StoryEditor

10.000 PRIJE KRISTA: Mamuti u pećini

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 15:34

Film: 10.000 BC; akcijska pustolovina; SAD, 2008.
Režija: Roland Emmerich
Uloge: Steven Strait, Camilla Belle
Distribucija: Blitz 
Ocjena: **

Poznavajući opus hitmejkera Rolanda Emmericha, najbolje plaćenog njemačkog gastarbajtera u Hollywoodu uz Wolfganga Petersena, teško je bilo očekivati da će “10,000 prije Krista” biti korektna čitanka iz (pra)povijesti, niti da će se baviti šekspirijanskim “biti ili ne biti” dilemama, iako junak filma D’Leh (Steven Strait) u jednoj sceni zaista uzme lubanju u ruku poput Hamleta.

Pa ipak, Emmerichovo služenje ornamentima daleke prošlosti obećavalo je barem spektakl upečatljivih slika i komad razmjerno svježe autorske fikcije, s obzirom na potentnu radnju smještenu u drevnu civilizaciju, filmski neiskorištenu još od “Milijun godina prije Krista”.

Ali - ne. “10.000 BC” rijetko je viđena povijesna i celuloidna “krivotvorina”. Povijest mu se donekle i može oprostiti, ali celuloid - teško. Emmerich se ponaša kao da Mel Gibson nije snimio “Apocalypto”, sjajnu metaforu skore propasti (američke) civilizacije. Gibson, međutim, nije jedini.

U fantastičnim elementima priče, Emmerich besramno potkrada i samoga sebe (”Zvjezdana vrata”), scena u kojoj maskirani konjanici spale junakovo selo doima se poput lošeg remakea “Conana”, a napad prošlosnih nojeva (ili možda purana?) redatelj je valjda skupio s montažnog poda “King Konga”. Originalni su jedino sabljasti tigrovi. I mamuti, Emmerich. Mamuti u pećini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 20:39