22216518
ZADARSKI ‘MAREX ELEKTROSTROJ‘ TRŽIŠNI JE LIDER U PROIZVODNJI ENERGETSKIH ORMARIĆA

Lideri inovativnih ideja čije se sufinanciranje potiče iz EU fondova

Piše Ana Vučetić Škrbić
28. svibnja 2022. - 17:00

Zadarska tvrtka "Marex Elektrostroj" tržišni je lider u proizvodnji priključnih energetskih ormarića vrhunske kvalitete za marine, privezišta i kampove s više od 50 godina tradicije. Njihovi ormarići koriste se u više od 85 posto hrvatskih marina duž cijele Jadranske obale, od Pule do Dubrovnika.

image

'Pametni ormarići' koriste se u više od 85 posto hrvatskih marina

Jure Miskovic/

Paralelno s razvojem poslovanja, ova tvrtka aktivno koristi sredstva iz europskih fondova. Od 2017. godine iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirali su šest projekata ukupne vrijednosti 1.867.250,00 kuna, od toga je 1.245.984,00 kn bespovratnih sredstava. To je dva posto godišnjeg prihoda tvrtke u petogodišnjem razdoblju od 2017. do 2022. godine.

Prvi put sredstva su povukli još 2013. godine, kada su se prvi put susreli s novom metodologijom i zahtjevnom dokumentacijom za izradu projekta. To je iskustvo, međutim, bilo ključno za daljnje opredjeljenje prema EU fondovima, jer su 1. rujna 2017. godine započeli s provedbom projekta "Povećanje konkurentnosti uvođenjem certificiranih proizvoda – Marex Elektrostroj d.o.o.". Za taj projekt u vrijednosti od 691.625,00 kuna osigurali su 470.300,00 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz njega su certificirali proizvode iz svog asortimana oznakom CE, što je omogućilo usklađivanje 17 proizvoda  s normama zakonodavstva Europske unije. Time su ujedno postigli smanjenje rashoda te povećanu produktivnost i učinkovitost svog poslovanja, kao i konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu. Ne manje važno, osigurali su povjerenje kupaca, kojima će se transparentno osigurati potvrda o kvaliteti proizvoda.

image
Jure Miskovic/

- Sredstva iz EU fondova znatan su poticaj za razvoj i unaprjeđenje poslovanja. Istraživanje i razvoj nerijetko zahtijevaju znatna financijska sredstva, no ona su često osnova razvoja novih procesa preko kojih se smanjuju troškovi opskrbe i uvode novi proizvodi. Velike tvrtke imaju organizacijsku jedinicu čija je osnovna zadaća razvoj novih proizvoda ili usluga, a mi kao mala tvrtka nemamo takvu organizaciju. Odnosno, na razvoj gledate kao "trošak" novog zaposlenog, bilo inženjera ili stručnjaka, koji bi se dugoročno bavio samo tom problematikom. Kada sami započinjete i stvarate proizvod, s godinama širite asortiman te ste fokusirani na proizvodnju i prodaju, malo vam vremena i financijskih sredstava ostaje za ulaganja u razvoj. Zato su nam EU fondovi vrlo važni - kaže Ana Baričić, direktorica ove tvrtke.

- Vremena za fondove pronašli smo zahvaljujući predanosti mojih bližih suradnika i djelatnika tvrtke koji su prepoznali dobivenu šansu za osiguranje opstojnosti tvrtke, a financijska sredstva EU fonda dobili smo zbog transparentnog i odgovornog rukovođenja projektima i samom tvrtkom - kaže direktorica "Marex Elektrostroja" koji se potvrdio kao dobar primjer uspješnosti u "privlačenju" EU sredstava, ali i kao lider inovativnih ideja čije se sufinanciranje potiče iz fondova.

image
Jure Miskovic/

Prije 11 godina tvrtka je krenula u proizvodnju "pametnih ormara" koji imaju mogućnost daljinskog upravljanja. Serijska proizvodnja počinje nedugo nakon toga, a tvrtka se aktivno uključuje u promociju energetske učinkovitosti i zelene ekonomije, što prepoznaje Europska unija, osiguravši za projekt tvrtke "EE MAREX – Energy Efficiency manufacture in Marex-Elektrostroj" sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U okviru tog projekta izrađen je fotonaponski solarni sustav za potrebe povećanja učinkovitosti proizvodnih procesa tvrtke, koji je dovršen 2014. godine. "Marex Elektrostroj" ponosni je nositelj i međunarodnog priznanja koje ga svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva - Certifikata bonitetne izvrsnosti, potvrde dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada, a dobitnici su i priznanja Hrvatske gospodarske komore "Zlatna kuna" za najuspješnije trgovačko društvo u Zadarskoj županiji u 2015. godini u kategoriji malih trgovačkih društva.

image
Jure Miskovic/

Tvrtku u budućnosti vide na stabilnoj poziciji tržišnog lidera u kategoriji proizvodnje priključnih energetskih ormara za marine i kampove. S vizijom širenja na europska i globalna tržišta, nastavljaju investirati u inovacije i razvoj ljudskih i tehnoloških potencijala. U toj viziji EU fondovi od velikog su im značaja jer pružaju potporu pri kontinuiranom usavršavanju proizvoda, podupiru inovacije, poboljšavaju proizvodne procesi, a samim time tvrtka postaje konkurentnija na vanjskom tržištu. Upravo zato, kaže direktorica Baričić, pomno prate natječaje u najavi.

Tvrtka "Marex Elektrostroj" do sada je uspješno provela šest projekata. Evo što su kroz njih postigli:

- inovaciju proizvoda: proizveli vlastiti softver Harbour commander,

- poboljšali postojeće proizvode: certificirali ih oznakom CE i omogućili izlazak na EU tržište,

- certificirali postojeće proizvodne procese i tvrtku, uvodeći novu ISO Normu 3834 kvalitetom 1090 pri izradi zavarenih konstrukcija,

- unaprijedili postojeće i razvili nove proizvodne, odnosno tehnološke procese te organizacije radnih mjesta.

- dokazali i dobili znak Hrvatska kvaliteta za dvije linije proizvoda, izlagali na najvećem europskom sajmu nautike Mets četiri godine u kontinuitetu,

- zaposlili nove djelatnike, certificirali tvrtku i školovali djelatnike zvanjem majstor za prijem učenika na praktičnu nastavu.

Prva sredstva povukli su 2013., a od 2017. iz EU fonda za regionalni razvoj financirali su šest projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna, od čega su 1,25 milijuna kuna bespovratna sredstava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 16:24