<p>25 05 2022<br />
Maja Borovina</p>
SPLITSKA TVRTKA ZA SPECIJALNE GRAĐEVINSKE RADOVE NA SVJETSKOJ JE RAZINI I DOMINIRA NA TRŽIŠTU

Fondovi jačaju inovacijske kapacitete ‘Spegre‘

Piše Dražen Gudić
28. svibnja 2022. - 17:00

Maja Borovina Frankić, voditeljica je razvoja u obiteljskoj tvrtki 'Spegra' koja nameće standarde izvrsnosti i suvereno dominira tržištem specijalnih građevinskih radova. Stručni kadar i najsuvremenija oprema splitskoj tvrtki s 200 zaposlenih omogućavaju izvođenje vrlo zahtjevnih i najsloženijih inženjerskih sanacija. Kontinuirani razvoj zadnjih godina prerastao je u ogroman rast, koji će vrlo skoro dobiti nove dimenzije.

U više od 30 godina postojanja obiteljska tvrtka izrasla je u kompaniju s vrhunskim referencama u izvođenju specijalnih građevinskih radova koja je konkurentna i na europskoj razini. Čemu se ponajviše može zahvaliti takav uspjeh?

-Prvenstveno je to inzistiranje na izvrsnosti, visoki standardi u poslovanju, kako po pitanju kvalitete radova, tako i po pitanju profesionalnosti i etike, ali također smatram da je svako privatno poduzeće preslika svoga vlasnika, načina na koji razmišlja, čemu teži, te sposobnosti s kojima se rodio te kroz život i radni vijek stekao. Tako je i u našem slučaju. Ako bih morala to svesti na jednu rečenicu, rekla bih da su moji roditelji, osnivači, jako puno radili i jako malo trebali (za sebe) i zato je Spegra danas tu gdje je. Firma im je uz obitelj bila na prvom mjestu. Poduzeće su osnovali 1989. godine, i taj izazovan put uspona i padova, s kojim su se susretali u ovih 32 godine, ne znam tko bi ponovio, a kamoli tako uspješno i vjerujem da nisam nimalo subjektivna kad to kažem. Jako mali broj domaćih tvrtki ima tako dug, ali stabilan put. Svojim primjerom su nas djecu, drugu generaciju poduzeća, u najmanju ruku zadužili da nastavimo njegovati način rada koji su uspostavili, a pokazao se uspješnim. Naš otac, Berislav Borovina, jedan je od rijetkih osoba u našoj niši kojega priznaju znanstveni krugovi, koji je dobro došao kao gost i kao predavač na fakultetima, kao stručni sugovornik na temu sanacija, a koji je uspio svoja znanja i talente komercijalno ostvariti. Taj spoj uporišta u znanosti i obrazovanju, a ostvarenja u gospodarstvu imponira i daje poseban kontekst, odnosno objašnjenje uspjehu Spegre. U poduzeću je uvijek bio prioritet znanje, ugled i lojalnost, kako unutar same organizacije tako i prema svim investitorima koji su nam dali svoje povjerenje.

image

Berislav Borovina

U zahtjevnim poslovima izvanredno mirite znanost i komercijalnost. Je li bilo mjesta za kompromis?

-Uz osmijeh ću kazati da kod našeg oca nema kompromisa. Mora biti izvrsno sve i na svim razinama. I dan danas je radno aktivan kao i majka, iako su oboje u umirovljeničkim godinama, i dan danas vodi računa i o najmanjem detalju jer on je čovjek koji istinski živi svoj posao, čak i sada kada više ne treba. Sve želi znati i u sve biti upućen. Ima povjerenje u svakoga od nas, ali takav mu je modus operandi. Nadam se da će što duže oboje biti radno aktivni, a mi djeca uključeni smo operativno u cjelokupno poslovanje i malo po malo preuzimamo sve više obaveza i odluka koje treba donijeti.

Što je bio pokretač razvoja tvrtke sve ove godine?

-Sigurno su to kontinuirano ulaganje u znanje, opremu i kadrovske kapacitete. U 32 godine poslovanja, stalno smo u korak pratili svjetske inženjerske trendove i educirali sebe i svoje djelatnike. Jako važno je i njegovanje korektnog odnosa s investitorima, partnerima, dobavljačima, nadležnim institucijama i svom relevantnom strukom. Sa svima smo do danas stekli visoku međusobnu razinu povjerenja i poštovanja. Nikad nismo činili nešto što ne bi željeli da netko nama uradi, te smo na načelima moralnog poslovanja temeljili svoj put. Posvećenost radu na takav način mora voditi rezultatima, a time i daljnjem razvoju i napretku.

Više puta ste uspješno aplicirali za sredstva EU fondova. Koliko je to bilo važno?

-To je od važnosti za jačanje inovacijskih kapaciteta svakog poduzeća i za uspostavljanje kvalitetnijih poslovnih procesa. Poduzećima koja imaju kvalitetne ideje od iznimne su koristi fondovi jer s manjim opterećenjem vlastitog financijskog tijeka uz potporna sredstva možete realizirati projekte koji vas čine konkurentnijim. Za prve projekte u Spegri sam implementirala vlastita znanja i stečena iskustva, a s vremenom se proširio tim. Mnoge hrvatske tehnološke tvrtke koristile su europska sredstva za unaprjeđenje poslovanja i to je značajan benefit u smislu konkurentnosti, domaće i međunarodne, razvoja poslovanja, ulaganja u kadrove. Mi u Spegri bismo zato uskoro mogli imati zaseban odjel za inovacije i razvoj, a to je stvarno ogroman iskorak i nešto čime se malo koja tvrtka u našoj branši može pohvaliti.

Koji su najnoviji projekti za sufinanciranje iz EU fondova?

-Spegra trenutno radi na nekoliko projekata financiranih iz EU fondova, te ih imamo još nekoliko u pripremi. Među ostalim, uveli smo novi ERP, poslovni informacijski sustav koji omogućuje potpunu kontrolu nad poslovnim procesima u poduzeću, te implementirali visoko standardiziran način praćenja poslovanja, a za to je naš kompletni administrativni kadar prošao edukaciju.Ovaj projekt nam je omogućio, s jedne strane, interno preslagivanje računovodstveno-upravljačkih koncepata, a s druge strane, pojednostavljenu implementaciju ERP-a. Na ovaj način smo osigurali jednoznačno postupanje u procesima računovodstvene evidencije i na troškovno efikasan način stvorili podlogu za bolje izvještavanje i poslovno odlučivanje, te smo napravili izvrsne temelje za provođenje funkcije kontrolinga.Administrativni procesi koji su se odvijali u poduzeću sada se rade u kraćem vremenu na efikasniji način, a praćenje poslovnog događaja je višedimenzionirano. Ono na što smo jako ponosni je to što trenutno patentiramo dva tehnološka postupka i tako želimo formalizirati i kapitalizirati silno znanje koje smo godinama stjecali, radimo digitalnu bazu podataka, i još mnogo toga što će uskoro imati primjenu od šireg interesa u građevinskom sektoru i što ćemo uskoro predstaviti.

Koliko je Spegri kao tržišno dominantnoj tvrtki stalo do uređenja tržišnih odnosa u ponudi i potražnji?

-Dobar odnos ponude i potražnje odgovara svakome poduzeću koje racionalno i dugoročno razmišlja. Ako imate previše posla, a nemate kapacitete odraditi ga niti možete pronaći suradnike, komplicirano je i nezahvalno jednako kao i kad ima malo posla. Otac je jednom prilikom rekao da čovjek umre i od gladi i od prejedanja, i to je istina. Interesi Spegre sežu dalje od vlastita uspjeha, te bismo zaista voljeli kao i sve druge firme kojima je stalo do razvoja i napretka države da imamo stabilno gospodarstvo, uravnoteženo tržište i što veći broj uspješnih poduzeća.

Kakvi su planovi za budućnost?

-Planovi su nam kao i svih ovih godina skromniji nego su bili rezultati pa ćemo se držati takve filozofije i dalje. Konzervativni smo u očekivanjima, oprezni i racionalni. Nismo megalomani, iako je naš rast u zadnjih par godina zaista ogroman, ali to je bio prirodan tijek razvoja i uspjeha poduzeća. Želimo prije svega da nas svih Bog čuva kao i dosad, i da se uvijek kao organizacija držimo vizije i načina poslovanja koji su nas do ovdje i doveli.

Spoj uporišta u znanosti i obrazovanju, a ostvarenja u gospodarstvu imponira i daje poseban kontekst, odnosno objašnjenje uspjehu Spegre

Uspjeh je baziran na kontinuiranom ulaganju u znanje, opremu i kadrovske kapacitete. U 32 godine poslovanja, u korak smo pratili svjetske inženjerske trendove i educirali sebe i svoje djelatnike

Poduzećima koja imaju kvalitetne ideje fondovi su od iznimne koristi jer s manjim opterećenjem vlastitog financijskog tijeka, uz potporna sredstva, možete realizirati projekte koji vas čine konkurentnijim

Patentiramo dva tehnološka postupka i tako želimo formalizirati i kapitalizirati silno znanje koje smo godinama stjecali, radimo digitalnu bazu podataka, i još mnogo toga što će uskoro imati primjenu od šireg interesa u građevinskom sektoru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 17:29