StoryEditorOCM
Izbori 2021oooo, kućo mala....

Znate li u kojem se dijelu Splita nalazi opjevana Vila Ridulin? Ni Vice ni Ivica pojma nisu imali, a nisu se proslavili ni odgovorima na ostala pitanja iz povijesti grada

24. svibnja 2021. - 13:48

Jedan od najzanimljivijih momenata sučeljavanja Slobodne Dalmacije bio je kratki kviz na temu splitske povijesti. Neznanje je bilo na visokoj razini, posebice ako uzmemo u obzir da su oba kandidata intelektualci i doktori znanosti, a pitanja su se odnosila na osnove opće kulture.

Dakle, Vice Mihanović baš i nije znao tko je bio Julije Bajamonti, poznati liječnik, matematičar, književnik, sakupljač narodnih pjesama, skladatelj, glazbeni teoretičar, filozof i enciklopedist iz druge polovice 18. stoljeća, rođen i preminuo u Splitu.

Zamijenio ga je za Antonija Bajamontija, liječnika, jednog od zaslužnijih gradonačelnika u razvoju Splita.

image
Ivica Puljak i Vice Mihanović nisu se proslavili znanjem iz povijesti grada kojim bi htjeli vladati
Nikola Vilić/Cropix

Ivica Puljak nije znao tko je bio jedan od najpoznatijih i najvrjednijih splitskih gradonačelnika Ivo Tartaglia, mislio je da je bio umjetnik. Ni Mihanović mu nije znao pomoći.

Podsjetimo, Tartaglia, hrvatski odvjetnik, političar, publicist i slikar, jedan je od važnijih splitskih gradonačelnika, koji je svojim radom bitno doprinio razvitku grada. Bio je vrlo popularan među građanima te je na nezavisnim listama redovito pobjeđivao na izborima.

Mala lekcija iz povijesti

Možda bi bilo dobro da su kandidati upoznati s njegovim radom jer da nam je opet dobiti takvog gradonačelnika ne bi nam bilo kraja. Tartaglia je zaslužan za osnutak Električnog poduzeća i elektrifikaciju Splita. Pokrenuo je i realizirao projekte izgradnje radničkih i službeničkih stanova na gradskom predjelu Gripe. Za njegovog mandata obnovljena je Riva te su zasađene palme, otvoren je zoološki vrt, proširena i modernizirana luka, izgrađena meteorološka postaja na Marjanu, Oceanografski institut i Zavod za javno zdravstvo, izgrađen vatrogasni dom, dječji i starački dom, proširena i adaptirana bolnica, a 1921. ustanovljeno je profesionalno kazalište. U njegovom mandatu izgrađen je niz škola, proširena biblioteka, otvoren umjetnički salon Galić.

U njegovo vrijeme je Split, međunarodnim natječajem dobio prvi Generalni urbanistički plan razvoja. Napravljene su pripreme za početak izgradnje nove bolnice na Firulama, otvoreno je novo groblje na Lovrincu, utemeljena Gradska štedionica. U mjestima splitskog okruga, Solinu, Vranjicu, Slatinama, Žrnovnici i Mravincima izgrađene su ceste, vodovod, kanalizacija, pristaništa, te uvedena struja. Kao znak zahvalnosti u Splitu je još za njegovog života današnja ulica Kralja Zvonimira nosila njegovo ime, dok je u Žrnovnici postavljena spomen ploča u znak zahvalnosti. E, da nam je još jedan Tartaglia!

Vice Mihanović se nije snašao oko prvog zapisanog imena grada Splita. Puljak je pak znao da je to Aspalathos. No, nije znao, baš kao ni Mihanović, gdje se nalazi Vila Ridulin. Sramota, no Veli Varoš nije njihov kvart. Oooo, kućo malaaaaa.....

image
Vila Ridulin nalazi se u Penićevoj ulici u Varošu
Duje Klarić/Cropix

Za one koji ne znaju, Vila Ridulin mala je ali bitna kućica u Velom Varošu, koja je svojevremeno inspirirala Ivu Tijardovića. Ima 14 kvadrata, to je kuća mala o kojoj se pjeva u poznatoj splitskoj opereti Splitski akvarel. Adresa je Penićeva 20.

E, napomenimo i to, Vice Mihanović nije znao prezime prvog predsjednika Narodne vlade Hrvatske izabrane 1945. godine u Splitu. Odgovor je Vladimir Nazor, a Ivica Puljak se sam javio i ponudio točan odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:17