StoryEditor

Antikorupcijski cirkus

2. veljače 2017. - 13:30
sanader_vidosevic-060508

Cirkus je opet u gradu. Šatra je postavljena, stari je program donekle osvježen, dobili smo novog meštra ceremonijala i predstava može početi. Zapravo, već je počela. A zove se – borba protiv korupcije.

Glavna atrakcija je ponovno artist na pravosudnom trapezu Ivo Sanader, utegnut u novi blještavi triko kojem se na grudima kočoperi veliko zlaćano S. Kao Sanader i kao Superman koji u novoj akrobatskoj točki, poput pravednika među narodima, oglašava pobjedu Istine nad Laži, te onim starim prčevitim gardom potvrđuje da se Ćaća vratio. Zato što zna? Ne, nego zato što može. Nakon – za mnoge kontroverzne – odluke Ustavnog suda da se razvikani antikorupcijski slučajevi vrate na početak, poslije nesretne međunarodne arbitraže o Ini i MOL-u, misterioznih Ježićevih milijuna koji nikad nisu dospjeli do hrvatskog proračuna i povlačenja ranijih inkriminirajućih iskaza optuženika u aferi "Fimi-Media", Ivo Sanader doista može biti zadovoljan.

Ćaća se vraća

Naravno, nitko nije kriv dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja, a u hrvatskom je pravosuđu baš sve moguće. Pa i pobjeda Ive Sanadera protiv "urotnika" i svih zaplotnjaka koji su mu napakirali hrpetinu optužbi. Čak i naplata onih silnih dana provedenih u austrijskom zatvoru i Remetincu, te naknada za teške duševne boli zbog uskrate u uživanju u kućnim umjetninama, biranim vinima, Fiolićevim rostbatenima i T-bone steakovima, bivšoj Buljinoj jahti ili u nekom od auta iz "vintage" voznog parka.

No, s druge strane, Sanaderov "krimen" nije mjerljiv samo sudskom presudom, nego i metrom koji je danas i ovdje izgleda zaboravljen: moralom. Obrazom. Ili, kako se to hvastaju u Plenkovićevu HDZ-u: vjerodostojnošću. Čudi li ikoga – a i zašto bi – da je Sanaderu vlastito dupe milije od nacionalnih interesa, spašavanje svoje kože prioritetnije od tamo neke Ine, te da ga sasvim izvjestan gubitak hrvatskih milijuna manje dira negoli udar na vlastiti imutak?

Zaboga, pa ne bismo li svi mi – bez obzira na gromoglasno domoljublje i desnicu na srcu – u sličnim prilikama, onako potiho i ispod glasa, promrmljali "boli me k.... za Hrvatsku, samo da se izvučem iz ovog sranja".No, malo je onih koji bi to javno izjavili u kamere. I k tome još drčno progovorili o pravdi, istini, etici i moralu. Onako kako je to kazao Ćaća Ivo ili Nadan Vidošević pred suđenje za korupciju, odnosno pretakanje tuđih milijuna u svoj džep u aferi "Remorker".

Zašto to čine? Pa, rekoh, zato što mogu. Jer sramoćenje – zbog kojeg se Japanci samoubijaju, na Wall Streetu se bacaju s vrha nebodera, a u Europi daju ostavke i povlače se u samoizolaciju – kod nas ne znači ni pišljiva boba. Korupcijska afera kad te doslovno uhvate s prstima u pekmezu, golemi nerazmjer legalnih prihoda i imutka koji baš nikad nije upisan u porezne kartice, mažnjavanje državnog novca te bahati "lifestyle" uz kurčenje tako tipično za svakog novostećka od Sibira do hercegovačkih vukojebina ili ličkih pustopoljina, u Hrvatskoj su daleko manji razlog za sramoćenje negoli bizarne situacije kad ti, kao nesretnom Čičku, pred kamerama spadnu hlače.

Nova meštrovica

Znaju to dobro Nadan i Ivo, ali i Čobanković, Marina Lovrić Merzel, Nada Čavlović-Smiljanec, Milan Bandić, Branimir Glavaš i još poduža lista političara i dužnosnika sa svih "levela" vlasti.

Cirkus je, rekoh, opet u gradu, no neočekivano (da li?) dobio je i novog cirkus-majstora. Novu meštrovicu antikorupcijskog show-programa: Kolindu Grabar-Kitarović. Koja je, taman pred početak nove sezone suđenja Sanaderu i Vidoševiću i pred proljetni početak suđenja Bandiću (koji u svibnju ulazi s dvije optužnice – za aferu "Agram" i za aferu "Štandovi") na konferenciji "Nova hrvatska energetska strategija" najavila nastavak borbe protiv korupcije. Kakav tajming.

I dok se Ćaća i Onaj što je "lep ko greh" cerekaju u lice javnosti ističući svoje viđenje istine, pravednosti, morala i etike, predsjednica zemlje koja je visoko na popisu najkorumpiranijih država lupa floskule i obećava ono što – svima je to jasno – ama baš nikad ovdje neće biti provedeno.

Zašto? Jer, kako je to kazala Predsjednica, u borbi protiv korupcije nedostaju jasno postavljeni kriteriji, procedure, pravila ponašanja, pa i postavljeni ciljevi i strategije na svim razinama. A to je, nastavila je gospođa Kitarović, "stvorilo klimu u društvu koja nas koči u donošenju odluka i dovodi do opetovanog propuštanja pozitivnih prilika za Republiku Hrvatsku. Taj se krug opstrukcije mora prekinuti kako bi se svi u državi, od dužnosnika do namještenika, prestali bojati raditi svoj posao i donositi odluke o svojim svakodnevnim zadaćama i aktivnostima." Vauuu! Kakva smiona dijagnoza. Je li točna? Naravno, no u nadahnutom obraćanju sudionicima konferencije zaboravljen je samo jedan sitni detalj: tko je za to odgovoran.

Možda oni koji i nakon druge USKOK-ove optužnice kane za gradonačelnika Zadra podržati Božidara Kalmetu, koji se s vrtoglavih moralnih visina grebu za nepripadajuće stambene kredite i guraju kumove na državnu sisu; oni koji su u paktu i političkom ortakluku s Milanom Bandićem i mamićoidima, svi oni koji su minulih godina uhljebili stotine tisuća stranačkih poslušnika. Što to misli poduzeti gospođa Predsjednica kad najavljuje novi antikorupcijski ljuti boj? Odgovor je jednostavan: niti išta može – jer nema ama baš nikakve ovlasti, niti to želi – jer bi morala lupiti vlastitu izbornu bazu i "svoje ljude", a bogme niti to zna. Da zna, znala bi da unatoč neslavnom mjestu na korupcijskoj rang-listi Transparency Internationala, Hrvatska ima i (kakvu-takvu) antikorupcijsku strategiju i instrumente za njezino provođenje: USKOK i PNUSKOK, uskočke suce, državnu reviziju, a zacijelo i još koju nadležnu službu.

Zato što mogu

A zakaj to ne štima, čak bi i ona morala znati. Pa valjda zato što i među nesuđenim borcima ima korumpiranih, stranačkih kadrova koji se ili "ne bi šteli mešat" ili to ne smiju, gomila aparatčika koji su svjesni da su po kumstvu i rodijaštvu zasjeli na mjesta za koja nemaju kvalifikacije, a bogme ni volje da išta urade.

Zato se "drčni Sanader" u starom stilu vraća na velika vrata, zato Nadan – valjda nadisan svježeg zraka u svom ličkom "planinarskom domu" – propovijeda o etici i moralu, zato Kalmeta šeta Kalelargom uzdignuta čela, Bandić kreće po još jedan (neupitni) gradonačelnički mandat, a notorni Kerum baja o svojem uspješnom poduzetništvu i – pazi sad! – "proizvodnji pameti". Zašto? Kao što rekoh – zato što mogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 10:24