StoryEditorOCM
Izbori 2021kampanja

Puljak i Marinić na Marjanu: Daju li nam Splićani povjerenje, pokrenut ćemo pošumljavanje, ukinuti promet i odbiti sve zahtjeve za legalizaciju

Piše Gabrijela Radanović
22. travnja 2021. - 11:40

Kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak i predsjednik Društva "Marjan" Srđan Marinić, održali su jutros na Marjanu konferenciju za medije.

- Danas je Dan planeta Zemlje, dan kada svi mislimo na to kako sačuvati ovaj planet i ostaviti ga našoj djeci. Naročito danas kada su klimatske promjene jedan od najvećih izazova s kojima se moderni svijet uopće susreće. Ovdje smo danas na Marjanu, da bi ukazali na jedan od najvrjednijih dijelova Splita, na dio koji su stari Splićani prije sto godina počeli pošumljavati, a pošumljavanje je jedan od najboljih alata za borbu protiv klimatskih promjena - na uvodu je kazao Puljak. Naglasio je da je Marjan u teškoj situaciji, jednim dijelom radi klimatskih promjena, a drugim dijelom radi loše politike koja se vodila posljednjih desetljeća. Srđan Marinić, koji se nalazi na zajedničkoj listi Centra i Kandidata bez kompromisa, javnosti je predstavio dio njihovog programa zaštite Marjana.

image


 
Nikola Vilić/Cropix

- Naša je zadaća zaštititi i očuvati Marjan, a to ćemo postići jedino beskompromisnim provođenjem zakona Republike Hrvatske i tako ćemo zaustaviti da Marjan postane predmet najprimitivnije političke trgovine - kazao je Marinić te dodao kako svi znamo da je Marjan najstariji simbol grada Splita, najveća je javna površina u našem gradu, ali je posljednjih desetljeća postao i simbol bezakonja, korupcije, nepotizma i političke trgovine.

- Ja vam mogu garantirati, ako nam građani ukažu povjerenje, mi ćemo to zaustaviti, i to tako da ćemo odmah pokrenuti i pošumljavanje i upis posebnog pravnog režima i odbijanje svih zahtjeva za legalizaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ukidanje prometa motornim vozilima, restrukturiranje javne ustanove. Marjan je bio i bit će ponos grada i građana Splita. Međutim, ako opet na vlast dođu Kerum i HDZ, to će biti jako teško provest - rekao je Marinić i ukazao kako se u predizborno vrijeme različite političke opcije zalažu za zaštitu Marjana.

image


 
Nikola Vilić/Cropix

- Mada je veliki broj njih je imao priliku upravljati, kako Marjanom, tako i gradom. Pozivam one koji do sada nisu imali prilike upravljati gradom i Marjanom da nam se priključe, da zajedničkim snagama zaštitimo Marjan jer jedino tako možemo garantirati da će Marjan biti zaštićen i da će konačno građanski i progresivni Split dobiti priliku upravljati gradom i Marjanom - pozvao je predsjednik Društva Marjan koji je na listi Centra i Kandidata bez kompromisa. Prokomentirao je i kako neki kandidati pozivaju vlasnike parcela i objekata na Marjanu na radni sastanak te javno ističu kako vlasnici nekih objekata ne bi trebali dozvoliti da netko drugi upravlja njihovom imovinom.

- Pozvani su da bi zaštitili vrijednost svoje imovine, a kako će zaštiti vrijednost svoje imovine? Svi znamo ako je nešto negrađevinsko područje to je de facto bezvrijedno područje, a ako bi to postalo građevinsko, naravno da onda vrijednost te imovine skače u nebesa, doslovno. Do sada su oni to radili iza zatvorenih vrata, ispod stola su trgovali Marjanom, a ja vam sada garantiram odbijanje zahtjeva za legalizaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ukidanje građevinskih područja, to su sve načini kojima ćemo zaštiti Marjan, a ne povećati vrijednost imovine privatnih vlasnika. S druge strane, imamo i mi imovinu, Društvo "Marjan" ima kiosk na Marjanu, hoćemo li se i mi pojaviti i pitati ih kako oni misle povećati vrijednost naše imovine - upitao se Marinić i zaključio kako je to otvoreni poziv skidanja zaštite s Marjana, a ako se to dogodi, onda je gotovo s Marjanom kakvog poznajemo.

Nema legalizacije objekata na Marjanu

 

Kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak i predsjednik Društva "Marjan" Srđan Marinić, potvrdili su nam kako su prije desetak dana sudjelovali su na sastanku kojeg je, kažu, inicirala Udruga "Za Split".

- Na sastanak su došla i dva ili tri nelegalna graditelja koji su ispričali svoju situaciju, probleme s kojima se suočavaju, ali im je rečeno da će Puljak, ako postane gradonačelnik, kao legalista poštivati zakone RH, a u zaštićenom području nije moguća legalizacija objekata. Napomenuli smo da će ti zahtjevi biti odbijeni - rekao je Marinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:44