StoryEditorOCM
Izbori 2021SUČELJAVANJE

Bitka bivšeg i sadašnjeg HDZ-ovca za Trilj. Šipić: Moj protukandidat je samoljubiv i opstruira projekte; Bugarin: A on je loš menadžer i neće pobijediti!

24. svibnja 2021. - 17:32

U Trilju se za gradonačelnika u drugom izbornom krugu bore Ivan Šipić, nezavisni kandidat koji je do kandidiranja bio HDZ-ov gradonačelnik, i Ivan Bugarin, kandidat HDZ-a koji je do sada bio zamjenik gradonačelnika Šipića. Oba kandidata odgovorila su na 10 istih pitanja.

Prvi je odgovarao Ivan Šipić, koji je u odnosu na Ivana Bugarina u prvom izbornom krugu ostvario prednost.

Evo pitanja i njihovih odgovora:

1. Zašto ste uvjereni da ćete baš vi u nedjelju biti izabrani za gradonačelnika?

Ivan Šipić: Rezultati prvog izbornog kruga potvrda su mog dosadašnjeg rada i rezultata koje je grad Trilj ostvario u proteklim mandatnim razdobljima, otkako sam ja na čelu grada. Moji sugrađani prepoznaju taj rad i rezultate i unaprijed sam im zahvalan na povjerenju koje će mi ukazati i u nedjeljnom drugom izbornom krugu.

Ivan Bugarin: Uvjeren sam da ću pobijediti jer je kampanja trajala dugo, zapravo proteklih nekoliko godina, a ne posljednja dva mjeseca. U njoj smo tim HDZ-a i ja bili prisutni kroz brojne projekte i prošlo je dovoljno vremena da svi prepoznaju tko je tko na političkoj sceni te tko želi dobro našem Trilju. Siguran sam da će moji sugrađani u nedjelju glasati za Trilj ugodan za život.

2. Na čije glasove računate, na koju većinu?

Ivan Šipić: Računam na glasove mladih kojima pomažemo od početka školovanja do pomoći pri zapošljavanju i demografskim obiteljskim mjerama, na glasove poduzetnika i njihovih zaposlenika kojima smo stvorili preduvjete za normalno poslovanje bez dodatnih poreza i prireza, na glasove umirovljenika i starijih o čijem lakšem življenju kontinuirano skrbimo preko pomoći u novcu, brizi i njezi i s programom "Zaželi", koji nastavljamo, na glasove svih mojih sugrađanki i sugrađana koji su prepoznali nezasitnost i samodopadnost moga dojučerašnjeg zamjenika. Isto tako, računam na glasove birača koje ne dijelim na lijeve i desne. Koji ne podržavaju politiku zastrašivanja i prijetnji kojekakvim izolacijama. To nije moj način ni života, a ni javnog djelovanja.

Ivan Bugarin: Računamo na glasove Triljana, na koaliciju s građanima. Računamo na ljude dobre volje, na one koji razmišljaju o Trilju kao o mjestu ugodnog života i svijetle budućnosti te na one koji žele dobro svom gradu. Računamo i na one koji nisu zadovoljni samo s onim postojećim, već žele više od gradonačelnika; računamo na one kojima pusta obećanja nisu dovoljna.

3. Zašto bi građani izabrali vas, a ne vašega protukandidata?

Ivan Šipić: Mojim izborom naši sugrađani uvjereni su u kontinuitet dosadašnjeg rada i ostvarenja većine najavljenih programa i projekata, dok moj protukandidat nijedan povjereni mu projekt nije doveo do kraja, a nažalost događalo se da je u svojoj samoljubivosti smišljeno opstruirao pojedine gradske projekte.

Ivan Bugarin: Kampanja je bila dovoljno sadržajna da pokaže razliku između nas dvojice. Vjerujemo da je svima jasno da na broju 2. leži sigurna budućnost Trilja.

4. Bi li vaš protukandidat barem u nečemu bio kvalitetniji izbor za obavljanje gradonačelničke dužnosti?

Ivan Šipić: Osobno ne prepoznajem nijednu dionicu koju bi moj protukandidat kvalitetnije i bolje odrađivao od mene, s obzirom na moje dosadašnje rezultate i iskustvo ne samo u gradskoj upravi već i u Hrvatskom saboru, a nadasve po pristupačnosti i ophođenju s našim sugrađanima.

Ivan Bugarin: Sigurno bi bio dobar izbor da je okružen kvalitetnim timom koji za njega radi. On možda može dobro prezentirati učinjeno, ali je nažalost iznimno loš menadžer i motivator suradnika.

5. Ako ne bi, kako tumačite njegovu do sada dobivenu potporu građana?

Ivan Šipić: Njegova potpora je na krilima „velike“ stranke, a i ona mu je poslala jasnu poruku, davši 25% veće povjerenje kandidatu za župana, nego njemu od njegovih sumještana.

Ivan Bugarin: Dosadašnja potpora ne ide izravno njemu, već Hrvatskoj demokratskoj zajednici čiji je član on donedavno bio. Tijekom ove kampanje svima je postalo jasno što to znači zajednica koja stoji iza mene, a što znači i predstavlja pojedinac.

6. Koja su vaša najizravnija obećanja građanima i kako ih namjeravate ispuniti?

Ivan Šipić: Demografska obnova prostora s naglaskom na osiguranje radnih mjesta kao glavne demografske mjere, novčane potpore mladim obiteljima, nastavak izgradnje komunalne infrastrukture, završetak projekta Poslovno uslužnog centra i CEKOM-a 3LJ, radi kojeg će Trilj biti središte svim OPG-ovima i mladim poljoprivrednicima, triljski kraj iz kojeg se ne iseljava već useljava radi dobrih uvjeta življenja u novoplaniranim zonama za stanovanje, čije ćemo parcele dodjeljivati po najpovoljnijim uvjetima.

Ivan Bugarin: Želimo voditi jasnu i transparentnu politiku kojom ćemo građanima omogućiti sudjelovanje u donošenju odluka kroz javna izlaganja i dijalog. Organizirat ćemo gradsku upravu i uspostaviti ured za administrativnu pomoć kako bismo mogli biti u potpunosti u službi našim građanima. To su osnovni preduvjeti na temelju kojih bismo, prema našem programu, mogli razvijati Grad Trilj. Kada građani budu odlučivali zajedno s nama, siguran sam da ćemo biti suglasni oko svih važnih projekata, kao i oko razvoja Grada Trilja.

7. Jeste li dali obećanja za čije ostvarenje Vam treba više od jednog mandata?

Ivan Šipić: Mandatno razdoblje je samo orijentacijsko vrijeme za realizaciju pojedinih programa i projekata, moja obećanja i najave uglavnom su, kratkoročno gledajući, ostvariva u jednom mandatu, osim stalne brige za nova radna mjesta i podizanje standarda građana koje nemaju vremensko ograničenje, ono je stalno!

Ivan Bugarin: Svi projekti bit će realizirani u ovom mandatu. Potrebno je donijeti Strategiju razvoja grada, koja će detaljno precizirati razdoblje ostvarivanja zadanih projekata. Radi se o realno ostvarivim investicijama. Također, u tom mandatu stvarat ćemo pretpostavke za budući razvoj grada.

8. Koliko ste potrošili u dosadašnjoj kampanji i tko vas je financirao?

Ivan Šipić: Po prvom izvješću potrošio sam oko 20.000 kuna uglavnom vlastitih sredstava i sredstava mojih prijatelja s naše liste i donacija. Tu imamo još otvorenih stavki i još traju prikupljanja, a konačno ćemo znati sve nakon što predamo završno izvješće.

Ivan Bugarin: Do sada smo potrošili oko 15.000 kuna. Radi se o članarinama naših članova, tj. računu stranke.

9. Očekujete li veći ili manji izlazak birača u 2. izbornom krugu?

Ivan Šipić: U drugom krugu očekujem sličnu izlaznost, imam čvrsta obećanja mojih birača da će ponovno izići na birališta, a svakodnevno mi se javljaju i birači koji nisu mogli izići u prošlom krugu, kao i birači koji su imali „svoje liste“ i trećeg kandidata, potvrđujući mi svoju naklonost u drugom krugu.

Ivan Bugarin: Izlaznost birača ovisi i o vremenskoj prognozi. U 2. krugu inače izlazi manji broj birača jer su već zasićeni politikom te su manje motivirani, ali kada su rezultati neriješeni tada se često dogodi i plebiscit, odnosno situacija u kojoj na birališta iziđe velik broj glasača. Mi pozivamo sve građane da izađu na nedjeljne izbore jer su upravo oni najvažniji za naš Trilj. Više ne smijemo gubiti vrijeme, važno je da svi preuzmemo odgovornost za našu lokalnu zajednicu i odredimo pravi smjer razvoja.

10. Ako pobjedi vaš suparnik, hoćete li mu čestitati?

Ivan Šipić: Očekujem fer i korektnu izbornu utakmicu, a ako moj suparnik bude imao više glasova, svakako ću mu među prvima čestitati, a to očekujem i od njega prema meni.

Ivan Bugarin: Neće pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:40