StoryEditor

Glas Geta

16. rujna 2018. - 20:00


Negdje početkom dvijetisućitih mi iz Splita skanjivali smo se i rugali s distance promatrajući egzodus domorodaca iz dubrovačke gradske jezgre i neopisive gužve koje su se stvarale na ulazu i izlazu iz starih zidina: nama se to ne može dogoditi, pa ovo malo turista što nama dolaze uživaju upravo u suživotu s građanima u Dioklecijanovoj palači.

U međuvremenu Split je prošao različite faze turističkog uragana – najprije smo se radovali šarenim turistima iz cijelog svijet koji se dive našim 'starim stinama' i našem načinu života, kroz godine su gužve bivale sve veće, a 'naš način života' pomalo je odumro, da bi nas u posljednje dvije sezone val potpuno pregazio.

Naš čuveni način života među starim stinama svodi se sada na zaobilaženje srca grada kroz tri turistička mjeseca, paniku kad auto moraš parkirati negdje blizu centra i užas kad se trebaš dočepati trajekta u gradskoj luci, ali i izaći iz grada, daleko na periferiji!

Trpjeli su splitski građani nekako s mirom, povremeno su se bunili oni pod najvećim pritiskom, stanari u jezgri, a konačno je puklo krajem ljeta u tradicionalno puntarskom dijelu grada, Getu.

Osvanuo je ispisan (lako uklonjivim) grafitima u kojima se optužilo struku i gradsku vlast za lošu skrb o povijesnoj jezgri koja se pred očima građana doslovno raspada, očišćena od svojih građana i prekrcana stolovima, brzogrizima, jeftinim turističkim sadržajima i općenito samovoljom ugostitelja i vlasnika apartmana koji su se prometnuli u prave vladare Dioklecijanove palače.

Jedan od povoda otkrivaju i brojke; još 2001. godine u Palači i bližem obuhvatu (UNESCO-ovoj jezgri) živjelo je oko dvije tisuće ljudi, a sada tek nešto više od stotine!

Ispisivanje grafita zadnji je vapaj stanovnika Geta da im se omogući život dostojan čovjeka, da se zaštiti ono najvrednije što Split ima, baština koju ne čini samo povijesna arhitektura nego i ljudi. Ne samo što smo već odustali od 'našeg načina života', odustali smo uopće od života u Palači – svjedoče grafiti.

A oni su, ma koliko se gradski očusi zgražali nad njima, stvarni i konačni iskaz mediteranske demokracije. Zapis koji svjedoči da je opstanak Splita kakvim smo se ponosili - na rubu propasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 07:01