Hershey Wildcats, “divlje mačke” iz američke Pennsylvanije.

3. Jean Evrard Kouassi (Bjelokosna Obala) 

Preko agencije Germania stigao je Kouassi s Bjelokosne obale u zimu 2013. i kroz dvije godine postao vrijedan transfer-eksponat. Ne samo da je zabio jubilarni 4000. prvenstveni gol Hajduka i to u Koprivnici, nego ga se prodalo u Kinu za ukupnih cca dva milijuna eura što je bilo posebno značajno u zimu 2015. Danas igra u Kini za Wuhan Zall.

4. Franck Ohandza  (Kamerun) 

Rekli bismo najbolji od svih, ali ozljede su ga rušile i mučile, dok lani nije otišao, a zastupnik Oliver Koenig nije bio sretan kako se sportski direktor Mario Branco u pregovorima oko nastavka ugovora odnosio prema njegovom štićeniku. No, i on je odlaskom donio Hajduku odštetu, a došao je iz – Sesveta, s Dinamovim ugovorom!? 
Dinamo ga nije htio, a Goran Vučević, Brancov predvodnik dok je mjerkao Iliju Nestorovskog iz Inter Zaprešića ugledao je – Ohandzu. Frane Zolja, legenda. I on je u Kini danas,klub je Henan Jianye.

5. Jeremiah Arkorful (Gana)

Trebao je biti lijevi branič za pamćenje, ali taj plahi nogometaš iz Gane osim što je u kupu nastupio protiv Funtane u Istri, nije iznio teret igranja u bijelom dresu na velikoj sceni 2014. i 2015... 
U Latviji je, klub mu se zove Babite.

6./7. Hamza Barry (Gambija) i Ahmed Said (Gana)

Svježi su dojmovi, došli su u ljeto 2016., Barry sa preko 100 nastupa najdugovječniji je Afrikanac u bijelom i danas, a Said je zapravo Talijan, odrastao, odgojen u Milanu, ali je putovnica ganska. Eno ga u Portugalu (Rio Ave).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 07:16