StoryEditorOCM
Izbori 2021PREDSTAVLJANJE PROGRAMA

Ante Franić (SDP) najavio svoje prve korake: ‘Uvest ću javne financije, a od države ću tražiti hotel Zagreb od kojeg bih napravio dom za umirovljenike‘

Piše Ana Franić
8. svibnja 2021. - 11:25

Ante Franić, kandidat za gradonačelnika koalicije stranaka SDP i HSU, predstavio je u subotu ujutro svoj program i poručio kako je Splitu potreban razvojni iskorak. 

- Svoje obrazovanje, znanje i iskustvo vođenja velikih korporaciju u privatnom sektoru želim staviti u funkciju grada. Našem gradu u ovom trenutku osim potrebnog razvojnog iskoraka koji čekamo više od 40 godina potreban je i operativni menadžer koji može povezati gradske tvrtke i koji može efikasno voditi naš grad, rekao je Franić.

Kao jedan od prvih projekata koje će uvesti, Franić je najavio javne financije jer želi da su svi računi javno dostupni i to je prioritet jer kako kaže "moramo zaustaviti curenje novaca iz grada". 

- Jedan od glavnih temeljnih dokumenata je strategija razvoja grada, i mi ćemo donijet novu strategiju, a nakon toga PPU pa i GUP. Razvojni GUP nam je potreban jer moramo pokrenuti projekte grada Splita, moramo privući i privatne investitore koji čekaju da ulože u grad, a nažalost svi skupa GUP čekamo više od 15 godina.

Promet je jedan od gorućih problema u našem gradu, a u prve dvije godine riješit ćemo ulaz i izlaz iz gradske luke, a autobusni i željeznički kolodvor u našem prvom mandatu, najavio je Franić.

image
Joško Šupić/Cropix

Istaknuo je kako će inzistirati i na gradnji moderne dvotračne željezničke pruge prema Splitu jer smo, kako kaže, jedina država u Europi koja svoja dva najveća grada nije povezala modernom željeznicom.

- Zalagat ću se i tražit ću ovlasti od Županije da Grad Split sam upravlja svojim šumama i pomorskim dobrom, a važnost toga vidimo po posljednjoj aferi dodjele koncesije za plažu Žnjan koju HDZ-ova vlast uspješno zataškava. Borit ćemo se da naše plaže i naš javni interes ostane u Splitu, poručio je Franić.

Koalicija SDP i HSU ima čitav niz paketa mjera za obrazovanje, a njihovi temeljni prioriteti su izgradnja škole na Kili, proširenje osnovne škole na Ravnim Njivama, izgradnja sportskih dvorana te besplatna marenda učenicima osnovnih škola.  

Kao još jedan gorući problem, Franić je istaknuo nedostatak parkinga te najavio kako će raditi garažu na Plokitama ispod školskog dvorišta, ali i nova parking mjesta na Spinutu. 

Nije zaboravio Franić ni na mlade kojima, kako kaže, želi poslati poruku da će im kao gradonačelnik dati potporu da ostanu u gradu. 

- Imamo projekt izgradnje POS-a u Hercegovačkoj ulici gdje je planirano 450 stanova i pokrenut ćemo POS Sirobuju, ali osim ta dva projekta ono što je važno je da nudimo kontinuitet.

Pronalazit ćemo i male lokacije za 20 do 50 stanova jer želimo da građani dobiju stan u odgovarajuće vrijeme, a ne za pet ili 10 godina. Osim betona, asfalta i infrastrukture, želim ulagati u ljude i u malo i srednje poduzetništvo, u naše studente, učenike, inovatore i nezaposlene.

image
'Prometova' garaža u Hercegovačkoj
 
Mario Todorić/Cropix

Imamo projekt "100 za 100" i svake godine 100 mladih poduzetnika imat će priliku povući do 100 tisuća kuna za svoje projekte. Višak zaposlenika u Banovini ili gradskim tvrtkama, osobit pravnika i ekonomista, ćemo staviti u funkciju tih projekata kako bi pomogli mladima da se razvijaju, istaknuo je Franić.

Osim projekta "Splita 5", koaliciji stranaka je plan i produžiti Vukovarsku ulicu do čvora Mravinci prema Stobreču i na tom području napraviti novi kvart. 

- To će biti prvi digitalni kvart u Splitu gdje ćemo voditi računa o svim resursima. Bit će kvart po mjeri čovjeka jer želimo raditi planski, a ne stihijski.

Nećemo ponavljati grešku prošlih vlasti i graditi spavaonice kao što su napravljene na Kili pa četiri godina nakon toga cestu, a školu tko zna kada.

Kao operativni direktor u Dubrovniku sam izgradio hotel s osam katova za šest mjeseci, a oni nam vrtić prave tri i pol godine, poručio je kandidat za gradonačelnika koalicije stranaka SDP i HSU. 

image
Goran Kotur, Ante Franić, Eleonora Mandić i Silvestar Krka, predsjednik HSU-a Split.
 
Joško Šupić/Cropix

Franić je najavio kako će otvoriti centar za magnetsku dijagnostiku, pomoći će i umjetnicima, ali će raditi i na razvoju sporta. Osim Hajduka želi pomoći i košarkaškom klubu Split da se vrati na stare slave, a prema postojećim projektu aplicirat će projekt obnove Poljuda na fondove EU.

Dodao je kako nije zaboravio ni umirovljenike. 

- Od Ministarstva ću tražiti hotel Zagreb na Duilovu od kojeg želim napraviti moderan dom za umirovljenike, kao i dom za željezničare na Brdima. Građanima želim omogućiti priliku da dostojanstveno uživaju u plodovima svoga rada.

Određeni kapaciteti hotela Zagreb bit će za osobe s invaliditetom, odnosno za djecu za koje se nitko nema brinuti nakon smrti roditelja  kazao je Franić i poručio kako će vratiti energiju i snagu u Split, a građanima vratiti optimizam. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 00:14