StoryEditorOCM

ČASNA Jeziva redovnica nastupa

7. rujna 2018. - 23:39

Neljudska časna sestra (Bonnie Arons) usadila se u sjećanje svakome tko je pogledao horor "Prizivanje 2". Izgledajući kao Marilyn Manson iz pakla, utjelovljenje noćne more, ženski demon pod redovničkom opravom je u razmjerno kratkoj minutaži ukrao cijeli film, kao npr. Spider-Man "Kapetana Ameriku 2". Usporedba nije deplasirana, samo su likovi suprotnog predznaka (pozitivac, negativka). Naime, Warner Bros i New Line Cinema razvijaju svemir hororskog "The Conjuring" serijala  kao blockbusterski Marvelov.

Zlica opatica je drugi lik iz franšizih hororaca producenta Jamesa Wana koji je dobio vlastiti film nakon lutke Annabelle, a s ostatkom serijala je povezan unutarnjom horor logikom, zbivanjima ili likovima na užem filmskom planu, ali i širem, izvanfilmskom. Taissa Farmiga, redovnička novakinja na korak do zaređenja u "Časnoj", prava je (mlađa) sestra Vere Farmige, zvijezde "Prizivanja" u ulozi Lorainne Warren. Likovi Irene i Lorainne nisu u rodu, no obje su, teško koincidentno, predane Katolkinje vidovnjačkih sposobnosti.

"The Nun" se, usto, u samome finišu, pred odjavnu špicu, "marvelovski" povezuje s "The Conjuring 1" kojemu služi kao prednastavak, zapravo pred-prednastavak budući da kronološki, ambijentiran u 1952., prethodi drugoj "Annabelle". Iza odjavne špice "Časne" začudo nismo dočekali neku navlakušu, kao što se za ovaj film krila na kraju hita "Annabelle: Početak" po recepturi Marvelovih "teasera" za buduće nastavke uspješnica, ali "The Conjuring 3" i "Annabelle 3" se nalaze u pripremi, dok će samostalni horor dobiti i Kvarni čovjek iz "Prizivanja 2" ("The Crooked Man").

Dotad, "Časna" je pred nama i mogla bi postati hit u istom terminu koji je prošle godine okupirao horor "Ono", postavivši nove box-office rekorde za žanr također s potpisom scenarista Garyja Daubermana. Postigao "The Nun" rezultate kao "It" ili ne, Časna je, svakako, bolje debitirala od Annabelle i njezin film je hororski domišljatiji u svakom pogledu, premda nije visoki kalibar "The Conjuringa 1&2". Reklamna kampanja podiže očekivanja od horora kakav je "The Nun", s pojavom spodobnih (ne)časnih sestara nalik onoj iz filma, koje prepadaju slučajne prolaznike ili ih promatraju iz prikrajka na ulicama diljem svijeta, uključujući tu i hrvatsku metropolu, a slično prošlogodišnjoj najezdi klaunova, te jednim strašljivim "tr(a)ilerskim" videom.

Kontroverzni foršpan, uklonjen s YouTubea pod izgovorom da je prestrašan, započinje upozorenjem za gledatelje da stišaju zvuk, no prije nego to uspiju učiniti prepast će ih preglasna "bu" scena, odnosno vrisak-ukazanje jezive Časne u djeliću jedne od sedam sekundi preludija "traileru". "Boo" scene, takozvani "jumpscareovi", pokretačko su gorivo "Conjuringova" svemira i ovaj film u tome nije izuzetak, a ne libi se žanrovske tipologije s križevima koji se okreću naopako i karakterizacijom svećenika nečiste savjesti zbog izvedena egzorcizma, ali i daška podteksta (bombe Drugog svjetskog rata su prodrmale rumunjsku opatiju, otvorile zatvoreni prolaz za pakao i oslobodile izgnano zlo utjelovljeno u nesvetom stvoru/Časnoj).

Nije sad da gledatelj ne zna "ni po mise" što ga čeka, no iščekivanje od prepadnuća nekoga/nečega unutar "bu" scene nešto je duže u "Časnoj". Reklo bi se da su britanskom redatelju Corinu Hardyju ("The Hallow", prikazan na Sundanceu) uzor druga i superiornija "Annabelle" te korektni "Lights Out" u smislu izazivanja arhetipskog straha od mraka osvijetljena fenjerima, svijećama ili upaljačima, gdje nešto obično vreba na nas ili barem tako mislimo, kao i početnog postavljanja horor mehanizama koji će kasnije odigrati ulogu u orkestraciji jeze.

Kamera će u uvodnoj sceni, lociranoj u planinsku opatiju u Rumunjskoj, doslovce zaroniti u mrak, iza otvorenih vrata na kojima piše "bogu je ovdje kraj". Kad u opatiju stignu iskusni svećenik Burke (Demian Bichir) i mlada Irene (Farmiga), s vodičem Francuzom (Jonas Bloquet), režiser otvara vrata kroz koja časne prolaze da uzmu namirnice i zvoni zvonom na grobovima koje služi kako bi, riječima Burkea, "upozorilo one gore da su pogriješili" (da pokopani nije mrtav). Vrata će se kasnije širom otvoriti za finalne scene, a zvono panično zvoniti kad se sam Burke nađe živ zakopan i upaljačem pokušava rasvijetliti mrak groba odakle dolaze demonski zvukovi u sceni koja prva izaziva horor trnce.

Nešto slično, napad panike i straha, Hardy postiže nakon što Irene okruže časne u bijelim opravama s krvlju natopljenim plahtama preko glava, tj. kad se Francuz zatim nađe među tim istim redovnicama, otprilike kao Will Smith u kukuruzištu robota ("Ja, robot"), a onostranost scene potencira neprirodno krckanje kostiju jedne od njih. Hardy pokazuje oko za pamtljivi prizor grupne molitve jedne bijele časne u krugu crnih, ovjekovječen iz gornjeg rakursa, ali i solidan dar za stravu. U kina je napokon stigao nešto konkretniji film strave i užasa (lipanjsko "Naslijeđeno zlo") nakon recentnih mlakih razočarenja poput "Niz mračan hodnik" i "Slender Man", tj. proljetnih kao što su "Ukleta redovnica" i "Istina ili izazov". Časna riječ.

Horor stopama starije sestre
Ovo nije prvi horor Taisse Farmige. Verina sestra nastupila je u filmu "The Final Girls" koji nije nikad ugledao tamu hrvatskih kinodvorana, kao i seriji "American Horror Story". Ako tako nastavi, mogla bi prestići stariju sestru po broju horora ("Joshua", "Siroče", "Prizivanja 1&2", serija "Motel Bates").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 11:19