<p>Vodeći dvije tvrtke, na vlastitoj koži sam osjetila što to znači kada se nemate kome obratiti za pomoć, nekoga tko će vas usmjeriti</p>
KSENIJA KOVAČIĆ, VLASNICA KONZALTING TVRTKE IZ OMIŠA

Vodeći smo poduzetnički potporni centar u srednjoj Dalmaciji

Piše Mladen Nejašmić
Foto Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
28. svibnja 2022. - 17:00

MLADEN NEJAŠMIĆ

"Napokon ću nešto zaraditi", odgovorio je prije nekoliko godina sada bivši hrvatski premijer, a danas predsjednik RH Zoran Milanović na nagađanja hoće li u skoroj budućnosti zauzeti mjesto konzultanta Albanije u procesu približavanja te zemlje EU-u.

U zadnjih dvadesetak godina mnoge poznate političke "face" postali su kvalificirani konzultanti, uglavnom "preživljavajući" u sjeni moćnih svjetski etabliranih savjetodavnih kuća koje imaju svoje tvrtke u Lijepoj našoj.

S odmakom vremena i pristupanjem Hrvatske europskoj obitelji, njihov je broj u znatnom porastu.

Ipak samo najjači opstaju

Ksenija Kovačić iz Omiša niti je profesionalna političarka niti se krije pod skutima velikih "igrača", ali su je potreba i nejasna zakonska regulativa usmjerili prema tome da njezina tvrtka Ksenija Kovačić Consulting j.d.o.o. u samo tri godine od osnivanja 2019. do danas preraste u vodeći poduzetničko potporni centar od Makarske do Podstrane, čiji je tim od šest zaposlenika samo kroz proteklu godinu kroz mjere samozapošljavanja povukao sredstva u visini od tri milijuna kuna.

- Budući da sam 2009. godine krenula u poduzetničke vode vodeći dvije tvrtke, ubrzo sam na vlastitoj koži osjetila što to znači kada se nemate kome obratiti za pomoć, nekoga tko će vas usmjeriti na čija vrata pokucati. U toj šumi informacija, ljudi s odličnim idejama, ali zbunjeni i često u strahu, ne znaju odakle krenuti. Neki od njih su nezaposleni. Neki imaju sredstva, a ne znaju kako ih oplemeniti, dok imate i onih koji su zaposleni na poslovima koje više ne žele raditi. Sve me je to ponukalo da krenem sa svojim Poduzetničko potpornim centrom - prvim takvim u gradu na ušću Cetine - tvrdi Ksenija.

Danas je rad savjetodavne tvrtke Ksenija Kovačić Consulting usmjeren upravo na pomoći novonastalim poduzetnicima i onima koji će to tek postati. U njezinu poduzetničkom centru svakom klijentu pristupaju individualno, savjetujući ih o mogućnostima otvaranja firme ili obrta. Također, u lepezi usluga je i ona porezno financijsko kreditne prirode, te o bespovratnim sredstvima koja se ipak najviše traže. Kako bi dobili dodatan vjetar u leđa, klijentima se pruža mogućnost i potpuno besplatnih knjigovodstvenih usluga prvih šest mjeseci.

- Također smo uz pomoć partnera iz splitske tvrtke "CEDRA Split" j.d.o.o. aplicirali na natječaj za razvoj poduzetničkih potpornih institucija Urbane aglomeracije Split, gdje smo za projekt pod nazivom "Kroz jačanje MSP-a do gospodarskog procvata Omiša i Dugog Rata", ukupne vrijednosti 2.025.842,02 kn, dobili 1.690.090,71 kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. S dobivenim novcem uredili smo i opremili prostor za rad te osigurali plaće našim djelatnicima.

Ono što nas veseli je jedan pozitivan pomak, promjena svijesti kod naših građana i spoznaja da se dobivenim sredstvima mogu učiniti velike stvari. Stoga iz godine u godinu imamo povećan interes naših sugrađana, pa i onih iz susjednih općina i gradova koji kroz ovaj vid pomoći ostvaruju svoje želje.

Imamo različite klijente po godinama i interesu. Uglavnom se radi o onima između dvadeset pet i pedeset godina. Riječ je najčešće o samozapošljavanju u tradicijskim obrtima, kozmetičkim i frizerskim uslugama. Takav vid zapošljavanja nekako je najtraženiji. Naša je želja da Omiš i okolica vrve poduzetnicima, gdje će se u svakoj kući nešto proizvoditi, a naša firma da bude cvit malih obrta - želja je Ksenije Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:35