StoryEditorOCM
Izbori 2021klisovićevih 6 posto

Katastrofa SDP-a u Zagrebu: na ljevicu su stigli novi konji i novi jahači, a stare političke rage idu u zapećak

16. svibnja 2021. - 21:03

Koja je prava riječ: slom, krah, debakl ili katastrofa? Koju god izaberete, nećete pogriješiti ako njome opišete SDP-ov rezultat u Zagrebu.

Prema izbornim anketama, kandidat SDP-a Joško Klisović dobio je svega 6,1 posto glasova – nevjerojatnih osam puta manje od Tomislava Tomaševića iz Možemo, koji osvaja 48,2 posto.

Ako je Zagreb standardni poligon za testiranje političke ljevice, odnosno za procjenjivanje odnosa snaga na lijevom dijelu političkog spektra, onda je ovaj rezultat definitivno porazan, upravo katastrofalan za Socijaldemokratsku partiju.

Naime, poruka je jasna: na ljevicu su stigli novi konji i novi jahači, a stare političke rage idu u zapećak, da ne kažemo u političku mirovinu.

To nije samo smjena generacija na ljevici, već i nešto puno više – skoro pa radikalna promjena dominantne ideološke paradigme na (socijaldemokratskoj) ljevici.

Jer SDP je davno ispao sa socijaldemokratskih šina i odlutao u bespuća neoliberalnih kolosijeka. A crveno-zelena koalicija pod imenom Možemo nakon odlaska Radničke fronte i nije drugo do socijaldemokratska družba. Onakva kakva je SDP davno prestao biti.

I građani glavnoga grada to su prepoznali, znajući da ovom društvu nasušno treba jaka partija koja će ostati vjerna izvornim socijaldemokratskim principima. A od ove nedjelje u hrvatskom društvu, bar u metropoli tog društva, to neće biti SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:54