StoryEditorOCM
Izbori 2021‘SLOBODNA‘ PITA

Pitali smo kandidate jesu li zadovoljni stanjem u Hajduku: O legendarnom klubu sve najbolje - podržavaju model upravljanja, popravili bi i stadion...

Piše Ivana Perković
8. svibnja 2021. - 17:37

Hajduk je vječno aktualna tema u Splitu kojom se malo koja vlast zaista želi aktivno baviti, no u predizborno vrijeme je neizbježna, jer navijači ipak čine pozamašan dio biračkog tijela.

Kandidate za splitskoga gradonačelnika ili gradonačelnicu upitali smo jesu li zadovoljni trenutačnim upravljanjem Hajdukom i treba li se i na koji način Grad kao najveći dioničar više angažirati na tom području.

U odgovorima su uglavnom ujedinjeni – rezultatima nisu zadovoljni, no podržavaju sadašnji model, a dok se neki ne usude ni pomišljati na miješanje u klupske procese, drugi ipak nalaze načine kako povećati angažman Grada u klubu.

IVICA PULJAK (Centar)

Mislim da je trenutačni oblik upravljanja Hajdukom dobar, a kao gradonačelnik podržavat ću daljnje razvijanje modela u kojem navijači imaju ključnu ulogu u razvoju kluba. Udruga "Naš Hajduk" je i sama uvidjela sitne nedostatke trenutačnog načina biranja nadzornog odbora te mislim da je pun pogodak ideja Hajdučke zajednice koja će iznjedriti najbolje kandidate. To mi daje garanciju da će Hajduku ići bolje i smatram da može dosta napredovati na sportskom planu, ali i da je potrebno puno strpljenja da bi se taj napredak pokazao. Aktualnoj upravi zato treba dati dovoljno mira, prostora i vremena da ostvari dobre sportske rezultate koji svi priželjkujemo, uz našu punu podršku.

NANSI IVANIŠEVIĆ (Domovinski pokret)

Politici nije mjesto u sportu, no Hajduk je neodvojiva identitetska odrednica Splita i Dalmacije. Hajduk čine navijači i stadion, svi natjecateljski uzrasti, ali on je i uzor mladima, znatno više od sporta. Ne može Grad upravljanje svojim vlasništvom povjeriti udruzi, pa okrenuti leđa, pojavljivati se samo kod pozajmica. Ne može zatvoriti oči ni nad rezultatskim padom. Grad mora pomoći u razvoju infrastrukture, samoodrživosti kluba, ali i prevladavanju antagonizama u klubu, makar osnovao svoj stručni savjet za komunikaciju s klubom. I Torcidi se mora pomoći, a ne se samo hvaliti njihovim akcijama.

VICE MIHANOVIĆ (HDZ)

Kao navijač Hajduka naravno da ne mogu biti zadovoljan sportskim rezultatima našeg kluba. Nadam se i vjerujem da će se ti rezultati što prije popraviti i da će svaki navijač Hajduka imati razloga za slavlje. No, kao političar smatram da se politika treba potpuno maknuti od profesionalnog sporta. Hajduk ima jasno definiranu upravljačku strukturu i tako će i ostati. Svakako ću uvijek biti na raspolaganju klubu za svaki vid pomoći, unutar granica svojih ovlasti. Smatram i da je potrebna obnova gradskog stadiona Poljud, što ćemo realizirati i financirati iz fondova Europske unije.

ŽELJKO KERUM (HGS)

Udruga "Naš Hajduk" upravlja Hajdukom. Kao navijača žaloste me rezultati, ali mislim da će i oni doći. Kao gradonačelnik ne mislim se miješati u rad kluba. Smatram da Grad treba brinuti o svojoj imovini i pobrinuti se da se Poljud sanira jer je postao opasan za sigurnost ljudi, a ljudski život nema cijene.

ZDESLAV BENZON (HSLS)

Način upravljanja Hajdukom je zaživio, što, nažalost, ne možemo reći i za rezultate kluba koji moraju biti puno bolji. Grad će se aktivirati, ne da ruši, nego da sudjeluje, jer zadnje gradske administracije su se velikim dijelom ponašale kao da tamo na Poljudu više-manje nema ništa. Grad bi trebao imati osobu koja će prisustvovati svakoj sjednici NO bez prava glasa i to je osoba direktna poveznica kluba i gradonačelnika. Mislim da svatko razuman prihvaća ovakav prijedlog.

SINIŠA VUCO (HSS)

Na našem najdražem klubu bi bilo dobro primijeniti baskijski sistem po uzoru na Athletic Bilbao, što znači osloniti se i dati maksimalno povjerenje domaćim igračima poniklima iz Hajdukove škole nogometa, a ako bi se i dovelo pokoje pojačanje sa strane, onda bi to trebao biti igrač ekstra klase, a ne lošiji od Hajdukovih juniora. To se odnosi i na stručni stožer kluba. Mišljenja sam da bi i u upravi uvijek trebali sjediti najbolji stručnjaci. Svi zajedno se trebamo maksimalno udružiti da Hajduk bude ono što je nekad bio - najbolji nogometni klub u ovom dijelu Europe. To zaslužuji svi simpatizeri našeg kluba predvođeni, bez lažnog dodvoravanja, Torcidom - najboljom i najvjernijom navijačkom skupinom.

IVICA GRKOVIĆ (Most)

Smatram da je ideja narodnog kluba dobra, zadovoljan sam idejom da nadzorni odbor kluba biraju njegovi članovi, dok Grad kao većinski vlasnik svoje interese zastupa na Skupštini kluba. Možda je upravo nedavni slučaj osnivanja tzv. Superlige od strane tajkuna-vlasnika bogatih europskih klubova, a onda i strmoglavo urušavanje cijelog koncepta zbog pritiska navijača, primjer kako se kod upravljanja ovim sportom, koji je više od sporta, moraju uvažavati mišljenja svih zainteresiranih. Grad se svakako treba više angažirati u održavanju svoje imovine, u ovom slučaju stadiona na Poljudu, ali svakako uz pomoć HNS-a i EU fondova.

BRANKA RAMLJAK (NL Ramljak-Mamić)

Grad kao vlasnik stadiona treba što prije pronaći financijski održiv model za obnovu stadiona koji je u vrlo lošem stanju. Rezultatima kao navijačica nisam zadovoljna, ali statut kluba je poznat i moja je namjera poštovati ga. Kao izabrana predstavnica Grada ne mislim se miješati u operativno upravljanje klubom, već isključivo aktivno sudjelovati u razgovorima sa svim dionicima kako bi se model nakon iskustava koje imamo dodatno unaprijedio. Upravo je jedan takav proces u tijeku i pozdravljam ga.

JAKOV PRKIĆ (Pametno, Možemo! i Nova ljevica)

Pobornik sam ovakvog načina upravljanja, iako nije savršen, dobro je što se o njemu promišlja i što ga se poboljšava. Držim da je ovo dobar primjer smislenog oblika participativnog upravljanja. Kamo sreće da sva gradska poduzeća imaju nekakav oblik "ćakule s građanima", gdje bi pojašnjavali svoje odluke. Za Hajduk š.d.d. financijska stabilnost i održivost mora biti na prvom mjestu jer bez toga bi klub mogao otići u stečaj. Grad treba zadržati kontrolni paket dionica i nikako miješati politiku u upravljanje.

ANTE FRANIĆ (SDP)

Udruga "Naš Hajduk" napravila je velik iskorak u demokratskom upravljanju Hajdukom i politika je nestala iz kluba. Model je dobar i Grad treba u suradnji s Udrugom pomoći da Hajduk bude još bolji i perspektivni klub te da ostvaruje rezultate. Kao gradonačelniku najveći fokus će mi biti nužna provedba projekta obnove Poljuda.

MARIJO POPOVIĆ (Ujedinjena desnica)

Nogometni klub Hajduk jedan je od simbola grada Splita koji ima ono što nema niti jedan klub na svijetu, a to je Torcida, najbolja i najvjernija navijačka skupina. Kao gradonačelnik ću zajedno sa svima koji vole Hajduka učiniti sve da se u mome mandatu radujemo osvojenim trofejima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:33