StoryEditorOCM
Izbori 2021PRINCIP ODRŽIVOSTI

Završno obraćanje koalicije Možemo, Pametno i Nova ljevica: Provest ćemo analizu gradske imovine, građani moraju više sudjelovati u nadzoru rada gradske uprave

13. svibnja 2021. - 12:09

- U budućem upravljanju gradom vodit ćemo se principima ekonomske, ekološke i razvojne održivosti, poticati one projekte koji će ostati lokalnoj zajednici.

Moramo se otvoriti modelima u kojima participiraju građani kroz sudjelovanje u odlučivanju i nadzoru rada uprave i gradskih poduzeća. Uspostavit ćemo jasne linije odgovornosti na svim razinama.

Provest ćemo analizu gradske imovine i plan upravljanja njome jer je ona moćan alat u oblikovanju javnog prostora i ostvarivanjima javnih potreba, u skladu s onim čime raspolažemo.

Također, za budućnost je iznimno važno ukidanje kulta podobnosti na upravljačkim pozicijama poduzeća i ustanova - poručila je Tamara Visković nositeljica koalicijske liste Možemo, Pametno i Nova ljevica na konferenciji za medije održanoj ovog četvrtka na Pjaci.

image
Tom Dubravec/Cropix

Njezin prijedlog je da se uvede kvalitativna valorizacija rada službi, poduzeća i ustanova po kriteriju zadovoljenja potreba zbog kojih postoje, a ne samo brojeva, financijskih i programskih.

Nastavilo bi se s digitalizacijom i otvaranjem svih gradskih dokumenata kako bi bili dostupni građanim, te da Gradskam uprava ne traži od građana dokumente koje može dobiti iz drugih izvora.

U tom smislu Platforma Možemo već je ostvarila projekte Otvoreni akti, moćne pretraživače gradonačelničkih dokumenata u Zagrebu i Splitu, te od jučer aktivan projekt Otvoreni zrak u Zagrebu, Splitu i Rijeci, mjerenje štetnih mikročestica u zraku.

- Uključivanje korisnika i građana je jedan od alata koji ćemo uvesti u borbi protiv tromosti i neefikasnosti sustava tako da ga primjenimo na sve razine upravljanja, od predstavnika građana korisnika u nadzornim odborima gradskih poduzeća, do participiranja građana u sastavljanju proračuna.

image
Tom Dubravec/Cropix

Posebnu pozornost ćemo posvetiti uključivanju osoba s invalididetim putem njihovih predstavnika u sve segmente života i djelovanja grada od sporta, kulture, obrazovanja, prometa do zdravstva i socijale.

Također ćemo inzistirati da gradske službe i ustanove počnu ispunjavati svoje zakonske obaveze po pitanju broja zaposlenih osoba s invaliditetom - dodala je Kristina Vidan, predsjednica Pametno za Split i Dalmaciju te kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Karlo Pilko, kandidat Nove ljevice na koalicijskoj listi naglasio je važnost potpuno transparentnog proračuna, što znači da svaki utrošak Grada Splita bude transparentan za građane.

To je proces je koji je počela uvoditi ova uprava, a mi ga mislimo nastaviti sve dok svaki račun i svaka procedura unutar gradske uprave ne budu dostupne na uvid svim građanima Splita.

- Također mislimo povećati uključivanje građana u odlučivanje putem anketa, sms referenduma i sličnih alata - rekao je Pilko pozvavši građane da izađu na izbore i zaokruže one za koje smatraju da će kvalitetno upravljati gradom.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:05