StoryEditorOCM
Izbori 2021Izlazne ankete:

Slavlje u stožeru Možemo!: Tomislav Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu

16. svibnja 2021. - 19:17

I prema upravo obnovljenoj izlaznoj anketi u prvom krugu u Zagrebu premoćno pobjeđuje kandidat Možemo! - Tomislav Tomašević sa 48,18 posto, a vrlo tijesna utrka je za drugo mjesto gdje se bore Bandićeva nasljednica Jelena Pavičić Vukičević i Miroslav Škoro (Domovinski pokret)  

Jelena Pavičić Vukičević osvaja 11,38 posto, a Miroslav Škoro osvaja 11,23 posto. HDZ-ov Davor Filipović ima 10,24 posto, a SDP-ov Joško Klisović osvaja 6,13 posto. Ostali kandidati nemaju nikakve šanse za ulazak u drugi krug.

image
Goran Mehkek/Cropix

Nakon objave rezultata prvih izlaznih anketa u stožeru je zavladalo slavlje. Tomislav Tomašević je na upit novinara je li spreman biti gradonačelnik kazao - Jesam!

Izlazne ankete za Gradsku skupštinu kažu da Možemo! osvaja 46 posto, odnosno, 24 mjesta u Skupštini.

HDZ osvaja 11,7 posto ili šest mjesta. BM365 osvaja gotovo 10 posto što je pet mjesta. Domovinski pokret 9,8 posto odnosno 5 mjesta, a SDP sa 7,6 posto može računati na 4 mjesta. Most sa 5,7% - osvaja 3 mjesta.

Saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić kaže kako im je sve isto tko će biti u drugom krugu.

"Možda drugog kruga i ne bude, blizu smo 50 posto!" - kazala je Benčić.

Rezultati za Gradsku skupštinu su također izvan svih očekivanja za Možemo!. Prema izlaznim anketama trebali bi imati većinu u Skupštini grada Zagreba.  

"Nismo očekivali ovoliko dobre rezultate, ali očito je da građani žele promjene. Važno je da su građani znali da je promjena nužna i prepoznali da trebaju izaći, bez obzira na mjere, kišu, seljenje odbora. Osobno bih voljela da Tomašević pobijedi u prvom krugu, da ne bude prljave kampanje, da uštedimo u proračunu, i da se možemo pripremiti za preuzimanje upravljanja grada, da već sad možemo početi raditi, rekla je zastupnica zeleno lijeve koalicije Rada Borić. 

U Skupštinu grada Zagreba ulazi i psihijatrica Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice.

 „Ovo su prve izlazne ankete, no činjenica je da je sjajan rezultat. Bilo bi super izbjeći drugi krug jer bi tako sačuvali novac poreznih obveznika i mogli bi odmah početi raditi. No, ako tako i ne bude spremni smo za naredna dva tjedna kampanje. Nije nam važno tko je protukandidat u drugom krugu jer ćemo u svakom slučaju pobijediti – kazala je Ivan Kekin koja se nalazi na zajedničkoj zagrebačkoj listi lijevo zelene koalicije.  

HDZ

U stožeru HDZ-u nema glazbe ni slavlja. HDZ-ovci se u Zagrebu ne nadaju ničemu, njihov kandidat je tek četvrti, sve nade polažu u Split.  Što se tiče Gradske skupštine, još je rano reći hoće li koalirati s BM365 opet, ali su zadovoljni rezultatima za Skupštinu gdje su trenutno na drugom mjestu. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je stigao prije izlaznih anketa u središnjicu. 

image
Damjan Tadic/Cropix

Potpredsjedniku Sabora Željku Reineru za četvrto mjesto zagrebačkog HDZ-a krivi su mediji.

"Znate i sami da su u Zagrebu neki mediji, većina medija, barem šest mjeseci unaprijed proglašavali favorita ili sigurnog pobjednika, sad to baš nije tako. Naš kandidat je tu negdje otprilike, vjerujemo da će ući u drugi krug, prema tome mi zasad stojimo jako dobro", rekao je Željko Reiner.

Osvrnuo se i na izlazne ankete u drugim gradovima ocijenivši da HDZ stoji jako dobro.

„Sasvim je jasno da ćemo u Osijeku pobijediti (HDZ-ov Ivan Radić po izlaznim anketama ima  41,4 posto),  da ćemo daleko bolje nego na prošlim izborima stajati u Rijeci, te da u gradovima u kojima smo i prije obnašali vlast stojimo odlično”, izjavio je Reiner.

Za rezultate u Splitu kazao je kako je izvjesno da je SDP tamo loše prošao,  a da će se tek vidjeti kako će cijela priča završiti nakon objave rezultata.

Anketu je komentirao i Tomo Medved: 

"Sve općine, gradovi i županije koje su dosad bile pod vlašću HDZ-a bit će to i ubuduće. To je taj iskorak HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem Imamo dobar rezultat u županijama, u Splitu, u Osijeku. Pratimo i Rijeku, još uvijek nije isključen ulazak našeg kandidata u drugi krug. Vjerujemo da će i u Zagrebu naš kandidat Davor Filipović ući u drugi krug. Ovo su još samo izlazne ankete. Ne možemo govoriti ni o kakvom porazu ni o kakvim teretu za premijera Plenkovića. Mi vjerujemo da će Filipović ući u drugi krug i u tom prostoru dodatno predstaviti svoje sposobnosti", rekao je Medved.

Škorin Domovinski pokret 

U stožeru Domovinskog pokreta nitko ne nosi maske niti se drži fizičke distance.

Zlatko Hasanbegović komentirao prve izlazne ankete.

image
Zlatko Hasanbegović 
 
Marko Todorov/Cropix

"Jasno je, pogotovo u Zagrebu, da se mijenjaju politički odnosi. Ono što je ključno za nas je borba za drugi krug. Pričekajmo prve službene rezultate. Po izlaznim anketama riječ je o statističkog pogrešci. Vodit će se borba za svaki glas. Siguran sam da će rezultati u cijeloj Hrvatskoj pokazati da će se Domovinski pokret, koji donedavno nije ni postojao, etablirati kao ključna politička oporbena stranka nacionalnog smjera. Najizgrađeniji i najetabliraniji antipod onom fenomenu koji nastaje na ruđenju SDP-a, a koji se zove Možemo!.

Tomaševićev veliki postotak je rezultat velikih tektonskih promjena u Zagrebu i činjenica da se na njegovoj platformi okupilo sve što je do tada predstavljalo ljevicu. Nema više HNS-a, SDP-a u tom obliku... Cijelo lijevo biračko tijelo u Zagrebu se okupilo oko platforme Možemo!" , ocijenio je Hasanbegović.

image
Izborni stozer Miroslava Škore 
Marko Todorov/Cropix

Uvjereni smo da će biti drugog kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević ući u drugi krug i pobijediti Tomislava Tomaševića, izjavio je nakon izlaznih anketa u izbornom stožeru Pavičić Vukičević kandidat za njezinog zamjenika Ivica Lovrić.

 Mi smo očekivali da će biti dosta tijesna utakmica za drugo mjesto, ali mi smo uvjereni da ćemo biti drugi i da će biti drugog kruga i da ćemo se 30. svibnja u 19 sati opet naći", rekao je Lovrić novinarima komentirajući izlazne ankete po kojima je Jelena Pavičić Vukičević na drugom mjestu, malo ispred Miroslava Škore, kandidata Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba, i HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića. 

image
Izborni stozer Jelene Pavicic Vukicevic, kandidatkinje stranke BM 365 - Stranke rada i solidarnosti za gradonacelnicu Zagreba.
 
Tomislav Kristo/Cropix

SDP je u Zagrebu doživio fijasko. 

"SDP je i u Zagrebu, kao i u Rijeci i Spliti, vjesnik toplog vjetra, da lijeva i građanska opcija pobjeđuju u tim gradovima. To je i za Hrvatsku dobar rezultat. Mi smo i ranije prepoznali mišljenja građana, neke stvari mijenjamo u SDP-u i mijenjat ćemo ih i dalje. Ne bacamo koplje u trnje”, rekao je za N1 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

image
Boris Kovacev/Cropix

MOST

U zagrebačkom stožeru Mosta zadovoljni su ulaskom u Gradsku skupštinu jer su, kako kažu, pokazali da su jedna od četiri opcije koja je zastupljena u sva četiri najveća grada.

- To smatramo osobitim uspjehom jer nije riječ o početničkom entuzijazmu, kao kod nekih opcija nego o stabilnom biračkom tijelu jer je Most jedina nova opcije koja je preživjela nekoliko parlamentarnih izbora - kazala je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:07