StoryEditorOCM
Izbori 2021Niz razloga

Mislilo se da su nedodirljivi, da su im mandati sigurni, a kad ono - hladan tuš! Četvorica političkih veterana jučer su izgubila na izborima

Piše Višnja Gotal/JL
31. svibnja 2021. - 09:06

Četvorica političkih veterana jučer su izgubila svoje, dosad se činilo zacementirane mandate. Radimir Čačić više nije varaždinski župan niti je Ivan Čehok gradonačelnik Varaždina, Damira Bajsa pobijedio je politički novak, a Darinko Dumbović pao je nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju i njegovu Petrinju. Pozicije su ga stajali afere i netransparentnost u obnovi grada, piše Jutarnji.

Radimir Čačić izbore je izgubio od Anđelka Strička, šefa županijskog HDZ-a i saborskog zastupnika, koji nije bio previše voljan kandidirati se za župana. Ta se pozicija unaprijed činila izgubljena jer HDZ je samo jednom imao župana i gradonačelnika u Varaždinu. I sam premijer Plenković bio je iznenađen pobjedom.

- Nisam bio siguran da tu možemo pobijediti - rekao je.

Ironično je da je popularnost HDZ-u u Varaždinskoj županiji narasla zahvaljujući ekipi mladih gradonačelnika i načelnika s juga županije, s kojima je Anđelko Stričak u gotovo otvorenom neprijateljstvu. HDZ Varaždinske županije nije jedinstven i sada svi iščekuju vidjeti kako će se Stričak kao župan nositi sa svojim stranačkim oponentima.

Iako nije to javno rekao, ovo su bili zadnji izbori Radimira Čačića. Arhitekt i student s Harvarda, u politici je od osnivanja hrvatske države, u mandatu Zorana Milanovića bio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Za Račanove Vlade bio je ministar javih radova i graditeljstva.

Političku je karijeru zamrznuo kad je 2012. godine donesena presuda da mora u zatvor zbog prometne nesreće koju je skrivio u Mađarskoj, u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Nakon odsluženja kazne vratio se u politiku, na izborima 2017. godine dobiva izbore za župana, a četiri godine poslije gubi.

I Čehok je, kao i Čačić, bio favorit ovih izbora, iako u znatno manjoj mjeri. On je u zadnjoj godini mandata u platformi Budimo grad dobio snažnu oporbu.

Čehoka je pobijedio Neven Bosilj (SDP), a gradom će upravljati uz podršku kandidata platforme Budimo grad i Čačićevih Reformista.

Budimo grad, najveće iznenađenje izbora u Varaždinu dosad, svoje je glasače indirektno pozvao da jučer svoj glas daju Nevenu Bosilju.

Čehoka je mandata, smatra se, koštala suradnja s kontroverznim poduzetnikom Davorom Pataftom, koji se i sam kandidirao za gradonačelnika. Nakon što je ispao iz utrke, u tjedniku iza kojega stoji, a koji se tiska u 50.000 primjeraka i besplatno se dijeli po županiji, žestoko je agitirao za Ivana Čehoka i otvoreno blatio oponente. Njih su dvojica zajedno bili optuženi za niz malverzacija na štetu Grada Varaždina. Ivanu Čehoku optužnice i dalje prijete.

Izbore je izgubio za 200 glasova i najavljuje provjeru "sumnjivog" glasanja stanara varaždinskog Doma umirovljenika.

Damira Bajsa, koji je dužnost bjelovarsko-bilogorskog župana, s kratkotrajnim prekidima zbog viših funkcija, obnašao punih 16 godina, pobijedio je politički novak Marko Marušić. Marušić je dosad bio aktivan samo u stranačkoj mladeži i prva važnija funkcija bit će mu mjesto župana. Osvojio ga je suvereno, s čak 1500 glasova više od veterana Bajsa.

Bajs je na ove izbore izašao u, reći će oponenti, "nakaradnoj" koaliciji sa SDP-om i Domovinskim pokretom.

Ovo je prva pobjeda HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 1997. godine. Zasluge pripisuju Dariju Hrebaku, HSLS-ovu gradonačelniku Bjelovara, u Hrvatskom saboru koalicijskom partneru HDZ-a.

Darinko Dumbović bio je uvjeren da izbore u Petrinji neće izgubiti. U sedmom desetljeću života, ugostitelj po zanimanju, u politici je od 1990. godine. Iz HNS-a je prije šest godina prešao u Čačićeve Reformiste i na izborima za gradonačelnika 2017. godine osvojio drugi mandat.

Nakon brojnih prozivki za nered u dodjeli humanitarne pomoći nakon potresa koji je pogodio Baniju i otkrivanja afera u vezi s njegovom imovinom, napade je pripisao predizbornoj kampanji HDZ-a. Magdalena Komes (HDZ) pobijedila ga je s čak 2000 glasova više.

Sinoć smo pokušali kontaktirati ove izborne gubitnike, no nitko od njih nije nam se javio, piše Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:54