StoryEditorOCM
Izbori 2021VICINA ZAMJENICA

Jelena Burazin kaže da joj puno znači podrška Oparine dogradonačelnice: I u ‘Maestralu‘ je teško, ali sam se dokazala. I politika može biti plemenita

27. svibnja 2021. - 08:20
Izbori 2021
Jelena Burazin je ravnateljica Doma Maestral, a ako Vice Mihanović postane gradonačelnik bit će joj povjereni resori društvenih djelatnostiJakov Prkić/Cropix

Psihologinja i psihoterapeutkinja Jelena Burazin javnosti je poznata kao ravnateljica splitskog Dječjeg doma Maestral, a još veću pozornost dobila je objavom kandidature za zamjenicu HDZ-ovog gradonačelnička Vice Mihanovića.

Za nju je politika plemenita ako ju radite pošteno, a nakon što je došao poziv za ovu funkciju prvo je porazgovarala sa suprugom i četvero djece koji su joj najveća podrška.

image
Nikola Vilić/Cropix

- U meni su stalno tinjale misli o pokojnom tati, odvjetniku Petru Šunjiću, koji se stavljao na raspolaganje brojnim potrebitima i obespravljenima za vrijeme rata. Na neki način svojim radom uvijek pokušavam oživjeti djelić njegova žara borbe za obespravljene i za opće dobro. Dominirala je i misao o "Maestralu" za koji su mi govorili "ne idi, tamo su sami problemi, bit će ti 300 posto zahtjevnije od posla psihoterapeuta". Vjerujem i dokazala sam da se zajedništvom, motivacijom i upornim radom može puno napraviti- objašnjava nam svoje motive.

Planovi za budućnost

Ukoliko HDZ pobijedi na izborima bit će joj povjereni resori društvenih djelatnosti – obrazovanja, kulture i sporta, te socijalne skrbi i zdravstvene zaštite.

image
Jelena Burazin i nadbiskup Marin Barišić
 
Nikola Vilić/Cropix

- Nastavit ćemo graditi potrebnu školsku i vrtićku infrastrukturu, kao i provoditi programe za umirovljenike "Moj zlatni Split" i pomoći u kući "Zaželi". Želimo razvijati programe za djecu s posebnim potrebama, darovitu djecu, djecu s poremećajima u ponašanju, ali i nove usluge za samohrane majke, majke odgojiteljice i njegovateljice, OSI i druge skupine koje traže dodatnu brigu- govori nam Burazin.

image
Jelena Burazin i Stipe Božić kandidati su za zamjenike HDZ-ovom kandidatu Vici Mihanoviću
Tom Dubravec/ Cropix

Vjeruje kako će joj 19-godišnje iskustvo psihologinje i psihoterapeutkinje pomoći u realizaciji zacrtanih, ali i budućih planova.

Suradnja između "Maestrala" i Grada Splita ističe je izvrsna, a ono što ih posebno veseli je ostvarenje projekta "Četiri palme" zahvaljujući kojem će mladi imati mogućnost nakon doma boraviti u gradskim stanovima i imati osiguran mir i krov nad glavom naredne tri godine.

Bit ću uvijek pristupačna

U proteklom mandatu radilo se na proširenju i rasterećenju škola, a koji su prioriteti moguće nove vlasti, pitali smo je.

- Svakako nastavljamo u tom smjeru. Sada su samo osnovna škola na Mejašima i dio programa škole "Ravne njive" u trosmjenskom radu. Prioriteti su nam izgradnja škole na Kili kao i dogradnje one na Ravnim njivama, ali i nova zgrade Centra za autizam obzirom na porast potreba kod djece s poteškoćom iz spektra autizma, objašnjava nam kandidatkinja za zamjenicu.

U mandatu Andre Krstulovića Opare izjednačene su cijene gradskih i privatnih vrtića, a Burazin ističe kako im je cilj zadržati postojeću odluku jer je uvelike pomogla roditeljima koji su plaćali i nekoliko puta veću cijenu.

image
Stipe Božić, Vice Mihanović, Andrej Plenković i Jelena Burazin
 
Paun Paunović/Cropix

- Zadržavanjem ovog programa javno-privatnog partnerstva ne znači da ćemo odustati od izgradnje novih vrtića, kao što je dokazano i do sada otvorenjem dva vrtića za smještaj oko 200 djece. Mi u planu imamo vrtić na Pujankama kraj škole, ali i u drugim kvartovima. Također imamo u programu i mjeru povećanja jednokratne pomoći roditeljima za prvo dijete sa dvije na četiri tisuće kuna, govori nam Burazin.

Podršku joj je dala i zamjenica gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Jelena Hrgović Tomaš.

- Njezina podrška mi znači jer su prijatelji i suradnici uvijek važni i veliki oslonac. Ponosna sam na njezino zalaganje, trud i sve ono što je napravila u proteklom mandatu. Cijenim i podršku žene ženi. Bit ću kao i uvijek pristupačna, otvorena svakom čovjeku, velika radnica i donositeljica pozitivnih promjena. Teško je biti prorok u svom mjestu, ali sam spremna izložiti se, preuzeti odgovornost i mogućnost za nove iskorake, za kraj je kazala Burazin.

‘Posvajanje djece je teško jer se roditelji ne žele odreći roditeljskih prava‘


Razgovor nije mogao proći bez osvrta na sustav socijalne skrbi, za koji Burazin kaže, kako je kompleksan i brojni su problemi, prvenstveno u nedostatku socijalnih usluga.

- Problematika obitelji je sve kompleksnija. Kada govorimo o posvajanju djece smatram da se roditeljima neopravdano daju opetovane šanse da unaprijede svoje roditeljske vještine. Nije problem samo u socijalnom sustavu već i u sudstvu. Roditelji se ne žele odreći roditeljskih prava i koriste sve mogućnosti, često na uštrb djece. U svim predmetima nam djeca moraju biti u fokusu jer ona nemaju vremena za dugotrajne sudske procese, poručuje Burazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:26