StoryEditor
Kolumnehrvatska tragika

Fortuna je imala veliko F – francusko, a i mi smo dali ruke 'galskim pijetlovima', digli im krestu da kukuriču

15. srpnja 2018. - 23:55
proglasenje55-150718

Nisu naši uspjeli do zlata, ostali smo na srebru, Francuska je prvak svijeta, a Hrvatska rame do šampiona... I Luka Modrić je, unatoč porazu, najbolji nogometaš Svjetskog prvenstva, Zlatna lopta! Zasluženo, svaka čast!

Finale je presudio – penal, za 2:1 Francuske, ključni detalj. Jedanaesterac koji je dosuđen putem VAR-a, a ruku na srce, bila je to Perišićeva ruka za bijelu točku. Pravilna odluka argentinskog suca Nestora Pitane koji se doduše dugo konzultirao s video-snimkom i kolegama u VAR-officu, ali Perišić se poslužio rukom.

Bili smo se taman digli iz 0:1 do poravnanja, dominirali smo igrom, ali smo cijelo to prvo poluvrijeme trpjeli veliku pegulu. Najprije autogol Mandžukića, pa onda penal za Francusku kod stanja 1:1, usmjerilo je utakmicu definitivno prema Francuskoj.

U nastavku smo dobro nastavili, ali je nakon kontre "plavih" Pogba pogodio, ulovio Subašića na krivoj nozi, sa 3:1 priča je bila zaključena.

Međutim, ostaje to finale za pamćenje, a i naša igra u završnoj predstavi bila je više nego dostojna finala.

Nude se neke neobične brojke: prvo poluvrijeme puno tragike, umjesto da nam Ivan Perišić bude junak izjednačenja, igrao je rukom za penal. Šutevi su u ta doba bili čak 7:1 za naše, pročitajte to još jednom, 7:1. A na semaforu Francuska je vodila sa 2:1... Kako je to moguće? Logika i matematika se bune protiv takvog računanja.

No, tako jest, dali smo ruke "galskim pijetlovima", digli im krestu da kukuriču. Dva detalja hrvatske tragike:
1. Mandžukić - skrenuo loptu u autogol nakon francuskog ubačaja iz slobodnog udarca, a faul Brozovića na Griezmannu nije ni bio (Pitana se prevario). Kasnije je Mandžo našminkao lice svoga nastupa, prevario Llorisa da bude 2:4, koliko-toliko podnošljivo, da rezultat ne ode u katastrofu... 
2. Perišić - drugi gol Francuza dogodio se nakon kornera što ga je nespretno skrivio Vida, htio je naš stoper loptu izbiti glavom prema autu, ali nije dobro kontrolirao svoj skok, odbio balun u korner.

A iz glupog kornera, kako biva ono nepisano pravilo: iz glupog kornera – ako nije odmah gol, desio se penal, iz penala gol. Ključni detalj finala.

Jeftini pogoci kao pokloni za Francuze, previše smo toga poklonili. Kad smo sami sebe slomili, Francuzi su posao lako priveli kraju, kontrirajući nas.

Na srcu nam je ponoviti kako su Francuzi teško živjeli u prvih 45 minuta, zabrinuli smo ih, u zraku je bilo da ćemo baš mi povesti sa 2:1, nakon Perišićeva izjednačenja. Izjednačio si, bolji si, Francuska centar nije lako prelazila i onda taj Vidin korner, Perišićeva ruka, penal, Subašić nas nije izvadio.

Naši su vladali igrom i događajima, a Francuzi cinično zabijali.

Jesu bili čvrsti, čekali su i dočekali trenutak kad će udariti, kad će duga lopte Pogbe potražiti Mbappea... Pomazila ih je i sreća. Ovaj put je Fortuna imala veliko F – francusko.
I nama je pomagala. Prije. Nije da nije.

Za kraj, Mandžukićevo lukavstvo da izruga vratara Huga Llorisa pomoglo je i Mandži i nama da se poraz ublaži.

Sa 2:4 ostaje zapisano finale s mnogo golova, pamtit će se baš kao što je i autogol Mandžukića prvi autogol u finalima Svjetskog prvenstva.

Kako god okrenuli: ispisali smo povijest. Bravo za sve i hvala vam naši – srebrni!

I Zlatna lopta Mundijala – Luka Modrić, najbolji nogometaš Svjetskog prvenstva!

 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 07:44