<p>Tvornica Sv. Juraj</p>
CEMEX HRVATSKA

Novim projektom bitno smanjujemo utrošak električne energije

Piše Dražen Gudić
Foto Vojko Basic/Cropix
28. svibnja 2022. - 17:00

Trenutni veliki investicijski ciklus CEMEX-a Hrvatska uključuje projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenje OIE-a u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu "Sv. Juraj", koji će biti dovršen do sredine iduće godine. Projekt je vrijedan 19,7 milijuna kuna, od čega je 50 posto financirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Modernizacija pogona uključuje postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na postrojenjima za pročišćavanje plinova, rekonstrukciju cijevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima, ali i ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata te nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja.

Također, CEMEX planira nastaviti s mjerama korištenja obnovljivih izvora energije, primarno sunčeve energije postavljanjem fotonaponske elektrane na krov hale, te provođenjem modernizacije sustava grijanja zgrade iskorištavanjem otpadne topline iz proizvodnog procesa. O ovom i drugim projektima razgovarali smo s voditeljem projekata i osiguranja kvalitete u CEMEX-u Hrvatska Marijanom Zekićem.

image

Marijan Zekić: Veliki investicijski ciklus uključuje čitav niz projekata usmjerenih na učinkovitost u korištenju energije i smanjenju ugljičnih emisija

Ante Cizmic/Cropix

Možete li nam na praktičnom primjeru dočarati koje će rezultate postići primjena ovog projekta u tvornici?

– Ovim projektom planiramo postići smanjenje utroška električne energije za 5 GWh godišnje, što čini oko tri posto naše potrošnje. S obzirom na to da je cementna industrija veliki potrošač električne energije u Hrvatskoj, dobra je usporedba da će se time izbjeći potrošnja električne energije ekvivalentna potrošnji čak 1000 četveročlanih kućanstava.

Što će to značiti za proizvodnju kaštelanskoj cementari u pogledu energetske učinkovitosti i ugljičnih emisija?

– Treba reći da je pogon "Sv. Juraj" po specifičnom utrošku električne energije najučinkovitije postrojenje u grupaciji CEMEX, a ovim projektom bit ćemo još bolji. Naša smanjena potreba za energijom pak utječe na smanjenje ugljičnih emisija od njezine proizvodnje, a ne treba zanemariti ni smanjenje izloženosti promjenama cijena električne energije.

Ovo je vaš najznačajniji projekt dosad financiran iz europskih sredstava. Za koje ste svrhe dosad konkurirali i planirate li možda i neke druge projekte prijaviti za sufinanciranje?

– Već smo imali projekt energetske učinkovitosti na hladnjaku klinkera "Sv. Juraj", koji je također sufinanciran sredstvima fondova EU-a. U tijeku je i razvojni projekt usmjeren na rješavanje problema odvodnje, odnosno upravljanja oborinskim vodama u urbanim sredinama, koji provodimo s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, koji je također dobio potporu Europskog fonda za regionalni razvoj. U pripremi su i drugi projekti energetske učinkovitosti i dekarbonizacije, od kojih neke planiramo prijaviti za dobivanje sredstava iz Modernizacijskog fonda, koji bi trebao uskoro krenuti.

Postoje li neki slični projekti na kojima trenutno radite, da nisu financirani sredstvima EU-a, a važni su za rad i budućnost tvornica?

– Ovaj veliki investicijski ciklus koji smo pokrenuli preklani, a trajat će do sredine sljedeće godine, uključuje čitav niz projekata usmjerenih na učinkovitost u korištenju energije i smanjenju ugljičnih emisija. Primjerice, radimo na izmjeni separatora na mlinovima cementa, što će također smanjiti potrošnju električne energije i ugljične emisije po toni cementa, a unaprjeđujemo i tehnološki proces proizvodnje klinkera u cilju smanjenja emisija CO2.

Alen Voloder, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska:

EmisijuCO2 smanjit ćemo 55 posto u sedam godina

Cilj je kompanije, u skladu s našom strategijom "Budućnost na djelu", smanjiti emisije CO2 za 55 posto do 2030. godine u našim europskim operacijama. Osim toga, imamo ambiciju da do 2050. globalno isporučimo ugljično neutralni beton te želju da dosegnemo cilj od 40 posto čiste električne energije korištene za proizvodnju cementa do 2030. godine. Sve to shvaćamo vrlo ozbiljno. Velika većina naših ulaganja ide u smjeru daljnjeg unaprjeđenja procesa koji će nam omogućiti proizvodnju održivih materijala uz dodatno smanjenje okolišnih i klimatskih utjecaja. Energetska učinkovitost nezaobilazan je korak u tome, a modernizacija postrojenja, korištenje naprednih tehnologija i oslanjanje na obnovljive izvore energije budućnost su industrijske održive proizvodnje.

Marijan Vuko, direktor operacija i član Uprave CEMEX-a Hrvatska:

Iz fondova EU-a 20 milijuna kuna

Od 2015. godine proveli smo čitav niz projekata u čijoj su nam realizaciji pomogla europska sredstva. Raniji projekti povećanja energetske učinkovitosti, uvođenje sustava gospodarenja energijom, razvojni projekti koje provodimo s akademskom zajednicom, pa čak i edukativni projekti, pokazuju koliko su raznolike namjene za koje gospodarski subjekti mogu dobiti pomoć fondova EU-a. Dosad smo iz fondova realizirali projekte u vrijednosti od 4,4 milijuna kuna, a u tijeku su projekti u kojima nam EU sufinancira više od polovine od ukupno investiranih 30 milijuna kuna.

Projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenje OIE-a u pogonu 'Sv. Juraj' vrijedan je 19,7 milijuna kuna, od čega je 50 posto financirano sredstvima EU-a

Radimo na izmjeni separatora na mlinovima cementa, što će također smanjiti potrošnju električne energije i ugljične emisije, a unaprjeđujemo i tehnološki proces proizvodnje klinkera u cilju smanjenja emisija CO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:31