StoryEditorOCM
Izbori 2021drugi krug

Veliko iznenađenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Ranka Ostojića zbog brojnih dosadašnjih poraza svi pokopali, ali upravo je on ‘izronio‘ kao izazivač Blaženku Bobanu za pripetavanje 30. svibnja!

Piše Sandra Barčot
17. svibnja 2021. - 07:24

Bit će drugog kruga i u utrci za župana splitsko-dalmatinskog!

Na megdan aktualnom HDZ-ovu županu Blaženku Bobanu, za 15 dana, točnije 30. svibnja izići će Ranko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i čelnik županijske stranačke organizacije. I pravo iznenađenje ovih izbora jer slobodno možemo reći kako Ostojić kampanju skoro nije ni imao, mnogi su ga proglašavali gubitnikom i ovih izbora! Ako ni zbog čega, onda zbog serije poraza koje je nanizao posljednjih godina, pa i na unutarstranačkoj razini...

- Prvo što je vidljivo u ovim prvim rezultatima je da definitivno građani traže promjenu u utvrdi HDZ-a! Drugo što mogu istaknuti je kako će i u Županijskoj skupštini doći do demokratskih promjena jer je očito da građani žele da ljevica, znači SDP i Centar i Pranić zajedno naprave taj zaokret. I premda smo u Splitu, po trenutnim rezultatima, slabiji od očekivanog mogu reći kako smo izuzetno zadovoljni, slobodno ću kazati i očekivano trijumfirali u mjestima gdje smo bili na vlasti. U Trogiru, Milni, Gradacu,...što također ukazuje kako građani Splitsko-dalmatinske županije žele promjene u bastionu HDZ-a – podvukao je Ostojić, kojem su građani ukazali povjerenje premda nije bio ni upola „vidljiv” kao njegovi protukandidati koji su vodili kampanju dok je on bio na oporavku od Covida 19.

Tako su barem odlučili birači prostorno najveće regije u Hrvatskoj, pa je u prvom krugu povjerenje Bobanu, prema preliminarnim rezultatima u 22.15 sata, dalo 38,17 posto birača, dok je za Ostojića bilo ukupno njih 18,46 posto.

Što se ostalih kandidata za čelno mjesto Županije splitsko-dalmatinske tiče predstavnik Koalicije ZA (Nezavinsa lista mladih, Pametno za Split i Dalmaciju, HSLS) Ante Pranić dobio je povjerenje 15,93 posto stanovnika prostorno najveće županije.

- Pričekat ćemo još sve rezultate, ovo je manje od pola obrađenih, i bit će li-la, rekli bi ugusto u nekih sto glasova tko ide u drugi krug u boj s Bobanom. Pa ćemo nakon konačnih rezultata odlučiti i o odnosima snage u Skupštini, te koaliranju – kazao nam je Pranić, dok je Ivica Kukavica ispred Mosta nezavisnih lista, čije je ime zaokružilo 10,55 posto birača, konkretniji:

- Zadovoljan sam rezultatima jer sam ipak ja lokalni političar. Ne tako poznat u županiji kao naš narodni tribun Miro Bulj, moja je platforma ipak do sada bio samo grad Imotski. Hvala još jednom biračima na ukazanom povjerenju, jer nisam baš ni bio u mogućnosti voditi aktivnu kampanju budući sam od 10. do 20. travnja bio na izoliran zbog liječenja od Covida 19.

image
Blaženko Boban sa suprugom i majkom ide na biralište u Solinu
Cropix/Vojko Basic/Pool

Ujedno nam Kukavica kaže što se tiče koaliranja u Skupštini, kako je Most druga snaga u regionalnom parlamentu, sa trenutnih 13,74 posto odmah iza HDZ-a sa 31,84 posto, a plan s kim će u suradnju, ostavit će do konačnih rezultata te na tijelima stranke odlučiti što dalje.

Što se tiče predstavnik Domovinskog pokreta Mate Šimundić je na svoje ime „dobio” 7,83 posto glasova sa ukupno obrađenih 325 biračkih mjesta (53,54 posto) od njih ukupno 607 koliko ih je bilo na ovogodišnjim izborima u 55 jedinice lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

- Izuzetno smo zadovoljni ishodom jer smo ima tek šest mjeseci prisutni na političkoj sceni naše županije, prvi put smo na izborima i hvala puno našim glasačima koji su prepoznali kako želimo raditi na općem boljitku svih nas i u županiji i u gradovima i općinama. Što se koalicije tiče u Županijskoj skupštini, još je prerano kazati s kim ćemo koalirati. Sačekajmo konačne rezultate, pa ćemo se na našim stranačkim tijelima dogovoriti s kim dalje – kazao nam je Šimundić.

A ime mlade uzdanice Željka Keruma i njegovog HGS-a, Tonija Jurišića Sokića zaokružilo je 4,76 posto glasača.

Svakako će biti zanimljivo sačekati konačne rezultate za izbor predstavnika građana u regionalnom parlamentu, koji u ovom sazivu broji četiri vijećnika manje, umjesto 51 u periodu 2021.-2025. predstavljat će nas 47 vijećnika!

Pa ćemo podrobno pratiti koaliranje u sastavljanju vlasti među 11 lista koliko ih želi mjesto u regionalnom parlamentu. Po svemu sudeći u Skupštini predstavnike neće imati ni Kandidacijska lista grupe birača Tomislava Mamića, kao ni Altenativa, Am nositeljice Vladimire Mascarelli, te koalicija HDS, HSS-SR, SU Gorana Dodiga kao ni lista RF–SRP Maria Vujevića.

Prema prvim neslužbenim rezultatima za očekivati je nastavak HDZ-om i njihovu zajedničku vladavinu sa HGS-om, budući HDZ ima 31,84 posto, a HGS koji po odluci glasača ima šestu poziciju sa 8,17 posto. Ujedno se nagađa kako će im se u koaliranju pridružiti i Domovinski pokret koji ima 6,94 posto sa sedme pozicije. Druga najjača opcija u Skupštini je Most sa 13,74 posto, slijedi SDP sa 12,11 posto, te Koalicija ZA sa 10,92 posto, a zatim Centar sa 9,53 posto.

E' sada kako će se dogovoriti ostaje za vidjeti, no po svemu sudeći oporba bi mogla ostati u trostrukom sazivu, rekli bi zajedno i ljevica, centar i desnica, odnosno SDP, pa Koalicija ZA i Most, dok će se vijećnici Centra tek trebati izjasniti, budući će po prvi puta kao stranka imati predstavnika u regionalnom parlamentu.

Boban optimist: Radi, moli i rezultat je tu!


- Prvo velika zahvala svim biračima koji su nam dali podršku u prvom krugu, kao i volonterima te stranačkim prijateljima, koji su prepoznali naš program i dosadašnje projekte. Obišli smo svih 55 jedinica lokalne samouprave, vodili pozitivnu kampanju, bez komentiranja protukandidata. Rekli bi po starinski - radi i moli i rezultat je tu! - zadovoljan je povjerenjem birača aktualni župan Blaženko Boban, koji je lako ušao u drugo poluvrijeme izbora za novi mandat županijskog čelnika, te je dodao:

- Što se liste za Županijsku skupštinu tiče, daleko smo ispred svih sa 31,84 posto, dok druga opcija daleko iza nas, ima tek 13,74 posto. Kada svi rezultati budu poznati, dogovorit ćemo s kim u zajedničku suradnju, s kim u daljnji rad za boljitak županije..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:36