<p>Most Čiovo</p>
UVODNIK

Europskim sredstvima mijenjamo lice i naličje

Piše Dražen Gudić
Foto Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
28. svibnja 2022. - 17:00

Što imaju zajedničko veliko ili malo poduzeće, nevladina organizacija i mlada osoba, istraživač ili poljoprivrednik? Svi imaju pravo na novac iz fondova EU-a u brojnim različitim područjima: zapošljavanje i socijalno uključivanje, poljoprivreda i ruralni razvoj, urbani i regionalni razvoj, pomorska pitanja i ribarstvo, istraživanje i inovacije i humanitarna pomoć.

Paket financijske pomoći razlikuje se od područja do područja no postoje tri zajednička načela: EU plaća dio projekta i nikada ne plaća sve troškove projekta, cilj nije donošenje zarade korisniku nego pomoć pri uspostavi financijske ravnoteže. Također, financije se ne mogu davati retroaktivno za završene projekte.

S više od tri četvrtine proračuna EU-a upravlja se zajednički s nacionalnim i regionalnim vlastima preko pet strukturnih i investicijskih fondova. To je u skladu sa strategijom za rast EU-a Europa 2020. i to su: Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo i Kohezijski fond sa zajedničkim ciljem da se regije gospodarski usklade s EU-om. Europski parlament raspravlja i glasuje o tim proračunima.

Moguće je s nacionalnim i regionalnim vlastima koje upravljaju fondovima kontaktirati i tražiti savjet o što učinkovitijoj upotrebi. EU izravno upravlja drugim fondovima. Sredstva iz njih idu izravno određenim projektima i organizacijama u skladu s politikom EU-a. To uključuje područja poput poljoprivrede, mladih i gospodarstva. Svatko tko želi dobiti ta sredstva mora se prijaviti na natječaj. I naposljetku postoji i mikrofinanciranje. Samozaposleni i tvrtke s manje od 10 zaposlenih mogu iskoristiti mikrokredite, to jest zajmove do 25.000 eura.

Zahvaljujući fondovima Europske unije, u Hrvatskoj su stvorene brojne nove poslovne mogućnosti tvrtkama i građanima, uložena su značajna sredstva u znanstvena istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije – temelj za jačanje konkurentnosti i razvoj gospodarstva, obnovljena je kulturna baština i očuvana prirodna, izgrađena je nova prometna infrastruktura, izgrađeni novi studentski domovi, izgrađeni i opremljeni novi domovi zdravlja i bolnice.

Europski fondovi mijenjaju lice i naličje Hrvatske; naš zdravstveni sustav čine efikasnijim, naš obrazovni sustav kvalitetnijim, naš prometni sustav sigurnijim, čuvaju našu kulturnu i prirodnu baštinu, doprinose konkurentnosti našega gospodarstva i omogućuju nova radna mjesta za naše građane.

Kroz sredstva europskih fondova osigurava se financiranje različitih projekata usmjerenih na poboljšanje kvalitete života te ravnomjerni regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje.

26

je otvorenih natječaja

5.870.604.805 HRK

vrijednost otvorenih natječaja na dan 25.svibnja 2022.

ULOŽENO U ZADNJE TRI GODINE

1,7 milijardi kuna uloženo u ZDRAVSTVO,

5,7 milijardi kuna uloženo u PODUZETNIŠTVO (uključuje ulaganja u ITU te financijske instrumente u okviru PO3),

1,2 milijardi kuna uloženo u STUDENTSKE DOMOVE,

10,5 milijardi kuna uloženo u PROMETNU POVEZANOST,

2,9 milijardi kuna uloženo u ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ,

834 milijuna kuna uloženo u DIGITALIZACIJU JAVNE UPRAVE,

2,1 milijardi kuna uloženo u KULTURNU I PRIRODNU BAŠTINU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:51