StoryEditorOCM
Izbori 2021velika analiza

Donosimo pregled svih kandidata na lokalnim izborima, evo kakve su im šanse u skorašnjoj utrci

Piše Davorka Blažević
8. travnja 2021. - 16:02

Još malo i eto nas u novim izborima. Lokalnima. Neslužbeno, 16. svibnja. I kreće jagma za prestižnim sinekurama koje neki lokalni političari percipiraju kao "kruh bez motike". Mnogi misle da su to počasna, dobro plaćena mjesta koja donose privilegije, društveni status, novac, utjecaj, moć, a na njima se ne treba "uznojiti". Upravo zbog takvog stava, pa čak i nekih visokopozicioniranih eksponenata stranačkih politika, često se, nažalost, događa da za mnogima od njih ne ostane nikakav trag ili, što je najgore, ostaje onaj negativan, aferaški i financijski dubiozan.

Kad je riječ o kandidatima koji trče novi izborni krug u Šibensko-kninskoj županiji, dadu se primijetiti za početak dvije stvari. Prvo, više je pretendenata na poziciju šibenskoga gradonačelnika negoli za funkciju župana. Očito je fotelja gradonačelnika poželjnija od županove. Drugo, sve su to manje ili više stara imena za nove prilike, nema tu "političkih debitanata", naprotiv, mahom "islužena roba", uz rijetke iznimke, naravno.

Jelić kao faktor iznenađenja?

No, krenimo redom. Za šibensko-kninskog župana dosad su nominirani, standardno, Goran Pauk, aktualni HDZ-ov župan, Joško Šupe, kandidat SDP-a, ne prvi put, Ivica Ledenko, akvizicija združenih snaga Mosta i Domovinskog pokreta, inače izvorno vodeći čovjek Loze, i Marko Jelić, aktualni kninski gradonačelnik, koji u izbornu utakmicu ulazi kao nezavisni kandidat s potporom brojnih gradova i općina u županiji koje vode nezavisne političke opcije.

Dosad se, kao po pravilu, bitka vodila između kandidata HDZ-a i SDP-a, i to najčešće neravnopravna, s obzirom na to da se biračko tijelo, otkako su 1993. ustrojene županije, premoćno opredjeljivalo za HDZ, a Šibensko-kninska županija nosila je titulu HDZ-ove perjanice. Iznimno, na lokalnim izborima 2013., kad je u ring s Paukom ušla kandidatkinja SDP-a Anita Bara, pokazalo se da taj meč i ne mora za HDZ biti ni lak ni predvidljiv. Bara, kojoj ni vlastita stranka nije davala nikakve šanse, a smatralo se da je gurnuta u izborno nadmetanje kako bi nakon izbornog debakla mogla biti sasvim marginalizirana, prisilila je favoriziranog Pauka da pobjedu traži u drugom krugu, što je i za njega bilo itekako iznenađujuće. Naposljetku je dobio meč, ali ni približno premoćno i lako kako se prije izbora vjerovalo da će biti.

HDZ-ov Goran Pauk ide po peti mandat župana, zna sve tajne velikih majstora "političke igre", i kao veteran, a pogotovo kao HDZ-ovac, u županiji koja se dosad većinski izjašnjavala za "zajedničare" ima status favorita. No, ovaj put, kako se primjećuje, nema više onu auru općeprihvatljivog kandidata, koja ga je činila nepobjedivim, ma što dobar broj birača mislio o HDZ-u, pod čijim se logom kandidirao. Ipak, 15 godina na poziciji župana čini se previše, osjeća se neka vrsta obostranog zasićenja župana i birača, pa će u ovu izbornu utrku, želi li prvi stići na cilj, morati uložiti neusporedivo više truda negoli dosad. Pogotovo što mu konkurencija ne dolazi samo s ljevice, iz SDP-a (Joško Šupe), nego i iz redova nezavisnih (Marko Jelić) i desnice (Ivica Ledenko, Most i Domovinski pokret).

Šupe, uz Pauka, ima svoje standardno biračko tijelo, no mnogi procjenjuju da bi Jelić mogao biti faktor iznenađenja, kao novo ime u utrci za župana, s potporom Nezavisne liste Stipe Petrine, koja sama po sebi ima vrlo solidnu podršku birača, a ovaj put ona bi mogla biti i veća jer je za zamjenicu na Jelićevoj listi kandidirana njihova istaknuta vijećnica Iris Ukić Kotarac. A tu je i snažna podrška Jeliću od nezavisnih političkih opcija u većem broju gradova i općina u županiji.

Mnogi Jeliću daju velike šanse da nadigra Pauka uđe li u drugi krug, jer u tom će slučaju i birači ljevice po svoj prilici poduprijeti kninskoga gradonačelnika. Jelićeva je prednost pred Šupom što mobilizira širi krug birača, s obzirom na to da nije stranački kandidat, a politički se etablirao kao gradonačelnik Knina i postao prepoznatljiv i izvan granica županije.

Ivica Ledenko, iako dugo u politici, a i trenutno je vijećnik u Županijskoj skupštini, u ovakvom odnosu snaga nema osobito velike šanse postati novi župan, no nikad se ne zna, pa je već i samo sudjelovanje u utrci za čelnog čovjeka županije na korist političkim opcijama koje su ga kandidirale, a koje u županiji, tradicionalno podijeljenoj po preferencijama na HDZ i SDP, još traže svoje biračko tijelo.

Prema tome, ako govorimo o županiji, i dalje kao favorit kotira HDZ-ov Goran Pauk, ali ne treba računati na to da će posao obaviti već u prvom krugu. Drugog kruga vrlo vjerojatno će biti, a za ulazak u drugo poluvrijeme borit će se, kako se procjenjuje, SDP-ov Šupe i nezavisni Jelić. A tada je, ovisno o tome tko će se izboriti za drugi krug, sve moguće. Pa i da Pauk bude poražen. Tim više što se u kuloarima naveliko priča kako, prema provedenim anketama, HDZ za 11-12 posto dobiva više glasova birača negoli njihov kandidat za župana...

Šest kandidata za 'Krešimirov dom'

U Šibeniku je takmaca, kako sada stvari stoje, barem šest! Željko Burić, HDZ-ov kandidat, bori se za treći mandat, i ima status favorita kao aktualni gradonačelnik. Njegov je glavni rival SDP-ov Tonči Restović, šibenski odvjetnik koji je prvi službeno objavio kandidaturu i Šibenčanima je uglavnom predstavio svoje javne politike kojima najavljuje besplatan vrtić za djecu, besplatne udžbenike i ostali radni pribor za školarce, bolju komunalnu infrastrukturu, subvencioniran javni prijevoz i, sve u svemu, viši standard i kvalitetniji život svim svojim sugrađanima.

Burić promovira projekte realizirane u svoja dva mandata i najavljuje nove, a posebno želi kapitalizirati podzemnu garažu i uređeni središnji gradski trg Poljana, projekt Aglomeracije (vodovod i odvodnja), Trokut, studentski kampus na Palacinu itd., a i dalje zagovara i gradnju nove bolnice.

Ivo Glavaš, šibenski konzervator, doktor znanosti, u izbore ide kao nova akvizicija NL Stipe Petrine, a sukus je njegova programa, makar zasad, žestoka kritika aktualne vlasti u gradu. Ima osebujan politički vokabular i stil, djeluje nepomirljivo i lak je "na obaraču", a šibenskoj javnosti poznat je još iz slavnih vremena danas jedva postojećeg HSLS-a i kasnije Gotovčeva LS-a. Svojevremeno se pridružio Mostu i na njihovoj je listi ušao u Gradsko vijeće, vjerujući da bi to mogla biti za njega dobra politička luka. Ali nije dugo ostao na tom sidru, razočarao se u društvo Petrova i Grmoje, digao sidro i otplovio k NL Stipe Petrine, koja ga je i kandidirala za šibenskoga gradonačelnika. Da nije pandemije i epidemioloških mjera, dakle, da se provodi klasična izborna kampanja, Glavaš bi joj sigurno bio specifičan začin...

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, ne natječe se za gradonačelnika Šibenika prvi put, ali sada svakako s većim političkim kapitalom izlazi pred birače desnice zasute šarenom, obilnom ponudom. Za isto biračko tijelo borit će se i kandidat saveza Most – Domovinski pokret Mario Kovač, koji je glavna Škorina šibenska akvizicija, inače, Šibenčanima poznat još iz 90-ih, kad je promovirao liberalnu politiku, a potom u koaliciji sa SDP-om nakratko obnašao i dužnost HSLS-ova ministra, zapamćenog po tome što je vodio resor prometa, a nije imao ni vozačku dozvolu.

I konačno, Davor Živković, staro ime na političkoj sceni koje se periodično oglašava, u utakmici za novog šibenskoga gradonačelnika brani boje HSS-a. Dugogodišnji je aktivist u sportskim i tehničkim neprofitnim organizacijama, osnivač prve udruge nezaposlenih u Hrvatskoj, radio je kao nadzorni inženjer za strojarske instalacije pri izgradnji TLM-ovih valjaonica, a bio je i glavni inženjer u izgradnji vjetroelektrane Krš – Pađene. Kad se kao mlad i neiskusan pokušavao politički angažirati, govorili su mu da je preradikalan, ispred svog vremena, a sad mu, kaže, mogu reći da je ostario, ali prihvatio je kandidaturu jer su ovo najteža vremena za koja je upravo sada spreman. Smatra da se grad vodi krivim smjerom, jer u njega je uloženo 2,5 milijardi kuna, a iz njega je iselilo deset tisuća ljudi, što znači da treba promijeniti smjer i ulagati u ljude, jer ljudi su grad, poručuje Živković.

Ponude evidentno ima, a što će Šibenčani odlučiti, vidjet ćemo. Grad je oduvijek bio liberalniji i otvoreniji za promjene od županije. Naposljetku, čak je i aktualni HDZ-ov gradonačelnik Željko Burić izvorni socijalni liberal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:41