StoryEditorOCM
Izbori 2021GOVOREĆI OTVORENO

Svjedoci smo zanimljivog političkog fenomena u županiji: što Šupe može izgubiti s Burom? Jedino gubitak, rekao bi Grunf!

5. veljače 2021. - 11:30

U našoj se – šibensko - kninskoj politici događa zanimljiv politički fenomen. HSLS-a, Hrvatske socijalno-liberalne stranke, nema nigdje, ali HSLS-ovci s početka šibenskih devedesetih zvijezde su na lokalnim izborima u Šibeniku 2021. godine. Odakle krenuti?

Nekadašnja vedeta šibenskih socijalnih liberala, dr. Željko Burić, danas je, 25 godina poslije, predsjednik šibenskog HDZ-a i HDZ-ov gradonačelnik u drugom mandatu, nakon kojeg u svibnju ide i po treći. Glavni izazivač, onaj koji mu je poručio da dobro zapamti "ovaj dan" – dan u kojem je on prešao na Nezavisnu listu Stipe Petrine - njegov je bivši stranački kolega dr. Ivo Glavaš, koji je branio boje HSLS-a kao vijećnik u Gradskom vijeću grada Šibenika, dovodeći "do ludila" – slično kao danas Burića - tadašnjeg gradonačelnika, isto tako friškog HDZ-ovca – u koji je došao iz Hrvatske kršćanske demokratske stranke – Antu Šupuka. I tadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Zdravka Stančića (HDZ), koji mu je (bez)uspješno pokušavao uzeti riječ.

Njihovi su verbalni okršaji na Gradskom vijeću bili takvi da su Zekanović i Jandroković u Hrvatskom saboru za njih bili – šećerna vodica. Samo, u ono vrijeme nije bilo interneta ni YouTubea da o tome i danas posvjedoči.

Važno je biti HSLS

A i jednom i drugom bivšem HSLS-ovcu konce bi mogao pomrsiti nitko drugi do – treći. Odnosno Mario Kovač, još jedna vedeta šibenskog HSLS-a, koji je jedno kratko vrijeme bio čak i ministar pomorstva, prometa i veza u koalicijskoj Vladi Ivice Račana i Dražena Budiše, nakon 3. siječnja 2000. godine, dakle, tamo na početku milenija.

Bio je nakon toga Kovač i u Hrvatskom bloku Ivića Pašalića, bio je i u Nezavisnoj listi "Loza" Ivice Ledenka, s kojim se upoznao i spojio baš u "bloku" u kojem je Ledenko bio čelni čovjek u Šibeniku, da bi se sada, na početku 2021. godine (pro)našao kod Miroslava Škore, u njegovu Domovinskom pokretu, čijeg je šibenskog ogranka prije koji tjedan postao predsjednik.

No, i tu je Glavaš u broju dresova jači. Dok je Kovač u šizmi, stranačkom raskolu, ostao vjeran Budiši, "doktor znanosti" priklonio se Gotovčevu LS-u, nakon kojeg se jedno vrijeme stranački pasivizirao. A onda se, s obzirom da je zov politike i njezin eros ipak bio prejak, aktivirao u Mostu. Koji je napustio nakon što su ovi podržali Škoru za predsjednika – interesantno, opet su se, i tu, on i njegov stranački kolega iz devedesetih Mario Kovač našli na istim, odnosno ponovno suprotnim pozicijama – a nakon što je kratko vrijeme u Gradskom vijeću bio nezavisni, priključio se Nezavisnoj listi Stipe Petrine. Koja ga prati i ima s njim velike planove.

Nezavisni, to je naiva

Jednako kao što i velike planove ima još jedno "novo lice" koje se nudi šibenskoj politici kao rješenje za budućnost - sad kad je otišao u mirovinu – dr. Miljenko Bura.

Otorinac s Rebra, kirurg glave i vrata, koji bi na mjestu šibensko-kninskog župana proživio "novu mladost" nakon što je najbolje godine, odnosno čitav svoj radni vijek, proveo u Zagrebu. Jednako kao što dobro kure bivši HSLS-ovci, tako je naš doktor vidio da u politici dobro kure doktori, odnosno liječnici, pa rekao sam sebi – pa što ne bih i ja probao? U gradu ne bi, hvala, tamo je već jedan doktor, i to teško prolazan, ali u županiji, u kojoj nema nijednog doktora...

E, tamo bi se već dalo igrati. Ali, ne kao nezavisni, to je naiva, nego kao igrač s nečijom potporom. Recimo, da mu Joško Šupe iz SDP-a prepusti svoje mjesto, i potporu stožerne lijeve stranke u čijoj je Vladi već bio pomoćnik ministra zdravstva, a mogao bi uzeti i nešto glasova centra, pa čak i desno, jer nije klasična "komunjara"... Osim toga, ljudi vole liječnike, vjeruju im, lako im daju glas(ove), a i Pauk je tu već koliko ono? Petnaest godina. Što on tu novo može reći, kazati, najaviti? Ide po peti mandat, od 2006. je župan, što ako je dosadio više i Bogu i narodu...

Pa bi se onda u svemu tome mogao naći i koji poduzetnik, voljan uložiti kojih parsto tisuća kuna u kampanju "novog lica" u politici, platiti mu troškove. To je sića, a uvijek je dobro imati svog čovjeka kojeg možeš nazvati, koji će te saslušati, najaviti, povezati, spojiti... Interesantna kombinacija. Što Šupe može izgubiti? Jedino – gubitak, rekao bi Grunf. A dobiti, kao Franko s dr. Antom Županovićem – dobitak!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:57