StoryEditorOCM
KolumneCINEMARK

DJEDICA PUŠTEN S LANCA Mamurluk (pre)pijanog kuma

6. veljače 2016. - 11:56

Film: DIRTY GRANDPA; komedija; SAD, 2015.
Režija: Dan Mazer
Uloge: Robert De Niro, Zac Efron
Distribucija: Blitz
Ocjena: **

Multipleksna publika mlađe dobi Roberta De Nira ne poznaje po kapitalnim ulogama u “Kumu II“, “Taksistu“, “Lovcu na jelene“, “Razjarenom biku“, “Dobrim momcima“, “Casinu“, “Vrućini“... Za nove generacije De Niro nije “godfather“ ili “taxi driver“ Travis Bickle koji se obraća sam sebi u zrcalu i pita “Are you talkin' to me?!“. Za njih je on strogi punac Bena Stillera iz “Dozvole za brak“ (2000.) koji govori o “krugu povjerenja“, a vijetnamskog veterana s irokezom u vojnoj jakni prije prepoznaju u “susjedu iz pakla“ Zacu Efronu.

Na prijelazu milenija, De Niro se, valjda umoran od nekih od najtežih dramskih zadataka u povijesti, počesto u ulogama mafijaša, odlučio predstaviti publici u vedrijem svjetlu i probuditi komedijaša u sebi kakav je dotad rijetko izlazio na vidjelo (“Kralj komedije“, “Ponoćna utrka“). “Wise guy“ se, dakle, okušao kao “funny guy“. S “Analyze This“ i “Meet The Parents“ De Niro je okrenuo novi list u karijeri. A kako su oba filma bila jako uspješna, iznjedrivši i nastavke, De Niro se trajno udomaćio u lakonotnijem žanru, revno prati strujanja unutar moderne (američke) komedije i gledao je “Zločestog djedicu“ s Johnnyjem Knoxvilleom.

 

Posljednjih godina je u modi vulgarni zahodski humor “R“ predikata kojemu ništa nije sveto i oteo se kontroli s “Mamurlucima“ i sličnim izdancima žanra pa je De Niro odlučio zaigrati na tu kartu još otvorenije u odnosu na “Dozvolu za male Fockere“ (2010.), gdje je imao “napadaj pimpeka“ zahvaljujući viagri. U jednoj od prvih scena “Djedice puštenog s lanca“ De Nirov lik Dick Kelly, friški udovac, masturbira na pornografiju na televiziji i biva uhvaćen u (ne)djelu. “Nisam mislio da ćeš to raditi“, osupnuto će njegov unuk, odvjetnik Jason (Zac Efron), vidjevši djeda u krajnje nezgodnom trenutku svega dan-dva nakon bakina sprovoda.

Jasonu je neugoda, a još je više nelagodno starijoj publici, fanovima dvostrukog oskarovca De Nira iz faze kad je bio ponajbolji dramski glumac na svijetu. Međutim, mlađarija u kinu, demografska skupina otprilike između 12 i 20 godina, čoporativno se valja od smijeha i traži još takvih neotesanih humorističnih skarednosti kakve uključuju neizostavne “dick jokes“, kao što je “veća palica za golf“ i “cunamiranje po licu“. Jasno, upravo to će i dobiti od redatelja Dana Mazera (romantična komedija “Dajem im godinu“), nekašnjeg scenariste komičnih prostakluka popularnog Sache Barona Cohena (“Borat“, “Bruno“).

 

 

Kad Jason krene odvesti djeda u posjet prijatelju u “dildomobilu“ (“divovske stidne usne“, “divovski tampon“), ovome su samo na pameti nepodopštine, od eksavanja alkohola do igranja “pravljenja djece“ sa seksi studenticama “na vrhuncu seksualne moći“ poput Lenore (Aubrey Plaza; “Sigurnost nije garantirana“). Djedica bere mladenačke fore poput samog De Nira pa Lenore šalje poruke s “emojijem“ koji miga i plazi jezik, napaljen na nju nakon što mu je prilikom prvog susreta - zapalivši debelu kubansku cigaru i evidentno željna ševe - rekla da je “Kubanka donjom polovicom“.

Seksualne aluzije još su žešće tijekom njihovog drugog susreta na floridskom Daytona Beachu. Lenore traži da je Dick namaže za sunčanje, a kad ovaj prejako stisne kutiju i bijela krema poleti po njezinim grudima u bikiniju (“Ups!“), Lenore će priznati da joj se to “stalno događa“. “Većina djedova želi samo karamele“, čudi se Jason, ali ne i njegov. “Tulumari dok ne zatrudniš“, nazdravlja Dick s čašom u ruci. Žestoko partijanje s mamurnim buđenjem u zatvoru i nacrtanom svastikom od penisa na čelu (!), ne odgovara ionako ukočenom mladiću koji ne želi djedu pomagati u barenju ženskih, kamoli da ih sam bari budući da se treba oženiti s Židovkom (Julianne Hough; “Rock zauvijek“) za tjedan dana.

 

 

 


Do kraja De Nirova razuzdanog filmskog tuluma nađe se zgodnih verbalnih doskočica, primjerice da je Jason terminator kojeg je trebalo poslati umjesto Arnolda Schwarzeneggera da “blokira“ seks Sarah Connor i rođenje Johna Connora ili Lenoreina želja da joj Dick podere grudnjak kao da je odrezak od mirovine. No, prednjače “The Hangover“ neuglađenosti kakve su u trendu za žanr i “toilet humor“ pretjerivanjima zatrpavaju razmjerno pošten “twist“ filma s davanjem razloga djedicinom “puštanju s lanca“. Tako, nije dovoljno da djed svuče sve sa sebe u krevetu pored unuka (“najbolje se spava gol“). Djed ga mora i prenuti penisom u krupnom planu da “Mamurluku“ pošalje “emoji“ koji miga i plazi jezik.

 

 

 

 

MARKO NJEGIĆ

 

 

Veliki hit u hrvatskim kinima

“Dirty Grandpa“ zasad prolazi ispod očekivanja u Americi, no jako je popularan u hrvatskim kinima. U nepunih deset dana film je vidjelo 27.807 gledatelja kojima su Robert De Niro i Zac Efron dobitna komična kombinacija. Njih su dvojica glumili već zajedno u romantičnoj komediji “Sretna Nova godina“, ali nisu imali zajedničkih scena, a veže ih i Efronovo maskiranje u De Nirova “taksista“ Travisa Bicklea u “Susjedima iz pakla“.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 03:44