StoryEditorOCM
Izbori 2021BURNA PRESICA

Ante Franić (SDP) optužio HDZ za sakrivanje informacija zbog lokalnih izbora: ‘Žnjan će dati privatnoj firmi otvorenoj s 100 kuna temeljnog kapitala!

Piše Ana Franić
5. svibnja 2021. - 11:28

Splitski SDP sazvao je danas izvanrednu konferencije za medije na temu dodjele koncesije u uvali Žnjan, a kandidat za gradonačelnika Ante Franić optužio je HDZ za sakrivanje informacija od građana zbog lokalnih izbora. 

- HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara priču o Žnjanu započeo je u listopadu 2017. godine rušenjem 27 nelegalnih bespravnih objekata, nakon izbora projektnog rješenja arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića na Gradskom vijeću u prosincu 2018. usvojene su izmjene i dopune DPU-a uređenja Trstenik Radoševac te je ishođena lokacijska dozvola u 2021. godini. Uz to što je sve plaćeno novcem iz gradskog proračuna potrošeno je i 15 milijuna kuna na ovu prašnjavu pustopoljinu i na ove tipske objekte koji su privremeno rješenje. Splićani četiri godine čekaju uređenje žnjanskog platoa, ove pustopoljine od 218 tisuća kvadrata koja će prema svemu sudeći pripasti privatnoj firmi otvorenoj sa 100 kuna temeljnog kapitala, kazao je Franić.

Dodao je kako je 22. siječnja ove godine u elektronskom oglasniku javne nabave raspisano javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru za uvalu Žnjan s rokom od 60 dana.

- Uvjeti i potrebna dokumentacija za javno nadmetanje bili su paušalni i neodređeni čime su pokazali apsolutnu nebrigu Vlade za Split i za Žnjan kao jednog od najvažnijih resursa grada Splita. Budući da će država osigurati naplatu koncesijskih davanja, ali ne i rokove, dinamiku izgradnje javnih sadržaja, estetske i funkcionalne ekološke dijelove projekta od interesa za grad Split, prijavu za nadmetanje za davanje koncesije za Žnjan omogućeno je tvrtkama s 20 kuna temeljnog kapitala. Na ovakav projekt mogu se javiti tvrtke s 20 kuna temeljnog kapitala. Vlada RH kao davatelj koncesije i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje provodi sam postupak dodjele koncesije odredili su da se najpovoljniji ponuditelj odabire na temelju  tri kriterije, ekonomski najpovoljnije ponude. Sva tri kriterija vrednuju se zasebno i u svakom od njih prema zapisniku o otvaranju javnih ponuda od 29. ožujka ove godine privatna tvrtka Adriaticbooking j.d.o.o.  dala je financijski bolju ponudu od gradske tvrtke Žnjan d.o.o. - rekao je Franić.

Prema podacima iz sudskog registra vlasnik tvrtke Adriaticbooking j.d.o.o. je Srđan Javorčić.

Franić je istaknuo kako je ponuđen iznos stalnog dijela koncesijske naknade od 5,1 kunu naspram 5 kuna po kvadratu, promjenjivi dio koncesijske naknade, postotak od prometa, privatna tvrtka dala je 5 posto, a gradska tvrtka 3,3 posto.

- U apsolutnom iznosu promjenjivog dijela koncesije privatna tvrtka nudi 330 milijuna kuna prema 34,4 milijuna gradske tvrtke, što znači da privatna tvrtka planira 10 puta veći promet od gradske i 10 puta veća davanja prema državi. Treći ekonomski kriterij, ukupno investicijsko ulaganje, privatna tvrtka nudi 226,2 milijuna kuna prema 225,6 milijuna kuna gradske tvrtke, znači 600 tisuća kuna privatna tvrtka nudi više za uložiti u Žnjan. Prema navedenim podacima, ponuda privatne tvrtke Adriaticbooking j.d.o.o. dala je financijski bolju ponudu i po svemu sudeći Grad Split, nakon potrošenih novaca u rušenje bespravnih objekata, pripremu dokumentacije i nakon potrošenih 15 milijuna kuna u ovo privremeno rješenje, izgubit će koncesiju na Žnjanu, naveo je SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

image
Nikola Vilić/Cropix

Nadalje je istaknuo kako se "HDZ-ov direktor tvrtke Žnjan d.o.o. Ante Šunjić hvalio da je nakon tri i pol godine uspio prikupiti dokumentaciju i javiti se na javni poziv Vlade RH, a privatni j.d.o.o. je to napravio za manje od 60 dana". 

- To je sramota HDZ-a i ove gradske vlasti. To je upravljanje koje nam HDZ nudi. Umjesto da se bori za investicije i projekte koji će pokrenuti Split, HDZ-ov Mihanović izvodi cirkuse po gradu s ministrom Butkovićem u Renaultu 4, a vjerojatno ni sam ne shvaća da se oni iz Vlade rugaju njemu. Nažalost, rugaju se i svima nama. 

HDZ-ova vlast, od premijera Plenkovića i ministra Butkovića, do njihovih dalmatinskih poslušnika Opare, Bobana i Mihanovića još jednom su pokazali nebrigu i nesposobnost da Splitu donesu ijedan značajan projekt, istaknuo je Franić.

Traži od Vlade RH da donese odluku o poništenju postupka za davanje koncesije za Žnjan jer kako kaže, Žnjan je splitski i takav mora ostati zbog javnog interesa. 

- Tražimo prenošenje ovlasti za davanje koncesije sa Županije i države na Grad Split. U HDZ-u su cijeli ovaj postupak pokušali sakriti dok ne prođu izbori svjesno kršeći odredbe članka 36. stavka 7. Zakona o koncesijama kojim je propisan rok od 30 dana za donošenje odluke o koncesiji. Sve su sakrili dok ne prođu lokalni izbori nadajući da će građani Splita još jednom zaboraviti loše poteze HDZ-a i loše upravljanje gradom, rekao je Franić.

image
Nikola Vilić/Cropix

Poslao je i poruku svim HDZ-ovim biračima.

- Ljudi zaboravite privatne interese, razmišljajte o svojoj djeci, o budućnosti i našoj sudbini. Prodaju naš grad, prodaju naše resurse, cijeli ovaj postupak Žnjana od 2017. do danas je isključivo u privatnom interesu, kao i projekt Kopilica. Sve što HDZ radi u Splitu je isključivo u privatnom interesu, kazao je Franić.

Na novinarski upit koliko će mu trebati za uređenje Žnjana ako postane gradonačelnik, Franić je kazao:

- Godina dana, to je realan rok. Moja vizija Žnjana je javni interes. Prvo se moraju izgraditi javni sadržaji, a onda tek ugostiteljski. Nakon što Žnjan prepustimo privatnim tvrtkama i privatnim interesima koji isključivo gledaju financijsku korist, oni naravno neće ići u uređenje Žnjan po javnom interesu, oni će ići prvo na uređenje ugostiteljskih objekata, ostvarenje profita, a tek nakon toga će ići uređenje javnog interese. Problem cijele ove dodjele koncesije je dinamika i plan izvođenja radova, to uopće nije propisano javnim pozivom, Vladi je samo bitan novac i naplata svog novca kojeg su osigurali bankovnom garancijom od 14 milijuna kuna, poručio je Franić. 

Goran Kotur je dodao kako je splitski SDP u više navrata tražio da se Splitu prebace ovlasti županije i države o upravljanju pomorskim dobrom. 

- Split ovisi o županiji i državi i nažalost tu se događaju brojne štetne posljedice, a jedna od potencijalno vrlo  štetnih posljedica za grad Split se koliko je nama poznato upravo dogodila, odnosno dogodit će se u vrlo skoro vrijeme. Grad Split mora upravljati svojim pomorskim dobrom i to je bit cijele priče, kazao je Kotur. 

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:31