StoryEditor

ČUDESNE ZVIJERI: GRINDELWALDOVA OSVETA Kad proradi magija Harryja Pottera

19. studenog 2018. - 15:44
cudesne-zvijeri2-2

Navijačka atmosfera vladala je na dupkom ispunjenoj fanovskoj projekciji nastavka megahita "Čudesne zvijeri i gdje ih naći" iz čarobnjačkog svijeta autorice J.K. Rowling, u zagrebačkom multipleksu "Kaptol Boutique Cinema" ovog utorka. Prva pojava mladog Albusa Dumbledorea u filmu "Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald" izazvala je ovacije publike. Fanovi su objeručke prihvatili Judea Lawa kao mlađu verziju Dumbledorea u tumačenju Michaela Gambona, tj. Richarda Harrisa iz serijala "Harry Potter" čijem čarobnjačkom svemiru pripadaju "Čudesne zvijeri" i kronološki prethode "potterovskim" zbivanjima.

Studio Warner Bros je stvorio zajednički "Wizard World", odnosno svijet čarobnjaka po uzoru na Marvelverse (Marvelov svemir superjunaka) i proširio fanovsku bazu. Tko voli "Harryja Pottera", voljet će i "Fantastic Beasts" s avanturama Newta Scamandera (oskarovac Eddie Redmayne bolji nego prvi put u ulozi). Zapravo, već ih voli. Većina posjetitelj(ic)a projekcije došla je odjevena u oprave prepoznatljive iz "Harryja Pottera" ili "Čudesnih zvijeri". Vaš kritičar bio je jedan od rijetkih "bezjaka" u publici, normalno odjeven.

Nije, dakle, "hard core" fan, ali svejedno opaža da sz "Fantastic Beassts" na dobrom putu da postanu fenomen nalik "Harryju Potteru" ili "LOTR-u" s početka novog milenija, stvore redove za ulaznice i izazovu navijanje publike u kinu. Nova franšiza od planiranih pet dijelova definitivno je sagrađena na temeljima stare. Zato ponešto smeta što David Yates ("Legenda o Tarzanu"), redatelj prethodnika te posljednja četiri dijela "Harryja Pottera", inzistira na daljnjem širenju svemira pa uz Britansko i Američko ministarstvo magije nakratko posjećujemo i Francusko, ali tako to mora biti u današnjem franšiznom Hollywoodu Marvela, "Star Warsa" i sličnih serijala.

Obvezan je i "overplotting" s brojnim podzapletima, otkrićima i njima pripadajućim likovima za daljnje nastavke, kao i povezanost s mitologijom "Harryja Pottera", počevši od Dumbledorea kao direktnog "linka", periodičkih povrataka u Hogwarts, ali i spominjanja zatvora "Azkabana", pojave zmije Nagini (Claudia Kim u ljudskoj formi) supernegativca lorda Voldemorta itd. No, za razliku od izvornika koji je više razmišljao o stvaranju franšize i onome što slijedi u nastavcima te usput izgubio tračak spontanosti, čarolije i ljudskosti, "Čudesne zvijeri: Grinderlwaldova osveta" razmišljaju i o samome filmu.

Drugi dio funkcionira kao most prema daljnjim "sequelima" dok se posljednji nastavak "prequelovski" ne spoji s prvim "Harryjem Potterom", ali i kao film "per se". "Nadajmo se da će se neka nova Newtova čaranja dogoditi uz više ljudskosti i magije", zapisali smo u kritici prethodnika. Naša nadanja su ispunjena. Magija "Harryja Pottera" je proradila i film je humaniji od prijašnjeg, čudesniji, superiorniji, (vizualno) spektakularniji, razigraniji, uzbudljiviji. Naravno, nije u dometima remek-djela "Imperij uzvraća udarac" unutar "Ratova zvijezda", no spada među bolje filmove proširenog čarobnjačkog svemira ("Harry Potter i Zatočenik Azkabana" je neprikosnoven) kao vrlo solidan fantazijski blockbuster koji uspijeva istovremeno biti zabavniji i mračniji.

S jedne strane, neodoljive beštijice Šnjofavci, bebe Šnjofavaca i ostale životinjice. S druge, titularni negativac, mračni čarobnjak Gellert Grindelwald, u tumačenju izblajhanog i prilično uživljenog Johnnyja Deppa. Scena Grindelwaldova bijega iz leteće kočije u uvodu filma postavlja visoke akcijske domete. Grindelwald je trebao biti prebačen iz Amerike u Europu 1927. da odgovara za svoja nedjela, a kad se oslobodi želi uništiti mir između čarobnjačkog i nečarobnjačkog svijeta.

Zbog toga Dumledore angažira bivšeg učenika Newta, koji ima zabranu putovanja nakon što je u prethodniku "uništio pola New Yorka", da prije Grindelwalda u Parizu pronađe Credencea Barebonea (Ezra Miller), ključnog faktora za nadolazeću čarobnjačku bitku. Dumbledore se pobratimio s Gridelwaldom u mladosti u lijepoj sceni koja sugerira njegovu (homo)seksualnost, kad dvije kapljice krvi polete kao dvije buba-mare. Tad su Dumbledore i Grindelwald sklopili pakt da neće jedan potiv drugaoga direktno ratovati.

Zato je angažiran Newt čiji se putovi križaju s nekadašnjom školskom kolegicom Letom Lestrange (Zoë Kravitz), starim drugarom "bezjakom" Jacobom Kowalskim (Dan Fogler), Queenie Goldstein (Alison Sudol) i njezinom sestrom Tinom (Katherine Waterston), milom njegovom srcu, koja također traga za Credenceom. "Hoće-neće" romansa Newta i Tine možda se razvlači, ali odnos Jacoba i Queenie dobiva dirljivo razriješenje kad Grindelwaldova tama počne gutati film i tragično ga intonirati u završnici.

Serijal koji odašilje poruke o toleranciji ("ne postoje čudna bića, samo ograničeni ljudi") priključuje se aktualnostima iz zbilje, dajući za misliti mladoj publici jednom kad čarolija filma mine. U Grindelwaldovom širenju mržnje i planovima o čistki nečarobnjaka lako je prepoznati fašističku retoriku američkog predsjednika prema "drukčijima", preuzetu iz Drugog svjetskog rata. Viziju upravo tog rata Gridelwald predočava strahotnim slikama budućnosti, s kulminacijom u nuklearnoj bombi, kako bi objasnio da su ljudi barbari i opravdao svoj (barbarski) naum da čarobnjaci zavladaju planetom.

Četvrt milijarde dolara u prvom vikendu prikazivanja

Film je ovog vikenda premijerno utržio 62 milijuna dolara u američkim kinima, a njegova ukupna zarada u cijelom svijetu iznosi 253 milijuna. Treći dio izlazi u kina u studenom 2020., dok su četvrti i peti planirani za premijeru u isti mjesec 2022. i 2024. godine.

item - id = 575775
related id = 0 -> 1138451
related id = 1 -> 1138170
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2021 17:48