StoryEditorOCM
Izbori 2021TV SUČELJAVANJE

Ofenzivni Franić ukrao show: nije zatvarao usta, Puljak se izgubio nakon optužbi za ustaštvo, a Kerum tako hvalio HDZ da im Vice Mihanović nije bio potreban

Piše Saša Ljubičić
13. svibnja 2021. - 15:47

Da se još jedno u nizu TV sučeljavanja kandidatkinja i kandidata za gradonačelnicu/nika Splita ne pretvori u kamilicu, pobrinuo se socijaldemokrat Ante Franić.

U studiju HRT-a raspomamljeni je Ante, najmlađi i najenergičniji od pozvanih gostiju, verbalno šamarao desno i lijevo: napadao žestoko Vicu Mihanovića (HDZ), Jakova Prkića (Pametno, Možemo! i Nova ljevica) te najviše i najbrutalnije Ivicu Puljka (Centar), koji mu je izravni konkurent za ulazak u drugi krug. Njemu je čak natjerao rumenilo u obraze optuživši ga za pjevanje ustaških budnica s milozvučnim crkvenim sastavom "Gloria", na što mu prozvani Puljak nije odgovorio, što je pobudilo sumnje u "neke nove snimke".

Jakova Prkića malo je tresla trema u nastupu pred milijunskim auditorijem, a u jednom je momentu između njega i Franića, koji, nota bene, nije zatvarao usta, zaiskrilo na rubu incidenta. Franić je, ponukan anketama u kojima se ozbiljno približio favoritima izbora: Mihanoviću, Puljku i Kerumu, očito krenuo u borbu na sve i ništa. Glavom kroz zid. Pardon; kameru.

Željko Kerum nastupio je u ulozi političkog trgovca, a to mu najbolje ide. Otvoreno se nudio HDZ-u. Ha, ha... Samo što na sva usta nije hvalio svog glavnog protukandidata Vicu Mihanovića?! Nevjerojatno nešto. Keri je razbucao političku teoriju i praksu, pa sad ljubi političkog neprijatelja svog. Mihanović je u međuvremenu lukavo kutrio i čekao da zajapureni Franić ispuca optužbe o plagijatu njegova doktorskog rada, a onda mu uzvratio da se "očito bori za koji postotak glasova više" i zašutio do kraja emisije.

Branka Ramljak i Ivica Puljak nastupali su profesorski. Pokušavali biti učtivi i pomirljivi, pozivali aktere u studiju da se uhvate za zajednički štap, za dobro Splićana, na što im je Franić opetovao "da pričaju floskule", koje su se prozvanima i gledateljima popele na vrh glave.

Ukratko, umjesto Mislava Togonala, sučeljavanje je zapravo vodio brbljivi Franić. Žicao je dodatne replike i postavljao pitanja. Prkića je namjerio poniziti onim o stručnoj spremi, a on mu odgovorio na isti način kao i koji dan prije: "Laki je nervozan".

Ante je Ivicu s pitanjima o VIS-u "Gloria" "nabio" na konopce, a s Brankom se uhvatio oko Hajduka što je bila jedina tema u kojoj se profesorica nametnula sugovornicima, pa ispravila Keruma koji nije znao kada su i pod čijim vodstvom "bili" osvojili posljednji trofej. I tu je poentirala.

Eto, što znače ankete. Istraživanja javnog mišljenja poput GPS-a usmjeravaju ponašanje kandidata u političkoj koridi. Posljednja istraživanja dala su vjetar u leđa Franiću, pa je žestoko napao sve koji mu mogu konkurirati za ulazak u finale, riskirajući da će takav nastup iziritirati dobar dio birača koji su pratili sučeljavanje.

A upravo se između ovih šest kandidata krije budući poteštat jer se ovisno o izlaznosti, u drugom krugu, uz gotovo sigurnog Mihanovića, mogu naći i ostali ako na sam dan izbora dobro odrade mobilizaciju glasača za koje su sigurni da će ih, kad zađu iza paravana, sigurno zaokružiti. Doslovno ovise o angažmanu u nedjelju, za razliku od HDZ-a, čiji birači izbore doživljavaju kao "život i smrt" jer mnogima o njima ovisi egzistencija, pa ih ne treba moljakati da izađu na birališta.      

Čim se predmnijevana razlika između Puljka i Prkića povećala, kao da su zakopali ratne sjekire. A i sjedili su jedan do drugoga kao donedavno u stranci Pametno, sve dok ona nije pukla po šavu, pa su im od košulje ostali svakome po rukav, a s njim mogu samo obrisati nos. Od toga koristi jedino može imati Kerum. Njega je njihova nesreća ogrijala. I zato on, Željko, nije galamio.

Strpljivo je poput Bude čekao da "povampireni" Franić "šalamaštra" Puljka za njegov račun pa se "počepuša" s Prkićem s kojim nije uputno ulaziti u rasprave o komunalnim temama jer daleko najbolje barata podacima i bez dvojbe će reći što se realno može provesti u idućem mandatu, a što ne. A to mu baš i ne ide u prilog. Toliko smo se puta do sada uvjerili da lažovi u politici najbolje prolaze.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:35