StoryEditor

GRACE JONES: Hurricane

Piše PSD.
3. prosinca 2008. - 14:28

Izvođač: GRACE JONES
Album: Hurricane (Wall Of Sound – Menart)
Ocjena:  ****

Gotovo dvadesetogodišnje izbivanje sa glazbene scene te - još čudniji - bijeg od svjetala reflektora i javnosti nakon što je s Eddiejem Murphyjem 1992. glumila u filmu Bumerang, Grace Jones su, činilo se neopozivo, smjestili u krug bivših zvijezda.

Iako su osamdesete bile njezine, filmske uloge poput one u Bondovu Pogledu na ubojstvo i Conanu II bile su više no zapažene, a suradnje s Jeanom-Paulom Gaultierom ili, pak, Slyjem i Robbiejem čvrst argument nominacije za pop-ikonu desetljeća, Grace je u devedesetima gotovo netragom nestala sa scene.

Sporadična “niskobudžetna” kabaretska pojavljivanja samo su dodatno dohranjivala teze o posvemašnjem padu i tonjenju u opskurnost. Povampirenje i najava izlaska novog studijskog albuma bili su stoga pravo iznenađenje. Još veće je donijela kvaliteta materijala. Deseti album Grace Jones nije, naime, osrednji podsjetnik na bolju prošlost niti sklepotina iznuđena novom konjukturom osamdesetih; pače, riječ je o apsolutno najboljem albumu karijere.

Sniman sa starim prijateljima i suradnicima, poput producenta Ivora Guesta, Slyja Dunbara i Robbieja Shakespearea, koji su odgovorni za izvrsnu reggae stilizaciju Well Well Well, te Briana Enoa, Trickyja, Barryjka Reynoldsa, Wallyja Badaraua..., Hurricane je prepun zavodljivih detalja, minucioznih aranžerskih poteza, čarobnih ritmova i elektroničkih beatova, ali također i iznimnih gudača.

Sama Grace nikad nije zvučala tako dobro. Sugestivni narativi - poput onoga u This Is ili, pak, u, po osobnom sudu najboljem komadu albuma, temi I’m Crying (Mother’s Tears), lucidni umetci - kao Amazing Grace čije uključenje u broj daje cijeloj skladbi posebnu emotivnu dimenziju i toplinu; maštovita kombiniranja retro-štiha i suvremenih producentskih poteza s Trickyjevim pečatom u naslovnoj temi albuma, iznimni gudači u zaključnoj Devil In My Life, definitivno pretvaraju Hurricane u najbolji album Graceine glazbene karijere.

Povratak otpisane? Baš tako, i to u najboljem mogućem stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 23:23