StoryEditorOCM
Izbori 2021ZBRINJAVANJE BIOOTPADA

Vice Mihanović prilikom predstavljanja projekta kompostane u Kaštelima: Želim da građani u meni prepoznaju osobu koja nudi rješenja i zna ih provesti u djelo

24. svibnja 2021. - 14:38

Grad Kaštela u suradnji s ostalim gradovima s područja aglomeracije, uključujući i Split, planira izgradnju kompostane na zemljištu kraj državne ceste u Kaštel Štafiliću.

Upravo tu su ovog ponedjeljka projekt predstavili Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela, te Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika.

- Kompostana će moći zaprimiti veliku količinu biootpada, pa su u priču uključeni i drugi gradovi dok Grad Kaštela, po svom prostornom planu, već ima predviđenu kompostanu na toj lokaciji - kazao je Ivanović.

Uskoro kreće izrada dokumentacije, a izgradnja bi se financirala iz europskih fondova, te se konačna realizacija očekuje za godinu i pol do dvije.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Da bi sustav gospodarenja otpadom bio održiv potrebna nam je kompostana, i to u blizini naših gradova jer bi inače cijene odvoza otpada bile previsoka da ga vozimo u sjeverni dio Hrvatske.

Na jednom hektaru realizirat će se potpuno zatvoren sustav moderne kompostane, bez utjecaja na okoliš, a proizvod - humus - moći ćemo vratiti natrag kroz održavanje zelenih površina u gradovima i općinama. Naši gradovi i općine trebaju promišljati zajednički prostor i projekte - kazao je Mihanović.

Kompostana je planirana na površini od 10.500 metara četvornih, a u njenoj blizini nema naseljenih područja. Na ovoj lokaciji prihvaćao bi se odvojeni biorazgradivi otpad iz Kaštela, Splita i okolice.

Kompostana će imati zatvoreni sustav kompostiranja u halama, biostabilizatorima i kontejnerima za kompostiranje te s minimalnom i nikakvom emisijom neugodnih mirisa.

Benefiti su, rečeno je, smanjenje troškova prijevoza otpada, smanjenje količine deponiranog miješanog otpada, dodatni prihodi, te otvaranje 20 radnih mjesta.

Pitanje Lećevice i dalje nije sporno, a u okruženju Karepovca bit će pretovarna stanica i sortirnica odakle će se otpad voziti u Lećevicu.

Cilj je što više odvajanja otpada, pa ga se tako iz Kaštela na Karepovac već za 30 posto manje. Mihanović je stavio naglasak na edukaciju građana po pitanju odvajanja otpada i na elektronsku evidenciju odlaganja otpada. U planu je ukupno šest reciklažnih dvorišta u Splitu i kao budući gradonačelnik će to realizirati, poručio je.

image
Ante Čizmić/Cropix

Na novinarski upit kako je zadovoljan tijekom kampanje kazao je kako mu je strategija da pokuša doprijeti do sugrađana, da u njemu prepoznaju osobu koja se bavi konkretnih projektima, koja nudi rješenja i zna to provesti u djelo.

- Kao najjača politička snaga u Gradskom vijeću imamo devet vijećnika, kao i prije četiri godine, a u formuli imamo najbolje startne pozicije. Sada nije faza komuniciranja Gradskog vijeća kao što to radi moj protukandidat.

Dolazi nam novo operativno razdoblje europskih fondova. Puno smo projekata bazirali na tim fondovima, pa nam treba stabilna vlast, a ne destruktivci koji su bili za zaustavljanje sanacije Karepovca, bili su protiv DPU na Žnjanu, pa na Dračevcu, nisu glasali da se splitskom Svečilištu da novac za projekt inkubatora u Spinutu, a sad se pozivaju na mlade... Tu vidim odlučnost u destrukciji, a nama treba konstrukcija - kazao je Mihanović.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:19