StoryEditor
Izbori 2021stipe ili bojan

Vicini i Puljkovi zamjenici: tko će se ‘popeti‘ do Banovine - HDZ-ov alpinist, HGSS-ovac i putopisac ili drčni aktivist iz Dnevne doze splitskog nereda?

19. svibnja 2021. - 09:47

Kako su i najavili, jutro nakon izborne noći oštro je krenula kampanja ususret drugog kruga lokalnih izbora u Splitu. Ivica Puljak (Centar) organizirao je konferenciju za novinare, a Vice Mihanović (HDZ) zasad je ostao na sigurnom terenu - Facebooku.

U objavi je HDZ-ov kandidat napisao da će pristati na sučeljavanje te je pozvao Puljka da povede i svog kandidata za zamjenika Bojana Ivoševića, na što mu je splitski aktivist odgovorio da onda i Vice Mihanović povede svog zamjenika, poznatog alpinista Stipu Božića.

Tako je prepucavanje preko društvenih mreža preusmjerilo svjetla reflektora na zamjenike za gradonačelnike Centra, Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića te na HDZ-ovu Jelenu Burazin i Stipu Božića.

O poznatom Splićaninu Stipi Božiću nema potrebe puno pisati, ali smo primorani budući da je riječ o dvosjeklom maču. Naime, vjerojatno ne postoji osoba u Hrvatskoj koja ne poznaje njegov lik i djelo. Popeo se na najviše vrhove svih kontinenata i na tri "vrha svijeta". Uz to je putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija te član Hrvatske gorske službe spašavanja.

image
Stipe Božić
Tom Dubravec/ Cropix

Sugrađani o Stipi Božiću imaju generalno pozitivno mišljenje. Nisu ga pratili skandali, ispadi, miran je, staložen, pristupačan, a u medije je istupao isključivo sa svojim alpinističkim ili putopisnim pothvatima, kao i u brojnim akcijama spašavanja HGSS-a. Možemo čak kazati da bi bilo kakva kritika upućena Stipi Božiću bila dočekana salvom uvreda, jer se o njemu jednostavno ne govori u negativnom kontekstu. S time je, jasno, HDZ i računao, a takvu tvrdnju potkrepljuje i Mihanovićev odgovor tijekom Facebook prepucavanja koji glasi: "Ivoševiću, nisi dostojan spomenuti ime Stipe Božića!"

image
Stipe Božić 
Vojko Bašić/Cropix

Postavlja se onda pitanje tko je dostojan spomenuti njegovo ime, ako nije njegov protukandidat za mjesto zamjenika? Mi ćemo ga sada morati spomenuti u političkom kontekstu. Što se tiče Božićeva pristupa politici, osim da je član HDZ-a, što govori o njegovom političkom opredjeljenju, teško da možemo napisati nešto više o njegovim stavovima, idejama, projektima... Božić nije imao puno javnih istupa u tom pogledu, u ovoj kampanji objavljen je samo jedan intervju u "Slobodnoj Dalmaciji" s tri skromna i neodređena pasusa orijentirana na politiku.

Njegov angažman u prošlom sazivu Gradskog vijeća bio je prilično nevidljiv, ako ga usporedimo s aktivnim i konstruktivnim vijećnicima, kakvi bi svi trebali biti. U lokalnom parlamentu uglavnom je podržavao HDZ-ove i koalicijske odluke ili bi postavljao vijećnička pitanja koja su išla u korist aktualnoj vlasti. Zato je teško reći kakav bi bio zamjenik jer se javnosti još uvijek zapravo nije predstavio kao političar.

S druge strane ringa je informatičar Bojan Ivošević, zasigurno jedan od najtežih protivnika Mihanoviću i Božiću, barem što se tiče sektora komunale koji godinama puca po šavovima.

image
Bojan Ivošević 
Tom Dubravec/ Cropix

Svi koji su u posljednjemu mandatu gradske vlasti pratili medije, morali su čuti za tog splitskog aktivista koji je kroz moderiranje Facebook stranice "Dnevna doza splitskog nereda" stekao veliko znanje o apsurdima i manjkavostima komunale, sektora čije je nefunkcioniranje najvidljivije u gradu. Nabujali ilegalni štekati, reklame, bankomati, katastrofalne prometnice, pločnici, apsurdni radovi, dozvole, rad komunalnih redara, sve su to teme koje je Ivošević "narodski" približio ljudima.

Brojni mu zamjeraju pristup, a Ivošević je često imenom i prezimenom prokazivao krivce za nered. Protiv njega su, zbog toga, pokrenute i sudske tužbe, a pokretao ih je i on zbog prijetnji i napada. Među svim kandidatima za zamjenike, Ivoševića javnost, uz Vicu Mihanovića, najviše kritizira. Dok se Mihanovića proziva zbog same stranačke iskaznice i navodnog plagiranja, Ivošević trpi drugačije vrste uvreda. One su rezultat njegova jasnog, ali nekada isključivog stava prema određenim problemima u kojima se ne slaže s dijelom javnost.

image
Bojan Ivošević, Ivica Puljak i Antonio Kuzmanić
Tom Dubravec/Cropix

No, to mu kod nekih birača donosi prednost jer je jedini od svih zamjenika od kojih javnost otprilike zna što može očekivati. Nažalost, osim kritika na račun njegovih istupa i mišljenja, Ivošević podnosi i neprihvatljive kritike po nacionalnoj osnovi, čime se služio i HGS-ov Željko Kerum. Čini se da takve uvrede nisu puno utjecale na njegove birače, kao ni činjenica da je Ivošević već bio politički angažiran. Već s 19 godina bio je u forumu mladih SDP-a gdje je proveo nešto više od pet godina. Prilično kraća karijera je bila u SDP-u, odakle se iščlanio nakon manje od godinu dana, jer nije mogao "prelaziti preko brojnih uhljebljivanja, namještanja natječaja, da stranački ljudi dobivaju kućice na Adventu". Tako je nedavno ispričao za N1. Izvlačilo mu se iz prošlosti da je bio član i HSP-a, što je više puta opovrgnuo. Rekao je i kako nikada nije išao na izbore sa HSP-om, već da ga je susjed upisao bez njegova znanja, štoviše, kazao je, nije ni sudjelovao kao birač na tim izborima.

Bojan Ivošević je kao glasnogovornik i u ime Facebook stranice "Dnevna doza splitskog nereda" novinarima dodjeljivao satiričnu nagradu "Zlatni ku..c" zbog koje ga je više puta prozivao Kerum.

DRUGI ZAMJENIK Antonio Kuzmanić: IT stručnjak


Drugi Puljkov zamjenik Antonio Kuzmanić potpuni je anonimac u javnosti i među novinarima. Predstavljen je kao čovjek koji će 'pročešljati proračun Grada, ubrzati projekte, tražiti sredstva iz europskih fondova na svoju inicijativu'.

O njemu znamo samo da je IT-jevac i privatni poduzetnik. Bio je ispod praga, ali je kasnije ipak postao član Nadzornog odbora Hajduka, ali ni u tim krugovima ne doznajemo ništa više o njemu nakon godinu i pol dugog angažmana.

Za razliku od HDZ-ove Jelene Burazin, za koju možemo reći da je barem upoznata s problemima sustava unutar njezina potencijalnog budućeg resora, a iz Kuzmanićeva životopisa je nejasno može li se i za njega reći slično.

DRUGA ZAMJENICA Burazin: Dobro upoznata sa socijalom


Što se tiče Jelene Burazin, HDZ-ove kandidatkinje za Mihanovićevu zamjenicu, riječ je o aktualnoj ravnateljici Dječjeg doma 'Maestral', a prije toga radila je u Uredu za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije te u Skloništu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Caritasu.

Po zanimanju je profesorica psihologije. Ona je i javni i politički anonimac, s njom su upoznati novinari, ali ne u dovoljnoj mjeri. Ako je suditi prema životopisu, dobro je upoznata sa sustavom i njegovim manjkavostima, tako da bi u sektoru socijale, zdravstva, demografije mogla dati kvalitetan doprinos, ali se njezin glas u kampanji dosad nije čuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 06:13