StoryEditorOCM
Izbori 2021u utrci za gradonačelnike

Zadnji je dan predaje lista: koliko potpisa su prikupili kandidati u četiri najveća hrvatska grada?

Piše Slavica Lukić, Luka Benčić, Nikola Patković, I. Perković, N. Lulić/JL
29. travnja 2021. - 10:06
Izbori 2021
Tomislav Tomašević, Vice Mihanović, Marko Filipović i Ivan RadićRanko Šuvar, Paun Paunović, Matija Djanjesic, Vlado Kos/Cropix

Tko je već predao kandidature i liste, a tko je taj posao ostavio za zadnji dan predviđenoga zakonskog roka? Koliko su potpisa skupili kandidati za gradonačelnike i njihove zamjenike? Tko su prvi ljudi na stranačkim i neovisnim listama za gradske skupštine i vijeća?

Odgovore na ta pitanja pokušali smo dobiti u četiri najveća grada Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku dan prije isteka roka za predaju kandidatura za gradonačelnike i lista za gradske skupštine i vijeća. Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika imaju najzahtjevniji posao - moraju prikupiti najmanje 5000 valjanih potpisa. U ostala tri grada, Osijeku, Rijeci i Splitu kandidati moraju skupiti najmanje 1.500 valjanih potpisa, piše Jutarnji list.

Zagreb

SDP je jučer izbornom povjerenstvu predao i kandidaturu Joška Klisovića i listu za Skupštinu. U njegovu stožeru kažu kako su prikupili oko 6.500 potpisa. Klisovićevi zamjenici su Dina Vasić i neovisni Renato Petek. Prvih pet kandidata na SDP-ovoj listi za Skupštinu su Joško Klisović, koji je i nositelj liste, Dina Vasić, Renato Petek, Ivan Račan i Davorka Florjan Moslavec. SDP je već ranije predao liste za svih 17 vijeća gradskih četvrti te liste za 203 od ukupno 218 mjesnih odbora.

HDZ-ov kandidat Davor Filipović kandidaturu predaje danas u 9.30 sati, a zadnjeg dana predaju i stranačku listu za Gradsku Skupštinu. U toj stranci nam nisu željeli otkriti koliko je potpisa Filipović prikupio, niti prvih pet kandidata s HDZ-ove liste jer su je jučer još trebala odobriti stranačka tijela. HDZ-ovu listu nosi predsjednik organizacije Mislav Herman. HDZ je predao liste za svih 17 zagrebačkih četvrti kao i liste za 210 od ukupno 218 mjesnih odbora.

Jelena Pavičić Vukičević iz Bandićeve stranke već je predala kandidaturu, a u DIP-u su nam jučer potvrdili da su provjerom utvrdili da je prikupila 5000 valjanih potpisa koliko joj treba.  

Miroslav Škoro je kandidaturu za gradonačelnika predao u utorak, i u izbornom povjerenstvu su nam jučer potvrdili kako su provjerom ustanovili da ima 5000 valjanih potpisa. Izborno povjerenstvo ne broji prekobrojne potpise, a u Domovinskom pokretu tvrde da su ih prikupili više od 14.000.

​Neovisna Vesna Šakre Ožbolt kandidaturu i listu predaje danas i nije nam željela otkriti broj potpisa ni listu. Predala je liste za svih 17 četvrti i sve mjesne odbore.

Kandidatkinja Glasa, Anka Mrak Taritaš, koja je potpise i listu za Gradsku Skupštinu predala jučer, kazala nam je da je prikupila oko 6000 potpisa. Zamjenici su joj Mirando Mrsić i Marko Torjanac te Stanko Kordić i Igor Kolman.

Split

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak u pratnji kandidata za zamjenike, Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića, prvi je jučer predao kandidaturu za gradonačelnika i liste za Gradsko vijeće. Stranka Centar je prikupila ukupno 2216 potpisa građana, oko 40 posto više od potrebnog broja za kandidaturu.

Osim Puljka, potpise je jučer predao i njegov protukandidat i bivši stranački kolega Jakov Prkić u ime koalicije Možemo, Pametno za Split i Dalmaciju i Nova ljevica.

I Željko Kerum je, kako doznajemo, skupio dovoljno potpisa koje je jučer predao Izbornom povjerenstvu. ​Što se tiče HDZ-a, njihov kandidat Vice Mihanović je, neslužbeno doznajemo, skupio 14.000 potpisa, a listu će predati danas, kao i SDP-ovac Ante Franić. Iz SDP-a su, naime, potvrdili da će liste također predati danas.

Rijeka

Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Rijeke u četvrtak u poslijepodnevnim satima bili su predani potpisi za samo četiri liste kandidata za gradsko vijeće i gradonačelnika. Kako nam je potvrdio Marijan Vundać, predsjednik riječkog izbornog povjerenstva, svoje je liste predala SDP-ova koalicija, čiji je kandidat Marko Filipović, Nezavisna lista Davora Štimca, s kandidatom Davorom Štimcem, Lista za Rijeku, čija je kandidatkinja Ana Blečić Jelenović te PGS, čiji je kandidat Nikola Ivaniš. Među onima kojima se ne žuri pa čekaju zadnji dan su i veće stranke, poput HDZ-a, koji za riječkog gradonačelnika kandidira Josipa Ostrogovića, Most s kandidatom Marinom Miletićem, Možemo! koji u pohod na Rijeku kreće s kandidatom Nebojšom Zelićem te Radnička fronta koja izlazi s kandidatkinjom Katarinom Peović.

Od kandidata, SDP-ov Marko Filipović prikupio je 2500 potpisa. Davor Štimac skupio je 3020 potpisa za kandidaturu za gradonačelnika. Prema anketama, drugi krug u Rijeci je izgledan, a uvjerljivo vodi SDP-ov Filipović. Za ulazak u 2. krug najveće šanse imaju Davor Štimac, HDZ-ov Josip Ostrogović i MOST-ov Marin Miletić.

Osijek

Neka stara i provjerena imena, ali i neka nova. Tako bi se najkraće mogao opisati sastav izbornih lista za Gradsko vijeće Osijeka i kandidata za gradonačelnika. HDZ, koji pretendira prvi put u povijesti preuzeti vlast u Osijeku uz svog kandidata za gradonačelnika, saborskog zastupnika Ivana Radića koji će nositi listu, biračima nudi i neka zvučna imena. To su prije svih direktori državnih tvrtki Hrvatske ceste i Hrvatske vode, Josip Škorić i Zoran Đuroković, ali i ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić te dekan Pravnog fakulteta Tunjica Petrašević. HDZ je, inače, prikupio više od 10.000 potpisa za kandidaturu. Listu SDP-a, koji je prikupio nešto iznad 2000, jer im, kažu, više nije ni trebalo, nosi njihov gradonačelnički kandidat Goran Kušec. Predsjednik osječkog SDP-a Boris Piližota je na drugom mjestu liste na koje se nalazi i desetak nestranačkih osoba, među kojima i Ivana Šojat.

Nagrađivana književnica, koja je 2017. bila kandidat HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka i ušla u drugi krug s Ivanom Vrkićem jedno je vrijeme bila vijećnica u Klubu HDZ-a, ali ga je ubrzo napustila i priključila se SDP-ovom klubu. Listu koalicije Domovinski pokret – Most, koji su prikupili više od 3000 potpisa, pak, nosi još jedan bivši gradonačelnik - Krešimir Bubalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:10