StoryEditorOCM
Izbori 2021teška bitka

Neuspjeh Vice Mihanovića bio bi i veliki poraz Plenkovića. Zato će iduća dva tjedna šef HDZ-a sve karte baciti upravo na Split

18. svibnja 2021. - 07:25

Hrvatska se, objavili su ponosno u HDZ-u, ponovno "zaplavila“. Od 20 županija u njih 12 su HDZ-ovi kandidati na prvom mjestu. U dodatne tri vode tijesnu bitku za pobjedu. Prvi put u povijesti su pobijedili u Osijeku.

Ivan Anušić potpuno dominira u Osječko-baranjskoj županiji. Unatoč aferama Ive Žinića, HDZ uvjerljivo vodi i u Sisačko-moslovačkoj županiji, imaju šanse pobijediti i u Sisku i Petrinji, a prvi put je njihov kandidat Gari Capelli ušao u drugi krug utrke za župana u Primorsko-goranskoj županiji.

Unatoč tome, u HDZ-ovu stožeru u izbornoj noći nije vladala euforija. Davor Filipović u Zagrebu nije uspio ući u drugi krug. Uz to, situaciju je zakomplicirala i činjenica da je Filipović bio osobni odabir Andreja Plenkovića, koji ga je na tu poziciju postavio još u vrijeme kada je Milan Bandić bio živ i zdrav. Da je HDZ-ov gojenac uspio ući u drugi krug, bio bi to veliki premijerov uspjeh. Ovako, Filipovićev rezultat je i Plenkovićev neuspjeh.

HDZ je puno uložio i u svrgavanje Ivana Penave u Vukovaru, no perspektiva uoči drugog kruga za vladajuću stranku nije dobra. Šokantan obrat dogodio se u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je nezavisni kandidat Marko Jelić pretekao HDZ-ovca Gorana Pauka.

Split je pak posebna priča. Iako su ankete čitavo vrijeme davale prednost HDZ-ovu kandidatu Vici Mihanoviću, prvi je na koncu ipak bio Ivica Puljak. HDZ je prošle četiri godine vladao Splitom i nema nikakve dvojbe da će učiniti sve da zadrži vlast u drugom najvećem gradu u zemlji. Tu će se, po svemu sudeći, zbiti klasični sraz ljevice i desnice. Mihanovićeva pobjeda bila bi veliki poen za Plenkovićev HDZ. Poraz bi bio veliki poraz, pa se očekuje da će vladajući u iduća dva tjedna sve karte baciti upravo na Split.

Za sada, jedini pravi veliki bljesak HDZ-a zbio se u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. A upravo taj bljesak bi mogao imati dalekosežne posljedice za odnose u HDZ-u. Župan Ivan Anušić je premoćno pobijedio već u prvom krugu. Što u sredini koja je godinama naginjala Branimiru Glavašu nije bio nimalo lagan zadatak. No ovaj trijumf ima svoju važnu unutarstranačku dimenziju. Nekoliko tjedana prije izbora upravo je Anušić prozvao Plenkovićeva štićenika Maria Banožića zbog prelazaka niza vukovarsko-srijemskih HDZ-ovih dužnosnika u Domovinski pokret. A onda javno, otvoreno i bez zadrške kritizirao i pakt sa SDSS-om na nacionalnoj razini koji je dijelu HDZ-ovaca - posebno u Slavoniji i Dalmaciji - kost u grlu.

Anušić je potpredsjednik HDZ-a i – u situaciji u kojoj je Plenković pomeo konkurenciju na unutarstranačkim izborima – teško da, unatoč svojoj popularnosti, može i hoće predvoditi udar protiv HDZ-ova premijera.

No kada i ako Plenković jednom ode u Bruxelles – a hrvatski je premijer zbog zapaženog mandata u EU parlamentu i dobrih veza s europskim pučanima naprosto predodređen da tamo nastavi svoju karijeru, HDZ će trebati birati njegovog nasljednika.

U tom trenutku Anušić bi mogao iskočiti kao jedan od najozbiljnijih kandidata.

I zbog vrhunskog rezultata koji je HDZ postigao u njegovom dijelu Slavonije. Ali i zbog toga što se nije libio javno reći ono što dio njegovih kolega zapravo i misli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:10