StoryEditor
KolumneJUČER, DANAS, MALO SUTRA

Grozno zvuči, ali Milanović je najbolji izbor

22. lipnja 2019. - 14:00

Možda ste zaboravili, pa da vas podsjetim... U prosincu 2016. godine svekoliku javnost šokirala je vijest da je Ured predsjednice naručio četiri tone ribe. Vrlo brzo s te je visoke adrese stiglo pojašnjenje tako silne gladi. U objavi za medije istaknuto je kako se radi o "okvirnoj količini za razdoblje od dvije godine“, te da se Ured "ne obvezuje na realizaciju svih količina iz pojedinačnih ugovora“, što će reći kako postoji stanovita mogućnost da se na Pantovčaku u sljedeće dvije godine neće pojesti cijele četiri tone, nego možda samo 1950 kilograma ribe.

Što je dalje bilo, koliko se zamamnih jestvina morskoga porijekla uistinu konzumiralo, o tome mediji nisu dalje izvještavali, jer se priča s vremenom, kako to obično biva, ispuhala. Tek, ostao nam je zaključak da državni poglavar, ma tko on bio, u petogodišnjem mandatu ribljemu fondu može nanijeti projektiranu štetu od ukupno deset tona.

Koji dan nakon ovog oboritog otkrića, publicirana je vijest kako je Ured naručio još ponešto. Recimo, 206 kilograma čokolade s minimalnim udjelom 42 posto kakaa, 20 kilograma čokolade za kuhanje s minimalnim udjelom 70 posto kakaa, 20 kilograma čokolade za kuhanje s minimalno 96 posto udjela kakaa, 20 kilograma bijele čokolade, 40 kilograma čokolade u prahu, 16 kilograma kakao-praha, te šest kilograma čokoladnih mrvica.

Nadalje, gorčinu svakodnevice pokušalo se ublažiti još ponekim slatkim narudžbama: 100 kilograma pudinga, 720 litara sladoleda, parfe-kremom s okusom čokolade i vanilije te kremom za tiramisu... Da ne bi ispalo kako je dolce vita jedino što zanima društvo s Pantovčaka, naručeno je i 8,3 tone kruha, 10 kilograma kroasana, 960 kilograma različite tjestenine, 144 kilograma lisnatog tijesta i 60 kilograma tijesta za savijače. Našlo se mjesta i za 16 kilograma kavijara, 60 kilograma konzervirane tune, 60 kilograma šparoga, 160 kilograma maslina, uz 410 litara ekstradjevičanskog maslinova i 25 litara bučina ulja.

Nije se zaboravilo ni na začine, pa se uz desetke kila onih uobičajenih, naručilo i 40 grama šafrana. Sve u svemu, marljive kolege izbrojale su ukupno 178 različitih proizvoda vrijednih ukupno 980 tisuća kuna, koje je Ured naručio imajući u vidu svoje dvogodišnje potrebe, pa ih mi moramo množiti s 2,5 da bismo izračunali ukupnu mandatnu potrošnju. A možemo samo nagađati koliko je tek naručeno pića (vina, piva, žestica, bezalkoholnih napitaka...) i mesa (teletine, svinjetine, piletine, divljači...).

Sve ove podatke trebali biste imati u vidu kad se budete opredjeljivali za svoga kandidata, odnosno kandidatkinju na predsjedničkim izborima. Jeste li sigurni da je baš mudro poduprijeti nastavak dosadašnje politike čiji su se učinci, kako vidimo, mjerili tonama pojedenog i cisternama polokanog? Ne zaboravimo nadalje da je gospođa Grabar-Kitarović od prvoga dana izražavala najdublji prijezir prema svim sredstvima izravne komunikacije (telefon, elektronička pošta, Skype...), jer je sa svima željela razgovarati licem u lice. Zbog toga je veći dio mandata provela kao kufer putujući s točke a do točke b, s jednakim žarom obilazeći i svjetske metropole i domovinske pripizdine. Želite li doista reprizu ferijalnog predsjednikovanja?

Zoranu Milanoviću može se, naravno, štošta prigovoriti. Moja ga malenkost vidi kao prvookrivljenog za mnoga zla koja su nas pogodila u zadnjih nekoliko godina. Kao očajni premijer vrlo adekvatne, dakle, još očajnije vlade, on je pripremio teren za karamarke, oreškoviće i ine. HDZ i, šire gledano, sva desnica moraju mu dvostruko zahvaliti: jer im je svojim nečinjenjem velikodušno otvorio prostor i usput dotukao samu ideju socijaldemokracije. Konačno, nemojmo se lagati, Sheldon Cooper Bernardić ne bi bio moguć bez Milanovića.

Nepopularni Zoki ima, rekoh, mnoge mane, ali i najmanje dvije vrline, barem u kontekstu mogućeg predsjednikovanja. On, naime, nije bogzna kako vrijedan - o čemu postoje mnoga svjedočanstva - a što je dobrodošla osobina za nekog tko bi trebao obnašati u suštini virtualnu dužnost, jer znamo koliko su kod nas malešne ovlasti predsjednika Republike.

Potom, on je narcisoidni mizantrop, što znači da nije od prevelikog druženja: u njegovome mandatu razložno je očekivati i neusporedivo manje putovanja (osobito domaćih) i kudikamo komornije bankete. Jedno s drugim vodi neizbježnom zaključku: ma koliko vam se u prvi mah ta ocjena činila odioznom, on je najprikladniji izbor.

Od njega zajamčeno neće biti nikakve koristi, ali je vrlo izgledno da bi mogao načiniti puno manju štetu od svih kandidata o kojima se do danas šuška.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 20:43