StoryEditorOCM
Izbori 2021SVEGA BLAGA

Neslužbene imovinske kartice kandidata za splitskog gradonačelnika: evo tko vozi BMW i posjeduje polovicu vile s bazenom i dva stana, a tko živi u 60 kvadrata s 3000 eura ušteđevine

13. svibnja 2021. - 16:41

Nije pristojno pitati radnika kolika mu je plaća, tako kažu, a opet, s druge strane, nije pristojno ni krasti, pa... Mi smo željeli prije prvog kruga izbora za gradonačelnika napraviti svojevrsne "imovinske kartice" kandidata, pa smo im svima redom uputili isti upit. Neki nam nisu uopće odgovorili, a neki su se pitanjem i uvrijedili.

Vice Mihanović (HDZ) nam je dostavio popis imovine i sve ostale tražene podatke, napominjući da će "nakon što postane gradonačelnik" ispuniti svoju zakonsku obvezu i popuniti imovinsku karticu po svim pravilima.

- Sve što imam stvorio sam zajedno sa suprugom mukotrpnim radom i odricanjem. Zato mi dužnost gradonačelnika Splita neće značiti rješavanje vlastite egzistencije nego služenje građanima i rad u javnom interesu.

Posjedujem obiteljsku kuću na Mejašima i vikendicu na Pelješcu. U stopostotnom vlasništvu imam tvrtku koja upošljava 25 radnika - rekao nam je Mihanović, koji mjesečno otplaćuje kredit u anuitetu od devet tisuća, dok mu plaća iznosi 22 tisuće kuna. Vozi Renault 4.

image
Duje Klarić/Cropix

Ivica Puljak, kandidat Centra, i redovni profesor na splitskom FESB-u, nije se libio otkriti da ima mjesečna primanja u visini od 17.500 kuna.

Citroen, Suzuki, Peugeot...

- Supruga Marijana zarađuje oko 20.500 kuna, vozimo automobil Peugeot 3008, naš stan se nalazi na Pazdigradu i površinom ima 142 kvadrata, kazao nam je Puljak i dodao:

- Imamo mjesečne rate kredita od oko 11 tisuća kuna, ušteđevine i dionica u našem vlasništvu imamo vrijednih oko 25.000 eura.

image
Duje Klarić/Cropix

Da apsolutno ništa ne treba skrivati kazao nam je i kandidat MOST-a Ivica Grković, koji mjesečno zarađuje 17.969,13 kuna, kao redoviti sveučilišni profesor u trajnom zvanju i pročelnik katedre splitskog Medicinskog fakulteta.

- Od nekretnina u suvlasništvu sa suprugom Irenom Zakarija-Grković posjedujem stan od 100,8 kvadrata i stan od 45,58 metara četvornih na Pazdigradu - kazao nam je dr. Grković, koji vozi Citroen C5 (2013. godište) i Suzuki Ignis - hibrid (2020.).

- Ušteđevina nam je oko sto tisuća kuna, a mjesečna rata otplate kredita iznosi oko tri tisuće - kazao je Grković.

image
S
Tom Dubravec/Cropix

Nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak je zaposlena na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu kao profesorica u trajnom zvanju još od 1988. godine.

- Neto plaća za ožujak 2021. iznosila mi je 17.726,90 kuna, imam dva nenamjenska kredita, jedan kod PBZ-a, gdje je mjesečni iznos 1038 kuna, a drugi kod Addiko banke, gdje mjesečno plaćamo 463 kune - kazala nam je profesorica Ramljak.

Živi zajedno sa suprugom, u suvlasništvu stana od 60 kvadrata, što kao dugogodišnji podstanar iznimno cijeni.

- Imam automobil Toyota Yaris, star osam godina, koji stvarno namjeravam zamijeniti ove godine - rekla nam je Ramljak, dodavši da ima ušteđevinu od nekih tri tisuće eura.

Jakov Prkić, kandidat koalicije stranaka Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo! i Nova ljevica, zajedno sa suprugom dijeli vlasništvo nad stanom u gradskom kotaru Lokve i vlasnik je četvrtine obiteljske kuće u Ramljanima.

- Radim za prosječan hrvatski dohodak, vozim Opel Zafiru iz 2007. i srećom, nemam kredita - veli nam ponosni vlasnik mopeda starog 23 godine.

Promjenjiva primanja

HSS-ov kandidat za prvog čovjeka Splita Siniša Vuco svoja mjesečna primanja za vrijeme pandemije ne može točno utvrditi.

- Moja primanja ovise o autorskim pravima na pjesme koje sam pisao za sebe i druge izvođače, a vrte se i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Prije korona-krize prihode sam imao isključivo od koncerata - kazao nam je.

- Posjedujem automobil Audi Q3, a od nekretnina imam stan u Splitu, kuću u Sv. Nedelji, kao i kuću u Vojniću Sinjskom - rekao je Vuco.

Ginekolog Zdeslav Benzon, HSLS-ov kandidat, u suvlasništvu je nekretnina sa suprugom, također liječnicom.

- Imam dvije polovice od dva stana, od koji je svaki površinom od 70 kvadrata. Vozim Hyundai Elantru staru sedam godina. Imam i kredit i ušteđevinu, recimo da sam u plusu, jer ušteđevina je ipak nešto veća - nasmijao se, dodajući kako mu plaća, kada se ubroje dežurstva, iznosi oko 18 tisuća kuna - kazao nam je Benzon.

Ni pravnik Ante Franić, kandidat SDP-a, nije imao problema kazati nam što posjeduje.

- Od nekretnina mogu reći da sam suvlasnik polovice obiteljske vile s bazenom u Kaštel Sućurcu, uz to sam i vlasnik stana u Splitu na Brodarici površine 80, kao i stana na Manušu od 78 četvornih metara.

Mjesečni prihodi koje imam u odvjetničkom uredu i prihodi od turizma nisu fiksni već variraju ovisno o poslu - kazao nam je, dodavši da vozi BMW X1.

Nansi Ivanišević, kandidatkinja koju podupire Domovinski pokret na naš se upit - uvrijedila.

- Nemam što kriti o stanju svoje imovine, no vaše pitanje se kosi s osnovnim moralnim načelima kandidatura na izborima. Kandidiranje je dozvoljeno svima bez obzira na spol ili vjeru, pa i imovno ili bračno stanje. Biraču sigurno ne treba biti odluka bira li bogatog ili siromašnog, već plan i program.

Zakonska obveza

Kao što znate, čak je i kod običnog zaposlenja kandidata zabranjeno pitati o financijskom stanju. Uvid u transparentnost imovine izabrane osobe na početku i kraju mandata je apsolutno potrebna kako bi se utvrdilo je li izabrana osoba zloupotrijebila položaj u svrhu podizanja osobnog imetka za vrijeme obnašanja dužnosti.

Utoliko se ne mogu odazvati voajerskom upitu, a nadam da ću dobiti priliku građanima podastrijeti imovinske podatke kao zakonsku obvezu izabrane gradonačelnice - poručila je.

image
Tom Dubravec/Cropix

Željko Kerum (HGS) i kandidat Ujedinjene desnice Marijo Popović nisu su nam ustupili podatke o svojoj imovini.

Doduše, za Keruma nismo iznenađeni, podsjećamo da je kao zastupnik u Saboru kažnjen od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dva puta, oba zbog toga što je propustio ispuniti obavezu podnošenja izvješća o imovinskom stanju.

Plaće kandidata


Vice Mihanović 22.000 kuna
Ivica Puljak 17.500 kuna
Branka Ramljak 17.727 kuna
Ivica Grković 17.969 kuna
Zdeslav Benzon 18.000 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:32