StoryEditorOCM
Izbori 2021još malo do izbora

Sučeljavanje na N1: nije došao Vice Mihanović; Kerum se ispričao Ivici Puljku...

Piše PSD
12. svibnja 2021. - 14:45

Za čelnu poziciju grada pod Marjanom, kandidiralo se jedanaest kandidata, a četvero ih, prema anketi N1, ima najveću šansu ući u drugi krug. Televizija N1 je organizirala sučeljavanje u kojem sudjeluju Ivica Puljak (Centar), Željko Kerum (HGS) i Ante Franić (SDP). Sučeljavanje vodi novinar Hari Kočić.

U debatu je pozvan i HDZ-ov Vice Mihanović, prema anketama vodeći kandidat, no odbio je sudjelovati pravdajući se prethodnim dogovorima.

Podsjetimo, prema anketi N1, HDZ-ov Vice Mihanović vodeći je kandidat za drugi krug. S 21,5% održao je prednost u odnosu na ključne protukandidate: Ivicu Puljka (17,7%) i Željka Keruma (14,1%). SDP-ov Ante Franić ostao je na sličnom postotku (9,6% prema 9,2% u ožujku) i vrlo će teško do drugog kruga. Peto i šesto mjesto drže Jakov Prkić (7.9%) i Branka Ramljak (7,1%) koja je izgubila znatan postotak birača ulaskom Nansi Ivanišević (5,3%).

Upitan da komentira rezultate ankete Željko Kerum je kazao da nisu pouzdane, ne slaže se s rezultatima. Franić je komentirao Mihanovićev nedolazak, pozivajući ga da dođe i građanima objasni glavne smjernice svog programa.

Upitani su zašto žele biti gradonačelnici Splita.

- Želim pokrenuti Split svojim idejama, iskustvom i znanjem, završiti eru politčke trgovine, pružiti nadu da stvari mogu biti drugačije - rekao je Puljak.

-  Jedini se ne natječem tko će brže i više lagati, jedini sam provjeren, ostavio sam iza sebe djela. Jedini sam kandidat koji je iza sebe ostavio djela, ali nisam završio posao do kraja i trebam još jedan mandat da odradim sve što sam planirao za grad i građane - kazao je Kerum.

- Gradom se upravlja stihijski. Vodio sam velike sustave, znam kako upravljati i pokrenuti grad. Ja sam osoba koja će donijeti viziju razvoja i napraviti prvi razvojni iskorak nakon Mediteranskih igara - kazao je Franić.

Na pitanje kako su financirali kampanju, Kerum je kazao da je uložio koliko smatra da je potrebno u ovoj situaciji, zbogo koronakrize.

- Forma Joker i Fornix su mi donatori po 200 tisuća kuna na različite račune. Koliko su drugi uložili ne znam i ne zanima me - kazao je.

- Moje financiranje je transparentno, kao što će biti i moje upravljanje Banovinom. Stranka SDP je uložila u mene, dali su mi financijsku podršku. Vjerujem u sebe i uložio sam 50 tisuća kuna svog novca - kazao je Franić.

Puljak je kazao da ima najdužu listu donacija, a bili su najpedantniji u izvještajima. Procijenio je da će uz potrošenih 190 tisuća kuna, potrošiti još oko 50 tisuća kuna.

Franić ga je upitao je li transparentno i moralno trošiti novac ljudi koji su deset godina s njim stvarali stranku.

- LIcemjerno i neugodno je da ne znate kako izgleda političko financiranje, a želite biti gradonačelnik. Vi ne znate i ne razumijeti da se novac jedne stranke ne može dati drugoj stranci, a Centar je pravni sljedbenik bivše stranke Pametno - kazao je Puljak.

Na pitanje kako planiraju riješiti problem otpada Franić je kazao da treba prisiliti nesposobnu Županiju HDZ-a da krene s tim projektom.

- Otpad je velik problem, na to treba potrošiti sve znanje. Mi ćemo to raditi u partnerstvu sa Županijom - kazao je Puljak.

- Taj proces s Lećevicom je trebalo već završiti, no ne treba odustati. To mora biti centar za zbrinjavanje otpada cijele županije. Otpd je u svijetu biznis, a u nas nije - rekao je Kerum na što ga je Puljak pitao zašto nije dovršio Lećevicu.

- Ne branim župana, ali Lećevica se ne može završiti bez države - kazao je Kerum.

Na pitanje kako i s kojim novcem planiraju riješiti Žnjan, Puljak je kazao da postoji problem.

- Javni dio sa šetnicom je skup, ali radit ćemo na tome da ga izvedemo uz manja izdavanja - kazao je.

Kerum bi cijeli projekt Žnjana zaustavio.

- Treba poništit natječaj, zaustaviti gradnju garaže u moru koja je novi Obrovac. To košta 30 puta skuplje nego garaža u zemlji - kazao je, najavljujući nove studije i projekte ukoliko postane gradonačelnik.

Franić je Žnjan nazavo novim "slučajem Spaladium arene".

- Umjesto da je Grad uzeo ovlasti Županije, kao što po zakonu ima pravu, dali su ovlasti Vladi, koja je raspisala koncesiju. Javila se privatna tvrtka s boljom ponudom, pa je Butković išao brže bolje spasiti Mihanovića i objaviti da "Žnjan" ispunjava uvjete, što je protuzakonito - kazao je Franić.

Replicirao je Kerum.

- Pri kraju mandata gradonačelnika se raspisuje natječaj i ulažu se ogromni novci. Treba ga poništit i krenenuti uz početka.

Uslijedilo je pitanje o Kopilici.

- Kerum je stao iza građana Kopilice kad sam zaustavio nakaradni i nemoralni Masterplan, jer je taj plan bio pristran, pogodovalo se poduzetnicima, a građane su stavili kao zadnju rupu na svirali - kazao je Kerum.

Naveo je da mu je čudno da Puljak prihvaća sve projekte Andre Krstulovića Opare.

Franić je kazao da je njegov plan za Kopilicu da bude pokretač razvoja Splita. - Moramo se baviti nečim drugim osim turizma. Izgradit ćemo POS stanove u Hercegovačkoj, a stanare s Kopilice smjestiti u te stanove ili neke druge - kazao je, ističući da je protiv Masterplana.

Puljak je konstatirao da je zanimljivo da se slažu SDP i Kerum.

- Kopilica mora biti centar modernih industrija, a onda ćemo izraditi novi GUP, srediti Grad da mogu dođi ozbiljni investitori. To ćemo u prvom mandatu, a u drugom ćemo na Kopilic napraviti centar za visoke tehnologije i socijalne stanove za mlade - kazao je.

Franić ga je pitao zašto mu treba četiri godine za donijeti novi GUP i Strategiju razvoja grada.

- Četiri godine je realan rok, odnosno tri. Napravit ćemo prvo izmjene starog da možemo izgraditi garaže - kazao je Puljak.

Kerumje kazao da grad Split prvo treba ozbiljnu inventuru.

- Govorite o planovima gradnje, a znate li da je 743 tisuće kvadrata praznih poslovnih prostora u gradu. Treba to iskoristiti i uzeti u obzir i u GUP-u - kazao je Kerum.

Na pitanje kako planiraju riješiti budućnost mladih u Splitu.

- POS u Hercegovačkoj i na Sirobuji, odmah ćemo ih pokrenuti, ali i osigurati kontinuitet POS-a - kazao je Franić.

Najavio je ukidanje poreza za prvu nekretninu za mlade obitelji.

- Poticaj APN diže cijenu kvadrata zbog kratkog vremena. Razgovarat ćemo s APN-om da poticaj bude cjelogodišni - kazao je Franić.

- Započet ćemo projekt izgradnje stanova za mlade, socijalne slučajeve i mlade obitelji - kazao je Puljak

- Nekorektno je i nemoralno lagati mlade i pdostanare. Izmišljanje što će tko napraviti je gubljenje vremena. Ja sam napravio POS na Brodarici i Kilu. ApN nudim svoju treću zemlju, APN će doći izgraditi i to je to. Nudim konkretno rješenje - kazao je Kerum.

PUljak je kazao da ne laže, već se njegova obećanja temelji na istraživanju.

- Zemljište ima Grad, a ako se potrudimo svi se problemi mogu riješiti - kazao je.

Kerum se Puljku ispričao.

- Ispričavam se ako mislite da sam rekao da lažete, samo kažem da su neka obećanja nerealna. Treba govoriti o onome što je na vidiku, ja nudim rješenje koje postoji odmah - kazao je Kerum.

Na koji će način riješiti problem s prometnom infrastrukturom Puljak je kazao da su prioritet ulaz i izlaz iz Splita te gradska luka i parking.

- Puno je nezavršenih prometnica. Važno je napraviti parkirališta - rekao je.

- Grad ima dovoljno novaca za lokalne prometnice. Država mora riješiti ulaz i izlaz, kao i zaobilaznicu. Od Rijeke do Pule radi oko 300 bagera, ogromno gradilište. U ovakvoj krizi to nam treba - kazao je Kerum. Franić je Puljka prozvao za manjak iskustva.

- Ja znam kako voditi projekte. Ulaz i izlaz iz luke riješit ću u prve dvije godine mandata. Gradonačelnk mora vršiti pritisak na HAC, a ne da se Opara prošeta u podne, a naši građani čekaju - kazao je.

Puljak je replicirao govoreći da nije uhljeb, a vodio je veće i kompleksnije projekte nego Franić može zamisliti.

Na tapetu je stigla i tema Hajduka. Upitani su jesu li spremni do kraja mandata prodati Našem Hajduku dionice i da preuzmu vlasništvo nad klubom, a da gradu Splitu ostane kontrolni paket.

Kerum je kazao da želi da Grad zadrži kontrolni paket.

- Gradsku imovinu ne bih dao nikad nikome. Ako Skupština tako odluči, neka ide, ali ja sam za to da Split ostavi dionice da ima kontrolni paket nad klubom. Sportski rezultati su loši, ali u to se ne bih miješao - kazao je.

- Model Naš Hajduk je dobar, no mora se unaprijediti. Trebalo bi biti transparentnije financiranje. Grad se mora aktivnije uključiti, operativno i financijski da rezultati krenu, ali sjest ćemo za stol s Našim Hajdukom i dogovoriti- kazao je Franić.

Puljak je kazao da je model dobar, financijski je klub zdraviji no ikad, a sad treba dati mira da se ostvari rezultate.

- Nadam se da će u roku mog mandata postati prvak Hrvatske - kazao je.

Razgovaralo se i o Spaladium Areni, Poljudu i luci Lora, na što je Puljak upozorio da je Lora pod ingerencijom Ministarstva obrane.

- Za Loru se ne može obećavati ništa. Arena je kompleksan problem u rukama Trgovačkog suda. Trebala bi garaža za 1.500 automobila, tako bi se riješio problem. Što se tiče Poljuda, to je zaštićeno kulturno dobro, može se prijaviti na EU fondove, mi već imamo projekt i prijavit ćemo ga - rekao je.

Franić je najavio obnovu stadiona novcem EU, a Kerum upozorio da je potrebno kupiti potraživanja banke za Spaladium Arenu.

- Slažem se da treba dogovor mimo suda, no sumnjam da je netko kupio potraživanja. Država je zakomplicirala, ona mora podnijeti teret, a ne Grad - kazao je Franić.

- To se ne prijavljuje, može kupiti tko god hoće. Bojim se da je netko blizu otkupa potraživanja Arene. G. Puljak, teško je riješiti Loru u 4 godine jer je to NATO. Ratna luka je veliki potencijal - kazao je Kerum.

- Ne bih se razbacivao obećanjima oko Lore. Mislim da se moramo koncentrirati na izvedive stvari - replicirao je Puljak.

Upitani što zaposlenici Banovine mogu očekivati ukoliko upravo oni postanu gradonačelnici, a što građani, Puljak je ponovio da će svima dati priliku da se iskažu.

- Svima ćemo pružii priliku za rad, reoganizirat ćemo da bude efikasnije. Broj ljudi mislimo smanjiti prirodnim odljevom, ali svatko tko želi raditi imat će priliku. Pročelnike ćemo birati među djelatnicima Banovine - kazao je.

- Djelatnici znaju kakav sam bio. Puno je ljudi koji ne rade ništa, ali postoji prekvalifikacija, najgore je kad čovjek dobije otkaz. - rekao je Kerum najavljujući da otkaza neće biti.

Zaiskrilo je između Franića i Puljka. Naime, Franić je cijelo vrijeme podbadao kandidata Centra da nema iskustva i neće znati upravljati Gradom, na što ga je Puljak upitao zna li što to znači tim, ukazujući da iza njega stoji tim ljudi, uključujući Antonia Kuzmanića.

- On je veći poduzetnik od vas i među ostalim je radio reviziju upravljanja Hajdukom volonterski. Ne moram znati sve, znam svoj posao. Pokažite da ste bolji od mene, ali ja ono što ne znam, pitat ću nekoga - kazao je Puljak.

Uslijedilo je pitanje novog GUP-a.

- Ja sam zaustavio 2017. izglašavanje prijedoga izmjene GUP-a koji je napravljen koruptivno i na štetu građana. Građani moraju imati uvid u izmejne, primjedbe, raspravu i odluku - ništa od toga nije bilo i tvrdim da se uzimalo mito za izradu GUP-a. Ja sam ga zaustavio - kazao je Kerum.

- Splitu treba razvojni GUP i graodnačelnik koji zna privući projekte i naći finacije. Jedini se borimo za javni interes - zaključio je Franić.

- Nismo bili za masterplan. Imamo postojeći GUP i odmah ćemo predložiti izmjene da se dodatno zaštiti Marjan. Prema postojećem GUP-u neki projekti se mogu dovršiti. Split se treba pripremiti za velike stvari - kazao je Puljak.

Franić je ponovno prozvao Puljka.

- Vi samo pričate u floskulama. Splićanima trebaju projekti, prilike, jasan gradonačelnik, vi to ne možete. Površni ste i licemjerni, nemate ni kandidata za župana.

- Drago mi je da ste zaljubljeni, ali nemojte više o meni govoriti - kazao je Puljak. 

Kočić ih je zamolio da se vrate temi, a kasnije neka izađu na večeru, na što je Puljak kazao "Ne moramo izaći na večeru, momak je stavrno opterećen sa mnom".

Keruma je Puljak zbunio terminima poput "IT tehnologija" i "stručnjaci".

- Gospodine Puljak, mi nismo studenti, ni građani nisu studenti. Stalno spominjete tehnologiju, možete li spomenuti nešto vidljivo? Ljude zanima nešto jasno i vidljivo, a ne nešto virtualno - kazao je Kerum na što je Puljak replicirao da ankete najbolje govore razumiju li ga građani.

Debata je zaključena pitanjem o planovima u interesu predškolaca i školaraca.

- Mladi i djeca su u centru SDP-ovog fokusa. Bit ću prvi gradonačelnik koji će platiti osiguranje za svu djecu u školama i uvesti besplatnu marendu - kazao je Franić.

- Učinit ćemo da za osam godina Split ima najbolje obrazovanje u Hrvatskoj. Imamo precizan plan sa svakom školom. Obrazovanje je najvažniji dio našeg programa jer je to najvažniji dio društva. To mogu obećati, da će Split biti grad s najboljim standardom obrazovanja - rekao je Puljak.

- Škole i vrtiće sam ja već napravio. Split za sve ima novaca i to pravi čovjek može jednostavno riješiti. Za tri mjeseca sam riješio sve vrtiće - kazao je Kerum.

Uslijedila je nova rasprava Franića i Puljka, na što je Puljak zaključio da mu je Franić učenik, ne bi prošao godinu.

Zaključno je bilo pitanje o suradnji nakon izbora.

- Sigurno nećemo koalirati s Kerumom i HDZ-om, imali su priliku i nisu se pokazali. Ponudit ćemo koaliciju svima ostalima, ali drugačije nego dosad. Mi ćemo upravljati gradom tako da ćemo svi jedni druge kontrolirati - kazao je Puljak.

Kerumu to nije bilo drago čuti.

- Kad on kaže da neće s nekim surađivati, to znači da je ograničen - kazao je Kerum.

- Ja kao netko iz poslovnog svijeta gledam rezultate. Nećemo surađivati s Kerumom i HDZ-om, ali javni interes na prvom mjestu - rekao je Franić.

- Iza svakoga tko je bio na funkciji, vidi se što je ostalo. Iza mene su ostala djela - ponovio je Kerum.

- Privatne ste interese stavili ispred splitskih. Niz projekata je nedovršen - zaključio je Franić.

Za kraj je Kočić ponudio kandidatima da si međusobno postave pitanje. 

Franić je upitao Puljka zašto je uzeo Bojana Ivoševića za suradnika, nazivajući ga najvulgarnijom osobom.

- On ima svoj način izražavanja. Ja od svih ljudi pokušavam izvući najbolje. Uzeo sam ga kao zamjenika jer je čovjek s beskonačnom energijom i poznaje grad bolje od svakoga od nas, zna svaki problem i vrlo je energičan - kazao je Puljak.

Kerum je pitao Puljka podržava li dodjelu nagrade "Split je k" na najveći dan srpske slave i podržava li što je Ivošević nacrtao penis na svetog Duju.

- To nije nacrtano na katedrali, a nagradu ne dodjeljujem niti ću je dodjeljivati - kazao je Puljak.

Puljak je upitao Kerum je li se umorio i je li vrijeme da prepusti ljudima koji znaju da upravljaju Gradom.

- Nema što o meni nije ružno rečeno. Svi su mislili kad sam došao u Banovinu da sam monstrum i da ću ih potjerati s posla. Ali, Željko Kerum nije ograničen i može raditi sa svakim tko je dobar i susjedu želi dobro, a ne loše - kazao je Kerum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:15