StoryEditorOCM

CRNA MISA Johnny, gangster te voli

Piše PSD.
17. listopada 2015. - 11:30
Film: BLACK MASS; kriminalistička drama; SAD, 2015. 
Rezija: Scott Cooper 
Uloge:
Johnny Depp, Joel Edgerton 
Distribucija: Blitz 
Ocjena: *** 1/2

Presudne scene kriminalističke drame "Black Mass" odvijaju se za stolom tijekom objedovanja i ilustriraju narav lika zloglasnog američkog gangstera irskih korijena Jamesa "Whiteyja" Bulgera (Johnny Depp). Za obiteljskim doručkom Bulgerov sinčić otkriva tati da je kažnjen u školi - udario je u lice vršnjaka koji ga je tlačio. Otac podržava sinov udarac, ali... "Dobio si kaznu jer si ga udario pred drugima", uči on malca. "Udaraj ljude dok nitko ne gleda, ako nitko nije vidio, nije se dogodilo", odgojna je mjera tate Bulgera. Po tom je principu Bulger operirao kao gangster.

Znao bi on kad je posebno kivan brutalno smaknuti nekoga usred bijela dana, poput cinkaroša Briana Hallorana (Peter Sarsgaard), no uglavnom je djelovao iz sjene, kako i priliči čovjeku iz mračnog podzemlja (južnog) Bostona. U tome mu je zdušno pomagao agent FBI-a John Connolly (Joel Edgerton) s kojim je odrastao, a nezanemarivo je i to što je njegov mlađi brat Billy (Benedict Cumberbatch) bio moćan političar, konkretno senator. S takvim zaleđem nije čudno da je Bulger relativno brzo napravio skok od "malog igrača" do "glavnoga gangstera" igrajući se zaozbiljno dječje igre policajaca i kriminalaca.

"FBI mu je to dopustio", na ispitivanju u policiji govori jedan od njegovih bivših suradnika. Priču "Crne mise", ekranizacije bestselerske knjige "Black Mass: The True Story Of An Unholy Alliance Between The FBI And The Irish Mob" Dicka Lehra i Gerarda O'Neilla, pričaju Bulgerovi suradnici cinkaroški se ispovijedajući u policijskoj postaji. Redatelj Scott Cooper ("Čelična pravda") gradi "flashbackovsku" strukturu filma i kronicira Bulgerov uspon prema tituli "gospodara zločina" u Bostonu od sredine sedamdesetih do kraja osamdesetih oživljavajući pokretnim slikama njihove izjave koje ulaze u policijski zapisnik.

U prikazu tog uspona "Black Mass" je čvrsto usredotočen na savez između irske mafije i FBI-a u kojem glavnu riječ vodi Bulger. Savez je pokrenut radi dvostrukih viših ciljeva. Connollyju je odgovaralo da se, uz pomoć Bulgera i njegova prosljeđivanja korisnih informacija protiv u Bostonu tada dominantn(ij)e talijanske mafije, (po)penje na FBI-evoj ljestvici do promaknuća, velike kuće i novog auta. Bulger je, pak, sklopio "cinkaroški" dogovor vidjevši u tome vlastitu korist i potvrđujući da je pametan "zajeban igrač". "Nisi doušnik ako pomažeš da padnu oni koji trebaju pasti", tumači on bliskom suradniku, iako je i sam pokapao cinkaroše.
Drugim riječima, FBI će voditi rat protiv njegovih neprijatelja, a bez Talijana u igri nitko mu neće biti ravan niti ga moći "zauzdati". U Connollyjevu savezu, formiranom da "padnu Talijani", zrcali se i viši cilj "Crne mise" - pokušaj rušenja popularnih kriminalističkih filmova o talijanskoj mafiji. Cooperov film je ugođajno podešen prema prokušanoj formuli nasilnih mafijaških klasika "Dobri momci" i "Casino" Martina Scorsesea, ali i "Donnieja Brasca" s Deppom u ulozi suprotnog pola od Bulgera. Režiser se razbacuje "scorseseovski" razmetljivim montažama umorstava, prebijanja namrtvo, iznuda, reketarenja, potplaćivanja, šuškanja dolara u aparatima za brojenje novca... do konačnog pada većine uključenih u kriminalne radnje po principu domina.

Sve to nije na najvećoj majstorskoj razini Scorsesea, no funkcionira znatno bolje nego u aktualnoj i mlakoj "Legendi" s ilegalnim radnjama londonske gangsterske braće Kray u dvojnoj izvedbi Toma Hardyja. Za razliku od tog filma, "Black Mass" ne gubi žanrovski i ini fokus, a također je njegov forte glumačka intepretacija znanoga gangstera (Hardy, Depp). U tijelu i umu Bulgera potamnjela hollywoodska megazvijezda ostvaruje trijumfalni glumački "comeback" nakon niza manirističkih nastupa i crtanolikih likova oslonjenih na jaku masku.


Depp je hipnotičan u ulozi psihopata jeziva glasa i ledenih očiju lutka koji će bez problema dojučerašnjem znancu reći "Dobri smo si" i sprašiti metak u njegov potiljak ili zadaviti kćerku prostitutku (uvijek dobra Juno Temple) djevojke svoga suradnika nakon što joj kaže "Slamaš mi srce", da na trenutak povjerujete kako bi je ipak mogao poštedjeti. Između tih nepredvidljivih krajnosti i karakternog zavaravanja boravi njegov Bulger, najočitije u sceni za večerom s agentima FBI-a.

Oduševljen odreskom jednog od njih (sve zamjećeniji David Harbour), Bulger se zanima za recept koji je, ispostavlja se, obiteljski. Kad mu ovaj otkrije tajnu ukusnosti, Bulger će se uozbiljiti. "Mislio sam da je to obiteljska tajna. Ako danas propjevaš recept, sutra tako možeš o meni", hladno će on, da bi na kraju rekao: "Zajebavam te." U tom i takvom gangsteru Depp je pronašao novu glumačku mladost. Johnny, gangster te voli. Ovo je jedna od najvećih uloga njegove bogate karijere. Neka to uđe u zapisnik.

MARKO NJEGIĆ

Dvije doživotne kazne

Burgler je, kako doznajemo na samome kraju filma, 1995. napustio Boston i bio viđen po svijetu, a 2011. je uhićen u Santa Monici zahvaljujući anonimnoj dojavi. Osuđen je na dvije doživotne kazne.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 18:01