StoryEditor

Ako Hajduk bude igrao bez publike, onda mora i PSV!

31. srpnja 2017. - 14:00

Ovo nije priča o nogometnoj igri. To prepuštam sportskim novinarima. Ovo je priča o zapadnjačkom rasizmu prema "Balkancima", o dvostrukim kriterijima UEFA-e i HRT-a koji se u diskriminaciji pridružuje ovim prvima.
Počnimo od ovih zadnjih. Osijek je dobio u gostima veliki PSV Eindhoven. No HRT nije prenosio utakmicu.

Razgovarao sam s dečkima iz NK Osijek. Ovaj put nije se prenosila (europska) utakmica NK Osijeka zato, kako javnost misli, jer HRT nije htio, već što je NK Osijeku već pun kufer HRT-a i njegovih kriterija. U prva dva kola Osijek je igrao i protiv Luzerna, nije ih zanimalo... I prije pet godina, kada je Osijek igrao finale kupa, HRT nije prenosio utakmicu.

Komentator Vakula

Mnoštvo puta se to događalo. To vrijeđa, jer ako finale kupa i mnoštvo sličnih situacija, pa i Luzern, nije dovoljan razlog, pa makar igrao i "neatraktivni" i "provincijski" Osijek, onda ne znam što jest. Sada kada je došlo zvučno ime, ne samo europskog već i svjetskog nogometa, PSV Eindhoven, eto, sada bi prenosili. E ne može!

Nemam ništa protiv Dinama, ali Dinamo je od sva naša četiri kluba u europskim natjecanjima imao najneatraktivnijeg i najslabijeg protivnika. Unatoč tome Dinamo se uvijek prenosi, s kim god igrao, ako treba, kao ovaj put protiv norveškog Odda, onda i na prvom programu!?

Da budem malo zločest, kada je Dinamo u pitanju, onda može i treći program, program namijenjen kulturi, a u nedostatku komentatora, valjda bi dali da ekipa iz Pola ure kulture komentira, samo sumnjam da bi Branka Kamenski na to pristala jer je pametna i ozbiljna žena. Možda bi pristao Zoran Vakula. (Neće se uvrijediti, šalim se.)

No ono što se događalo prije i poslije utakmice Osijeka i PSV-a priča je o smjesi rasizma, prepotencije, nekulture i izostanka jednog od stupova UEFA-e: faira playa. Sjetite se samo onog spota gdje ova institucija preko najvećih nogometnih zvijezda progovara: "No to Racism", a stoji na njihovim službenim stranicama, kao i parola "Respect", poštovanje prema suparniku.

Osijek je, zajedno s Kohortom, dočekan ponižavajuće. Počelo je s maltretiranjem Kohorte pri ulasku na stadion. Tretirali su ih kao grupu kriminalaca, nisu im dali da unesu na stadion zastave, rekvizite sasvim uobičajene u navijačkom svijetu, da bi im nakon maltretiranja dopustili da unesu samo – jedan bubanj!

Tamošnji novinari također su pokazali "poštovanje" i "profesionalnost" ignoriravši presicu NK Osijeka. Bezobrazluk i bahatost koji im se vratio na terenu, pobjedom "šugavog" Osijeka, momčadi koja ne vrijedi kao dva PSV-ova igrača. Nije u šoldima sve, i srce se pita, pa i u nogometu, pogotovo kada te takvi "arijevci" dodatno motiviraju ponižavajućim tretmanom.

Na službenim stranicama kluba, dok pišem ovaj tekst, toliko o UEFA-inu sloganu "Respect", "No to Racism", toliko o fair playu, nitko od navijača nije čestitao Osijeku na pobjedi, tek nekoliko uvredljivih komentara u stilu "tko je taj Osijek".

Osijek nije klub ranga PSV-a, Osijek je mali klub koji je jedva preživljavao, spasio se za dlaku od ispadanja, ali reći "tko je taj Osijek", ili "nikada čuo" izgovorenu u ponižavajućem kontekstu, može se donekle razumjeti u navali emocija kada izgubiš od slabijeg i siromašnijeg, ali se ne može opravdati.

Znate li za Srebrenicu?

Osijek ipak nije klub za koji ozbiljni navijač, pratitelj nogometa u Europi, može tako što reći. Davor Šuker, zlatna kopačka, ponikao je u Osijeku, kao i Danijel Pranjić koji je svoj najbolji nogomet u karijeri igrao baš u Nizozemskoj (!) i bio jedan od najboljih igrača lige, često je govorio da je ponikao u NK Osijeku, i sada reći "tko je taj Osijek" isto je kao i "tko je taj Pranjić". Osijek je dao i mnoštvo reprezentativaca: Domagoj Vida, Babić, koji je ostvario zavidnu karijeru u Bundesligi, Krpan, Bjelica...

Malo sarkazma Nizozemcima: niste čuli za Osijek, a jeste li čuli za Srebrenicu? Tamo su vaši dečki gledali genocid više od osam tisuća ljudi koji su, eto, Balkanci, pa valjda nisu bili dostojni da izvršite svoju dužnost i spasite im živote?

Ne želim podilaziti Hajduku ni Torcidi, već skrenuti pozornost na dvostruke kriterije. Ako će Hajduk igrati pred praznim stadionom, zbog svega rečenog i PSV, ako prođe Osijek – što ne bi bilo neočekivano, ali valjda neće – zbog ponižavajućeg tretmana Osijeka od strane kluba, navijača i novinara, mora igrati pred praznom publikom.

Izostao je i fair play i "respect", a korijen toga je, smatram, stav koji se nipošto ne uklapa u "No to Racism". No to je malo vjerojatno od institucija kakva je licemjerna UEFA koja, kao i FIFA, puni novinske stupce "poštenjem" svojih članova optuženih za korupciju.

Ako ne kazne PSV kao (valjda neće) Hajduk, onda imam pakleni plan. Hajdukovci će skužit što im spremam. Ako prođu Osijek, rehabilitirat ćemo osječkog suca Širića da im sudi europske utakmice. Kada dobiju "pošteno suđenje", jamačno neće dočekati proljeće u Europi. Ustani, Širiću, Hrvatska te zove!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 18:42