StoryEditor
Izbori 2021O incidentu bruji općina

U Civljanima uzavrelo uoči lokalnih izbora, načelnik se zamalo potukao s nesuđenim konkurentom: ‘Ti mene s Režićem želiš strpati u zatvor!‘

Piše Zoran Šagolj
29. travnja 2021. - 13:07

U Civljanima, najsiromašnijoj hrvatskoj općini, u kojoj se godinama na vlasti smjenjuju SDSS i HDZ, iako su Srbi u debeloj većini, uzavrelo je uoči skorih lokalnih izbora.

Prema onome što smo doznali od svjedoka, zaiskrilo je, i to vrlo ozbiljno, između aktualnog načelnika Petra Preočanina i Krste Barišića, koji je na ove izbore namjeravao izići sa svojom listom za vijeće i kandidirati se za prvog čovjeka općine.

Sve se odigralo na sedmini (karminama) za jednog preminulog stanovnika Civljana, što je prošli petak nakon pogreba organizirana u društvenom domu. Kada se većina razišla, u prostorijama je ostao Preočanin u društvu petorice sumještana, dok se Barišić, nakon što je otišao, odlučio vratiti. Već se, kako je to uobičajeno u sličnim situacijama, bilo dobro pojelo i popilo, te se razgovor poveo o politici, izborima, repovima prošlosti...

'Šepat ćeš od poraza'

U jednom trenutku tako je Preočanin, očito upoznat s time da Barišić prikuplja potpise i hoće se kandidirati, poručio njemu i njegovima da će ih na izborima sve potući i da će "šepati" od poraza. Barišić mu s nogu uzvraća da će, čim dođe na vlast, prodati općinski vozni park (nedavno kupljenu Škodu, rashodovani Pajero i cisternu) te kupiti kakav manji kombi koji će starije stanovništvo, a takvog je više od 80 posto u Cetini, razvoziti kod liječnika u Knin, Šibenik, Split...

– Ti mene s Jozom Režićem želiš strpati u zatvor, iako su Srbi u debeloj većini – spočitnuo je Preočanin Barišiću prijateljstvo s čovjekom koji godinama piše o ratnim i poratnim nepodopštinama u tom dijelu Dalmatinske zagore, te lupio šakom u stol.

Sve se zatreslo, a kako su nam također opisali svjedoci, aktualni načelnik potom je želio ustati i krenuti prema suparniku, ali mu fizičko stanje to nije dopustilo.

– Mrš! Izlazi odavde! – poručio je Barišiću i pokazao put vrata, ali ga ovaj, iako iznenađen reakcijom, nije poslušao. U to su skočili neki od nazočnih i pokušali ga nagovoriti da ne pogoršava situaciju i ode doma, ali on je to učinio tek nakon nekih pet minuta.

Iako od tada o incidentu bruji cijela općina, o svemu narod priča "u po glasa", očito se ne želeći sutra zamjeriti jednoj ili drugoj strani koja će vladati Općinom. Razgovorljiv nije ni sam Barišić.

Prijavio sve policiji

– Ne želim puno govoriti o tome. Sve sam u petak prijavio policiji, čija su mi trojica ljudi iz Knina u subotu došla u kuću i saslušala me. Ja sam im opisao što se zbilo, ali imam informaciju da su stali na njegovu stranu, odnosno da je u zapisnik ušlo da sam izjavio kako je Preočanin razbijao čaše i flaše, što nije istina. On je lupio šakom o stol, stvari su popadale, ali ništa se nije razbilo – rekao nam je Barišić, potvrđujući da je Preočanin u jednom trenutku želio ustati sa stola i krenuti put njega, ali mu stanje to nije dopustilo, pa ga je verbalno tjerao da napusti prostoriju doma.

Potvrdio nam je i da je Preočanin optuživao da ga s Režićem želi strpati u zatvor zbog nekih ratnih zbivanja.

– Ma nikakvog incidenta nije bilo. Nemojte pisati što nije istina. Imaju svjedoci koji će sve reći – uzvraća aktualni načelnik, kojeg smo prvo pokušali dobiti u Općini, da bi nam kasnije to uspjelo na mobitel.

Imamo i mi svjedoke koji kažu da se bilo dobro popilo, zaiskrilo oko izbora, tjeralo iz društvenih prostorija, lupalo, prijetilo, optuživalo... – uzvraćamo mu.

– Ne, ne, ne... Nitko vam se pomjerio nije. A tko će ići, tko neće, nije vezano za izbore, ni o Bogu ni o vragu. Istina je ovo, ako hoćeš pisati. Nas dva smo rod, mi smo krv, ali ja nikada ne bi bio prijatelj nekome tko skida glavu, konkretno meni. Mislim na Jozu Režića i zato sam Krsti rekao da sve najbolje želim svakom njegovom, ali i da ne želim da jedan drugome više kažemo "dobar dan". Ništa drugo – odgovara Preočanin i nastavlja:

– Nije meni Režić sporan, već što piše. Spominje branu Peruču na koju ja nikada nisam došao. Nisam sudionik nikakve ratne operacije, na njegovu žalost. S kim me on mijenja, od koga naputak prima, ne znam. Neka piše što god hoće. Na njihovu nesreću, nisam taj koji je bio tamo. A vi se bolje raspitajte o meni, vidjet ćete da ne lažem. Da nije tako, pa ne bih mogao mirno otići u Potravlje, Split, Zagreb, Ljubljanu, Beograd i svakoga pogledati u oči. A on piše da sam ja kupio civile. Pa to je za skinuti glavu, Zorane! To sam Krsti, koji me zna od malih nogu i zna što sam radio, mislio reći nakon izbora. A on je odmah otrčao istom tom Režiću. E, to vam je istina – ustrajao je prvi čovjek Civljana.

Raskidao papire

Vjerojatno će na toj dužnosti ostati i dalje. Ne samo da koalicija s HDZ-om i Antom Gutićem – bivšim načelnikom, danas donačelnikom, poznatim po gradnji vile tik uz vrelo Cetine – i dalje funkcionira, već neće imati ni ozbiljne konkurencije. Iako je u kratkom roku skupio potrebne potpise za načelnika i listu, Barišić je nakon svega odustao od kandidature.

– U utorak ujutro sam uzeo i pocijepao papire. Prethodno sam razgovarao s prijateljima ne samo iz Cetine, već i Vrlike, koji su mi davali potporu, ali neću. Ne. Ostajem jedino na raspolaganju državi ako će poduzeti neke korake. Ovo je moje mjesto rođenja, ovdje sam se vratio nakon što sam 35 godina odradio u Njemačkoj. Ovo je i moja država, kao nekog Zagrepčanina, Splićanina, Sinjanina... Neću se odreći ni svoje žene koja je Hrvatica, koliko god to nekima smetalo. Odluku sam definitivno donio i neću je mijenjati – poručit će nesuđeni načelnički kandidat Krsto Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2022 14:58