StoryEditorOCM
Izbori 2021TEMELJNE VRIJEDNOSTI

Pametno, Možemo! i Nova ljevica: Fašizam se u hrvatskom društvu relativizira umjesto da se jasno osudi kao jedno od najvećih zala prošlog stoljeća

Piše Ivana Perković
9. svibnja 2021. - 13:10

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe članovi koalicije Pametno, Možemo! i Nova ljevica s pripadnicima udruga VeDRA i Antifašističkih boraca i antifašista razvili su na Matejuški višemetarski transparent s natpisom "Antifašisti Europe ujedinimo se!"

Čelnici stranaka koalicije istaknuli su da se fašizam u hrvatskom društvu relativizira umjesto da se jasno osudi kao jedno od najvećih zala prošlog stoljeća.

- Vrijednosti na kojima se zasniva, ne Europa, nego opća civilizaciju su solidarnosti, jednakosti i demokracije. Svaka politika koja želi išta korisno napraviti za društvo u svom temelju mora imati te vrijednosti, jer ako ih nema, nema nikakve šanse – kazala je Tamara Visković, kandidatkinja za dogradonačelnicu Splita.

Upozorila je da mlade generacije antifašizam povezuju uz nešto povijesno, ne shvaćajući da se temelji na vrijednostima koje su danas aktualnije nego ikad prije.

- Ukoliko stvaramo društvo koje s etičkim relativizmom gleda na fašističke pozdrave i države, u kojem mladi ne znaju tko je premijer i misle da je homoseksualnost bolest, onda stvarno imamo velik problem. Mi smo 30 godina stvarali takvo društvo, ti ljudi nisu došli s drugog planeta – mi smo ti koji su servirali etički relativizam koji nema budućnost, kao ni zemlja koja ga tolerira. Vrijednosti antifašizma su suvremene, svakodnevne i svi ih zajedno moramo njegovati – poručila je Visković.

Kandidatkinja za dogradonačelnicu Splita Kristina Vidan je istaknula da je stranka Pametno u u svakoj prilici tražila uvođenje građanskog odgoja u splitske osnovne škole.

- Vladajući za to nisu imali razumijevanja, ali i dalje ćemo ustrajati. Upravo to je rješenje ove situacije, u kojoj svaki četvrti maturant misli da NDH nije bila fašistička tvorevina. To se može riješiti samo kroz obrazovni sustav – zaključila je.

Čelnik Nove ljevice Karlo Pilko je pozvao sve političare da u svakoj prilici osude bilo kakvo veličanje fašizma, nacizma i ustaštva te nedvosmisleno priznaju da je Hrvatska u 2. svjetskom ratu bila na pobjedničkoj, antifašističkoj, strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:19