StoryEditorOCM

Kao mladi srednjoškolski profesor prvi mandat je osvojio 1993., ali i dalje ne pušta fotelju: načelnik ove općine juri po rekordni osmi mandat!

24. travnja 2021. - 13:52
Izbori 2021
Prvi čovjek Hrvaca bio je i saborski zastupnik, a trenutno je potporedsjednik županijskog HDZ-aNikola Vilić/Cropix

Iako će se lokalni izbori održati 16. svibnja, kada bi postojala kladionica s kandidatima za budućeg načelnika općine Hrvace uz ime prof. Dinka Bošnjaka stajao bi najmanji koeficijent.

Bošnjak je Hrvatačanima očito neprikosnoven, s njima je i za njih od osnutka općine 1993. godine, a oni mu uzvraćaju povjerenjem. Nimalo slučajno

- Kada sam vidio koliku energiju gospodin Bošnjak ulaže u otklanjanje posljedica rata na području Hrvaca i s kolikim elanom nastoji pomoći svojim sugrađanima, dao sam sebi za pravo predložiti mojoj Vladi da poslije Hrvaca nastavimo s obnovom obiteljskih kuća u Satriću i Potravlju. Sretan sam što sam kod odgovornih u mojoj Vladi naišao na razumijevanje - to je u veljači 1995. godine za "Slobodnu" izjavio Hans Witver, predstavnik švicarske vlade, što najbolje oslikava radi čega Bošnjak postaje najdugovječniji lokalni čelnik u Hrvatskoj.

Kao mladi profesor u sinjskoj srednjoj školi, koji se 1990. godine priključio HDZ-u, poslije prvih lokalnih izbora 1993. godine prvi put je kao 33-godišnjak izabran za načelnika Hrvaca. Izbornu pobjedu dočekao je u bolnici, s nogom u gipsu zbog loma, ali i u svojevrsnom "izbjeglištvu" u Sinju jer su srpski zločinci i u velikom dijelu Hrvaca sve spalili i uništili pa nije bilo uvjeta za uspostavu sjedišta novoutemeljene lokalne uprave.

Prvi izbori održani su nekoliko mjeseci poslije protjerivanja srpskih okupatora iz naselja općine Hrvace, u akciji Peruća. Iza zločinaca ostala je spaljena zemlja. Za hrvatsku državu, u to vrijeme skromnih materijalnih mogućnosti i drugih prioriteta, Hrvace su bile samo jedno od naselja i općina u nizu.

U takvim okolnostima Bošnjak je uspostavio kontakt sa švicarskim dužnosnicima Henrichom Roosom i Hansom Witverom te je u lipnju 1994. dobio odluku njihove vlade da će financirati obnovu 53 najteže oštećene obiteljske kuće u Hrvacama. Samoprijegorom i velikom mladenačkom energijom načelnik je osvojio Švicarce, a oni su sve više otvarali humanitarnu "špinu".

Poslije Hrvaca, gdje su uz obnovu kuća mještanima darovali velike količine alata i poljomehanizacije te najvećim dijelom sufinancirali izgradnju nove školske zgrade, nastavili su s obnovom 256 najteže oštećenih kuća u Satriću i Potravlju. Tijekom obnove načelnik Bošnjak počeo je nizati mandate. Uz pomoć Švicaraca u ratu spaljeno područje pod Svilajom nicalo je iz pepela, doslovno poput feniksa.

Ovih dana bliži se kraju njegovo sedmo uzastopno razdoblje na čelu lokalne vlasti. Iako taj profesor više nije mlad, kada se okrene iza sebe i usporedi stanje od prije 28 godina i danas, mnogi će reći da može biti ponosan. Općina Hrvace je najuspješnije obnovljeno područje koje je stradalo u ratu.

Uz obnovu obiteljskih kuća u svim mjestima izgrađena je sva infrastruktura bez koje je danas nezamisliv život. Stvoreni su i uvjeti za poduzetništvo kroz opremanje radne zone Vukove stine, ali i kroz poticaje na cijelom prostoru. U samim Hrvacama formira se urbano središte u kojemu dominiraju zgrade škole, sportske dvorane, liječničke ordinacije, Općine, upravo obnovljenog društvenog doma, novog dječjeg vrtića, a u susjedstvu veliki privatni poslovni centar.

Uz izvorne porezne prihode od mještana i gospodarstvenika, lokalna vlast je tijekom minulog vremena znala i uspijevala pribaviti novac iz županijskih i državnih izvora, nisu izostajale ni potpore županijskih i državnih javnih poduzeća, a posljednjih godina sve veći udjeli u ulaganjima osiguravaju se kroz nepovratna sredstva EU-ovih fondova.

Od prvog izbora do danas, kada od svojih sugrađana traži povjerenje za osmi uzastopni mandat, Bošnjak ima potporu Općinskog vijeća u kojemu lokalni HDZ, na čijem je čelu, ima apsolutnu većinu. Nekoliko godina bio je i saborski zastupnik, a stalno je nazočan u stranačkim tijelima.

Trenutno je potpredsjednik Županijskog odbora stranke, a ostao je vjeran Hrvacama, što mu građani očito uzvraćaju. I što je posebno važno, dosadašnjih sedam mandata Dinka Bošnjaka prošlo je bez tenzija, ekscesa i afera bilo koje vrste. Kada završi osmi mandat Bošnjak će navršiti 65 godina.

Hoće li tada u zasluženu mirovinu ili će se zbog stečenog znanja i iskustva odlučiti na još jedan mandat i postaviti praktično nedostižan rekord pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:18