<p>Antonela Alvir: Naš fokus je na digitalizaciji, i to u sektoru hrane i bioekonomije</p>
SPLITSKI MOSAIC INCUBATOR PROVODI VAŽAN EU PROJEKT

S bespovratnih 1,2 milijuna kuna razvijamo programe i usluge za poduzetnike

Piše Merien Ilić
Foto Bozidar Vukicevic/Cropix
28. svibnja 2022. - 17:00

MERIEN ILIĆ

Ovo je desetljeće digitalne i zelene transformacije Hrvatske, a nikad veći iznos EU sredstava nije bio na raspolaganju. Digitalizacija poslovanja i javnih usluga, odnosno digitalna transformacija poduzeća jedan je od ključnih čimbenika u tom procesu.

Kako bi poduzetnički sektor osposobili za sve te izazove, nužne su posredničke firme koje pružaju usluge i podršku u razvoju novih tehnologija, a njih je oko 15 u Hrvatskoj. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je tek dvije: Inkubator Sveučilišta u Splitu, te Mosaic Incubator kao privatna firma iz Splita koja upravo provodi važan EU projekt, u partnerstvu s CEDRA-om.

Naziv mu je: Razvoj novih visokokvalitetnih usluga poduzetničko potporne institucije za razvoj novih tehnologija.

- Za područje Urbane aglomeracije Split bio je raspisan natječaj za poduzetničke inkubatore, akceleratore i slično, da kreiraju programe i usluge za poduzetnike koji djeluju na području aglomeracije. Lani je dodijeljeno deset takvih ugovora, a naš projekt je jedan od njih. Vrijednost mu je 1,4 milijuna kuna, od čega je 1,2 milijuna bespovratnih sredstava EU-a. U tijeku je njegova provedba, a traje do prosinca ove godine - kazala nam je Antonela Alvir, direktorica u Mosaic incubatoru, koji je korisnik u okviru projekta.

Ovim projektom je planirano unaprjeđenje poslovne infrastrukture i razvoj novih usluga Mosaic incubatora kao poduzetničko-potporne institucije registrirane za nove tehnologije s ciljem unapređenja kompetencija zaposlenika te pružanja konkurentne podrške malim i srednjim poduzećima uz podršku partnera CEDRA-e Split.

- To podrazumijeva integraciju digitalne tehnologije u same usluge koje će inkubator pružati svojim korisnicima, ali i napredak u digitalnom marketingu te razvoju proizvoda. Time će se pridonijeti prepoznatljivosti novih usluga, a malim i srednjim poduzetnicima će se omogućiti lakši pristup informacijama ključnim za razvoj poslovanja.

Kroz ovaj projekt zaposlili smo dvije osobe, dok je jedna zaposlena pri CEDRA-i. Također, angažirat ćemo i vanjske suradnike. Evo, baš je u tijeku online edukacija, a idući mjesec ide druga edukacija, dok će se tijekom ljeta provoditi intenzivni mentorski programi - objašnjava Alvir, naglašavajući da je njihov fokus na digitalizaciji, i to u sektoru hrane i bioekonomije.

- Sami poduzetnici su zainteresirani za edukacije koje su za njih besplatne. Cilj je da dobiju mogućnost komunikacije i rada sa stručnjacima koji će im pomoći oko razvoja i plasmana novih proizvoda, na online platformama, u digitalnom marketingu i slično. Inače su ti stručnjaci njima nedostupni ili skupi. S druge strane, samim poduzetnicima je problem naći vremena za edukacije jer su oni obično "Katica za sve" u svojim firmama - kaže naša sugovornica, pozivajući poduzetnike da im se jave jer je projekt i osmišljen kako bi se njima pomoglo u razvoju poslovanja i praćenju trendova.

U partnerstvu s CEDRA-om Split, liderom za društveno poduzetništvo na području Urbane aglomeracije Split, u projektne aktivnosti i rezultate integrirat će se ideja o važnosti društveno odgovornog poslovanja, čime će se dugoročno kreirati dodana vrijednost za korisnike usluga i zajednicu.

- Kao stručnjaci za društveno poduzetništvo, angažirani smo na projektu. Pomažemo mladim poduzetnicima koji tek kreću u poslovanje jer nije ovdje riječ samo o profitu, nego o dodatnoj vrijednosti koja ostaje za društvo s onim što se radi - rekla je Tena Vukušić iz CEDRA-e.

Mosaic incubator već ima dosta iskustva s unaprjeđenjem poduzetničke infrastrukture, kao inkubator za visoke i nove tehnologije. Namjera im je kroz razne modele pomoći poduzetnicima od ideje do izlaska na tržište, i na taj način bolje pozicionirati hrvatske poduzetnike u okviru EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:58