StoryEditorOCM
Izbori 2021ISTOČNO OD CITYJA

Ante Franić (SDP): ‘Planiramo izgraditi Split 5 - novi gradski kvart sa školom, dvoranama, bazenom i vrtićem uz POS-ove stanove za 1000 stanovnika‘

27. travnja 2021. - 14:40

Splitski SDP ima plan izgraditi novi gradski kvart Split 5 za oko tisuću stanovnika, istočno od City centra o čemu su govorili na konferenciji za medije održanoj ovog utorka na Splitu 3.

- Projekt Split 3 je zadnje dobro, kvalitetno i plansko što se dogodilo u urbanizmu grada. Kasnije smo imali HDZ-ovu stihiju, kako u urbanizmu tako i u cjelokupnom razvoju grada i države. Projekt Split 5 je novi razvojni iskorak Splita i dokaz da se može kvalitetno i planski graditi - kazao je u uvodu Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split

Naglašava kako se SDP protivi pretvaranju Kopilice iz gospodarske u stambeno turističku četvrt za što se zalažu Kerum sa Splitom 4 i Andro Krstulović Opara s Masterplanom.

image

 
Vojko Bašić/Cropix

- Opara s Masterplanom želi pogodovati privatnim investitorima, a Kerum najavljuje Split 4 za Kopilicu kako bi podigao cijenu kvadrata zemljišta nauštrb gospodarske zone.

Mi imamo jasne i dinamičke planove i realne ciljeve. Gradu treba policentričan razvoj, a Split 5 će biti novi centar grada koji se nastavlja na Split 3. Prema GUP-u postoji 350 tisuća kvadrata za javne sadržaje i 500 tisuća kvadrata za stambene sadržaje.

Split 5 uključuje nastavak Vukovarske ulice, sjeverno i južno prema cesti koja će ići od čvora Mravince do Storeča. U 1. fazi projekta od 2022. do 2030. godine biti će izgrađen nastavak Vukovarske, kao i sve ostale prateće prometnice, izgradit će se škola, sportske dvorane, gradski bazen, vrtić uz stambeni kompleks za oko tisuću sugrađana po modelu POS-a, stanovi za najam i kupnju.

U drugoj fazi planirana je izgradnja opremljenog sportsko-rekreacijskog centra, dječjeg igrališta, crkve, tržnice, vau parka i ostali sadržaji - najavio je Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita,

Pojašnjava kako bi se projekt financirao od sredstava povučenih iz Europske unije, a do konca ove godine bi se već donijela strategija razvoja grada, a potom i izrada prostorno-planske dokumentacije do kraja 2022. godine po osnivanju urbanističkog zavoda.

Podršku Franiću i splitskom SDP-u dao je osobno i Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik poručivši kako ovaj projekt nije plagijat kao kod nekih, već pokazuje kako Splitu treba novi zamah, energičan gradonačelnik koji ima iza sebe projekte i planski graditi nove, ne da budu katedrale u pustinji, nego sadržaji svima prihvatljivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:21