StoryEditorOCM
Izbori 2021Poznata lica

Herceg (NLM) i Kalajžić (HDZ) favoriti u nadmetanju za gradonačelnika Vrgorca, nezavisni Galić se u zadnji trenutak odlučio na kandidaturu

Piše Branko Radonić
6. svibnja 2021. - 09:32

Gradsko izborno povjerenstvo Vrgorca, na čelu s Miroslavom Jelavićem, objavilo je prošlog petka zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor gradonačelnika Vrgorca. Na izborima 16. svibnja tako će se sučeliti tri kandidata: sadašnji zamjenik gradonačelnika i inženjer građevinarstva Mile Herceg ispred NLM-a, potom nedavno izabrani predsjednik HDZ-a Vrgorac i upravni pravnik Marko Kalajžić te nezavisni kandidat Darijo Galić. Dok se za Hercega i Kalajžića već prije znalo jer su predstavnici dviju najvećih stranaka u Vrgorcu, Galić se odlučio na kandidaturu u posljednji trenutak, uime grupice građana uglavnom vezanih uz lokalno vatrogasno društvo.

Objavljene su i zbirne liste pravovaljanih kandidacijskih lista za Gradsko vijeće Vrgorca. Ukupno ih je pet: KL grupe birača Darijo Galić, HDZ, HSS, NLM i SDP. Nositelji tih listi su: Ivan Vukosav, Ivica Šalinović, Željko Radić, Ante Pranić i Saša Šimunović.

image
Mile Herceg, aktualni dogradonačelnik Vrgorca
 
Branko Radonić

Sve je kao i 2017.

Spomenimo da su i na zadnjim lokalnim izborima u Vrgorcu 2017. također bila tri kandidata za gradonačelnika i pet lista za Gradsko vijeće. Kao i tada, tako su i ovaj put dva favorita za gradonačelnika – sada Herceg i Kalajžić i tri liste za koje se sa sigurnošću može pretpostaviti da će ući u Gradsko vijeće – NLM, HDZ i SDP, dok KL Galić i HSS imaju manje šanse, poglavito zato jer su se pojavile u posljednji trenutak i bez prijašnje aktivnosti među građanima.

NLM u ove izbore ulazi s Milom Hercegom kao kandidatom za gradonačelnika i Antom Pranićem kao nositeljem liste za Gradsko vijeće. Pranić, iako se kandidirao za župana, odlučio je stati uz svog aktualnog zamjenika. Okupili su na listi uglavnom dosadašnje vijećnike NLM-a u Gradskom vijeću i stranačke kapitalce, te neka nova imena. S obzirom na to da je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Kalajžić rodom iz sela Dusine, NLM je na drugo mjesto svoje liste stavio Milana Vukosava, predsjednika Mjesnog odbora Dusina, očekujući na tom području borbu za svaki glas. HDZ se oslonio dijelom na dosadašnje vijećnike, dijelom na liječnice Doma zdravlja (čak tri), kao i na neka mlađa i dosad nevidljiva stranačka lica.

image
Ivica Šalinović i Marko Kalajžić
,

Zatrpavaju obećanjima

SDP-ovac Šimunović složio je listu također od prokušanih stranačkih aktivista, a privukao je i predstavnike mlađe populacije i umirovljenika. Na listi su čak tri učiteljice iz Osnovne škole "Vrgorac". SDP već posljednjih nekoliko izbora nema kandidata za gradonačelnika. Time glasači ljevice nemaju svog izravnog kandidata, ali njihovim glasovima se nada NLM-ov Herceg, ne samo zato jer su i prošli put u najvećoj mjeri glasali za Pranića, nego i zato što se Hercega smatra ideološki neopterećenim i što ljevica neće glasati za HDZ.

Dvije manje liste, HSS i KL Darijo Galić, uglavnom čine građani bez dosadašnjeg stranačkog angažmana. Izbori u Vrgorcu zapravo će biti sudar dvaju koncepata upravljanja: onog NLM-a, temeljenog na stručnosti domaćih kadrova, i HDZ-ova, koji obećava brojne projekte uglavnom kroz suradnju sa Županijom i državom.
U mandatu koji upravo završava, gradonačelnik Ante Pranić surađivao je s vladajućom većinom koju su činili NLM i SDP, dok je HDZ bio oporba. Početno relativno dosadna pretkampanja pomalo se zahuktava, pogotovo nakon pojave novih lista i kandidata i društvene mreže su već zatrpane stranačkim obećanjima i programima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:11