StoryEditor

CHUI Third Sun From The Stone

Piše PSD.
22. listopada 2015. - 13:52
Izvođač: CHUI
Album: Third Sun From The Stone (Dancing Bear)
Ocjena:  **** ½

Najprije su grunuli k’o grom iz vedra neba albumom prvijencem, a onda sve “rasturili” drugim albumom “The Second Arrival”. Bio je to album - vrijedi podsjetiti - koji je otvoren “industrialom” (koji bi mogao biti i nešto s eksperimentalnih albuma iz sedamdesetih poput projekta “1984” basista Soft Machinea Hugha Hoppera) kao neobičnim uvodom u frenetični miks natruha free-jaza, jazz rocka i prog rocka kako su ga zamišljali Fred Frith i Robert Fripp. “The Second Arrival” je naime bio legitimni baštinik sedamdesetih no ne njihova komercijalnog odsječka već smionih miješanja jazza, rocka i funka u studijskim “kuhinjama” New Yorka i – posebice – na albumima aktera post-psihodelične Canterbury scene.

Treći, netom objavljen album, duhovito nazvan “Third Sun From The Stone” nastavio je istim tragom. Uvodna “What Tomorrow Brings Today” ispovijeda “poetiku” blisku spomenutim post-psihodeličnim freej-jazz/prog rock predšasnicima s Canterbury scene (što me, priznajem, vuče u vlastiti nostalgični trip) no u njihovoj razradi teme iz “Terminatora” (“Terminator Theme”) na korak su od ranih Weather Report iz vremena “I Sing The Body Electric” odnosno dok su bendu uz Zawinula, Shortera i Vitousa bili perkusionist Dom Um Romao i bubnjar Eric Gravatt.

Doduše Chui nisu nikad bili “copy paste” bend već družina sklona (reklo bi se postmodernom) “šaranju” pa se u “Riding Rocket”, furioznomn ritmičkom broju (s izvrsnim učinkom bubnjara Janka Novoselića), zgodno miješa i funk, a u naslovnoj temi panoramski razvlači ambijentalna zvučna slika. “Shape Shifter” vozi robusni bas da bi na pola teme stvar preuzele klavijature odvevši je u sazviježđa bliska Camelu iz najkreativnijeg razdoblja i albuma “The Snow Goose” (na čiji “The Great March” tema atmosferom i strukturom vremešnije uši baš mora podsjetiti).

“Will I Ever See You Again?” još jedan je čisti zgoditak s “grooveom” koji bi zacijelo prisvojio i Miles kao predložak za “Bitches Brew” sessione. Barem u prvom dijelu broja jer u drugom se opet stvar raspliće u neočekivanom pravcu s dozom avant-space natruha Tangerine Dreama iz vremena “Phaedre”. Album završava s dva zanimljiva bonusa. Prvi je Kooladeov “kulerski” remix “Can We Be Friends?”, a drugi “Okrenuli smo leđa suncu” u kojem gostuje reper Fil Tilen. Skinut i kao singl s albuma ovaj potonji bi morao biti i ulazak Chuia na radijske play liste. Zasluženo, naravno.

zlatko gall
#PARANGALL#ZLATKOGALL

Izdvojeno