StoryEditorOCM
Izbori 2021AMBICIOZNO

Puljak: ‘U dva mandata koliko namjeravamo biti na vlasti, izgradit ćemo dvije nove škole na Kili i na Šinama! Split će imati najbolji standard obrazovanja‘

Piše PSD
15. travnja 2021. - 12:59

Ivica Puljak i Bojan Ivošević, kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika Centra predstavili su na Kili planove vezane za obrazovanje.

- Grad koji ćemo mi voditi bit će grad velikih ambicija, a najvažnije ambicije su prema svojoj djeci. Obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata ovog društva.

Nažalost, Split je jedan od najlošijih gradova po standardu obrazovanja, ali nasreću, napravljeni su pozitivni pomaci izgradnjom škole Žnjan-Pazdigrad, dograđena je škola na Pujankama, Mejašima, Brdima...

Da bismo u škole uveli europski standard - da sve škole imaju jednu smjenu, da imaju dvorane, da imaju topli obrok u školama, za takvo nešto trebaju nam još veće ambicije.

Hrvatska je projekt škola u jednoj smjeni uvrstila u program oporavka i da bi se ti novci zaista upotrijebili, treba pripremiti projekte, što ćemo mi sigurno napraviti u sljedećem mandatu, a u dva mandata koliko se želimo zadržati na vlasti, planirano da sve škole budu u jednoj smjeni.

Od 29 osnovnih škola u Splita, sedam ih je u jednoj smjeni, 20 ih je u dvije, a dvije su škole u tri smjene. One su nacionalna i gradska sramota! Osam škola nema dvoranu, u OŠ Mertojak djeca rade tjelesni u atriju. Kad to vidite, ne možete ostati ravnodušni.

Namjeravamo nastaviti projekt pomoćnika u nastavi koji ističe ove godine, pripremiti nove projekte izvanškolskog obrazovanja, uvesti građanski odgoj u škole i kontunuiranu edukaciju nastavnika.

image
Mario Jelavić

Bojan Ivošević, kandidat za zamjenika gradonačelnika naveo je kako u prve četiri godine smatraju nužnom izgradnju škole na Kili jer je, kaže "nenormalno da je cijeli jedan kvart izgrađen a da šest godina za početak nije imao niti pristupne ceste, ni ambulantu, vrtić se sad gradi, a škole nema na vidiku".

- Osim toga, u planu nam je i Centar za autizam koji će dobiti adekvatne prostore za svu djecu. Namjeravamo nastaviti projekte koje je započela sadašnja vlast, a to su dvorane. Trenutno je dokumentacija pripremljena za njih četiri - Manuš, Stobreč, Sućidar i Pujanke.

Namjeravamo se pozabaviti i pitanjem dvorane kod OŠ Mertojak koja vapi za proširenjem. Potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose, projektnu dokumentaciju sigurno u prvom mandatu, a onda i samu gradnju gradnju ovisno koliko stvari budu išle brzo

Nastavio je dalje Puljak s planovima što bi se napravilo u njihovom drugom mandatu.

- Osim cilja da sve škole imaju jednu smjenu, dvoranu i topli obrok, mislimo napraviti još dvije nove škole, i zato smo danas na Kili da bismo ukazali da je ovo zadnji kvart u gradu u kojem je napravljeno tako da su se najprije izgradili stanovi, a tek onda ambulanta, vrtić još nije dovršen, a škola još nije niti započela.

Tako nešto se više neće događati. Namjeravamo u drugom mandatu izgraditi još jednu školu na predjelu Šina, a trebalo bi razmišljati i o školi na Kopilici, da se i taj kvart urbanizira.

Na kraju dva mandata sve škole će biti u jednoj smjeni, sve će imati dvorane i topli obrok i grad Split će biti grad najboljeg standarda obrazovanja u Hrvatskoj.

To naša djeca zaslužuju, to budućnost zaslužuje - podvukao je i dodao kako će novac će biti osiguran dijelom iz proračuna, a dijelom iz EU fondova uz prethodnu pripremu projekata.

image

 
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:15