StoryEditor
KolumneKOMENTAR FRANE VULASA

Dalmacijo, di su ti nestali treneri?

Piše Frane Vulas
5. lipnja 2018. - 21:45
mladost_jug28-300518

Imenovanje Vladimira Anzulovića trenerom Splita, Zagrepčanina sa slovenskom adresom (u Novom Mestu mu živi obitelj) nam je dala mislit'. Kada na brzinu razmisliš koja su tri dalmatinska muška kluba po tradiciji i uspjesima sami vrh, to su Hajduk, Jug i Split. Trener Hajduka je Željko Kopić, Osječanin po rođenju, sa zagrebačkom adresom, tamo mu živi obitelj. Bivši kadet i junior Dinama. Vrlo uspješni trener Juga je Vjekoslav Kobeščak. Zagrepčanin, legenda Mladosti, igračka (više) i trenerska. Špranca se vidi iz aviona. Evidentna je, kako bi u komentatorskim danima rekao Goran Vlaović. Dvojac trenera Zagrepčana, i treći također sa zagrebačkih štihom.

I da ne bude zabune, nije ovo nikakva priča "naši i vaši", ksenofobični vapaj kako već neki to žele prikazati. Sve su to domaći treneri koji su što je važnije itekako s razlogom na klupi "bijelih", "žutih", Juga. Kobeščak je u malo više od tri godine na klupi momčadi iz Gruža osvojio gotovo sve. Upisao se već zlatnim slovima u povijest kluba koji ove godine slavi 95 godina postojanja.

Nakon odličnog poljudskog starta Željka Kopića su vanjski faktori koji su utjecali na stanje u momčadi te time i rezultate zaustavili u završnici sezone. U finalu kupa mislimo pritom i na ljude u crnom i njihove pogrešne procjene. Šteta što nije imenovan trenerom Hajduka ranije kada je bio u kombinacijama, kada su birani Marijan Pušnik, Joan Carrillo, a ne kada napokon jest kada su se Poljuda nakon nekog vremena hvalili kako su "pogodili s trenerom". Pogađa Giovanni Cernogoraz, Jakov Fak...

Ljudi na tim pozicijama odlučuju, ne gađaju. Što niste s njim "pogodili" prije? A karijera Vladimira Anzulovića, mladeg brata izbornika Dražena, ide uzlaznom putanjom. Nakon dvije vrlo dobre sezone sa Šibenikom, u kojima se pokazao i kao trener sklon mlađim igračima, želio ga je i doveo Split. Jer dao im je argumente za to. Kao Kopić Hajduku, Kobeščak prije Jugu.

Neka nam se ne naljute pritom Zadrani. Split možda ima bogatiju povijest, ali Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku. Međutim, i momčad Zadra vodio je prošle sezone Riječanin Aramis Naglić (koji je igračku karijeru lansirao kroz Split). Malonogometaše Split Tommyja, favorite za osvajanje naslova prvaka Hrvatske, vodi Victor Acosta, Brazilac koji ima i španjolsku putovnicu. Ima još takvih primjera. No, gdje je nestala vrhunska domaća, lokalna, dalmatinska struka. U najboljim dalmatinskim klubovima.

Uvijek smo, pa tako i u sportu skloni upirati prstom u nekog drugog, svaljivati krivnju. Iako u ovoj Lijepoj našoj, kakva jest da jest naša je, nerijetko i jest takav slučaj. Pogotovo u sportu. Međutim, u ovom slučaju su samo dvije opcije. Ili više nemamo dovoljno kvalitetnu vrhunsku struku ili joj, takvoj kakva jest, ni sami više ne vjerujemo, degradirana je. U svakom slučaju presuda je ista – najviše smo za to sami krivi.

#TRENERI#ŽELJKO KOPIĆ#VJEKOSLAV KOBEŠČAK#VLADIMIR NAZULOVIĆ#ARAMIS NAGLIC#VICTOR ACOSTA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 10:19