StoryEditorOCM
Izbori 2021Ulica potpisa

Osam kandidata, što za poteštata što za župana, štandovima su formirali slalom pistu kroz Marmontovu, ali dosta ih nastupa bez zaštitnih maski

17. travnja 2021. - 15:16

Marmontova ulica jučer je bila – ulica potpisa! Volonteri raznih stranaka, nezavisnih lista i koalicija prikupljali su potpise građana kao podršku kandidatima za fotelju splitskoga gradonačelnika!

Od 12 najavljenih pretendenata za mjesto čelnog čovjeka grada te četvero za župana, njih osam je tijekom subotnjeg jutra postavilo štandove i započelo sa skupljanjem potpisa kojima bi i pravno "zacementirali" svoj izlazak na lokalne izbore.

Poteštatski kandidati trebaju tako pred izborno povjerenstvo donijeti minimalno 1500 potpora građana ili njih 3200 za župana, a sve kako bi se njihovo ime i našlo na izbornom listiću 16. svibnja.

Omiljena splitska šetnica dobila je potpuno drugu funkciju – odmjeravanje protivnika, "koketiranje" s građanima, mogli bi reći i dodvoravanje kako bi se iskamčio potpis podrške, a ista osoba može to u ovoj fazi napraviti i na više lista.

Na početku Marmontove ulice, s lijeve strane, svoje mjesto pod suncem u borbi za podršku Splićana prvi su postavili HNS-ovci, uz izloženi plakat s reljefom grada i oznakama bitnih projekata koje će realizirati ako im građani daju povjerenje. Uz volonterke je najagilniji za skupljanje potpisa bio upravo njihov gradonačelnički kandidat Darije Duje Jakaša.

image
Karta HNS-a
 
Vojko Bašić/Cropix

Do njega je potpise skupljao i dr. Zdeslav Benzon, koji je prvi istaknuo svoju službenu kandidaturu, sa svojom mladom ekipom iz HSLS-a te bivšim gradskim vijećnikom Tonćijem Blaževićem. Treći u nizu na početku Marmontove bio je kandidat za župana Ante Pranić i Daša Dragnić kao potencijalna dožupanica, uz podršku koalicije Nezavisne liste mladih i Pametno za Split i Dalmaciju. Na njihovu su se štandu uz traženje potpisa od građana nudile i slasne jagode, vrgoračke dakako, kao poklon za degustaciju Splićanima.

Četvrtu poziciju s lijeve strane zauzeo je štand stranke Centar, gdje je saborska zastupnica Marijana Puljak agitirala građane za potpis podrške njezinu suprugu Ivici Puljku, koji je subotnje jutro proveo u Parku Emanuela Vidovića sadeći stablo. I Pranića i Puljak došao je pozdraviti bivši ministar uprave i nekadašnji omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, koji je Praniću mogao potpisati, a Puljku samo podršku, jer njegov potpis kao glasača s adresom uz ušće Cetine u ovom slučaju nije važeći.

image
Zdeslav Benzon, HSLS
 
Vojko Basic

A s druge, desne strane ulaza u Marmontovu smjestili su stranački volonteri HGS-a štand bivšeg poteštata Željka Keruma, sada opet uz izbornoj utrci, koji nakon osam godina pauze traži novi mandat za vođenje Split. Dojučerašnji županijski vijećnik Damir Ćosić Roda bio je zadužen za komunikaciju s građanima i traženje potpisa podrške za Keruma.

No, rekli bismo, to nije bilo sve budući da se politička aktivnost nastavila i na vrhu ulice, kod Pirje. S gornje strane HDZ-ovci, s donje koalicija Pametno, Možemo! i Nova ljevica.

Simpatizeri i stranački kolege kandidata Vice Mihanovića na svojem su štandu odmah u startu prikupili potpise svojih članova. Pa su HDZ-ovci od bivšeg, kažu najuspješnijeg gradonačelnika Nikole Grabića, županijskog pročelnika Stipe Čogelje, ravnatelja županijske Lučke uprave Domagoja Maroevića, Joze Tomaša, predsjednika regionalne Gospodarske komore, Tomislava Prljevića, tajnika gradske stranačke organizacije... proveli vrijeme u subotnjoj ćakuli dok im se nije pridružio i sam pretendent Mihanović, u društvu Blaženka Bobana, koji također u ime vladajuće stranke ide u utrku za novi mandat za župana.

image
Marijana Puljak, Centar
 
Vojko Basic

Primjetna gužva među simpatizerima, kao što je bila na štandu HDZ-a, vladala je i na susjednom, gdje su volonteri tražili potpise za svojega kandidata Jakova Prkića. Oni su također, kao i Pranić, imali i slatke poklončiće za svoje sugrađane – čokoladice. Kako je Pranić nudio svim političkim suparnicima jagode, tako su čokolatijer Marinko Biškić i novinar Ivica Profaca, uz pretendenticu za mjesto dogradonačelnice Kristinu Vidan, nudili čokoladice i građanima, ali i "konkurentima" na obližnjem HDZ-ovu mjestu za skupljanje potpisa. Rekli bismo – demokracija ide preko trbuha...

Nadzor političara Civilna zaštita na terenu zbog kršenja mjera

Kako bi prikupili potpise sugrađana za pravovaljanu kandidaturu, na vrhu i dnu Marmontove ulice od jutra su bili raspoređeni štandovi svih stranaka i koalicija koje imaju svojega kandidata u utrci za splitskog gradonačelnika ili prvog čovjeka Županije splitsko-dalmatinske.

Premda su neki od njih pozvali građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, čini se da su se na gotovo svim štandovima kršile mjere, pa su pripadnici civilne zaštite morali reagirati i upozoravati članove i simpatizere pojedinih stranaka da nose zaštitne maske jer su se okupljali na istome mjestu. G. RADANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:08