StoryEditorOCM
EU izbori 2024istraživanje

Tko će osvojiti više mandata u Europskom parlamentu? HDZ u prednosti pred ostalima, mnogi će strepiti za jedan mandat

Piše vijesti sd
5. lipnja 2024. - 21:56

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natjecat će se 25 lista, odnosno 23 stranačke i dvije nezavisne, a na kojima su imena 300 kandidata.

U nedjelju su izbori za Europski parlament, a za 12 mjesta natjecat će se 25 lista, odnosno 23 stranačke i dvije nezavisne, na kojima su imena 300 kandidata. Promocija plus za RTL je provela posljednje istraživanje prije izbora, od 1. do 4. lipnja, a ovo su rezultati.

HDZ je prvi izbor ispitanika s 5 mandata, a ima mogućnost i za još jedan dodatni, granični mandat. SDP je na 4 mandata od čega je jedan granični pa bi bez njega mogli ostati.

Stranka Možemo! prema istraživanju dobiva jedan siguran mandat. Na jednom mandatu su i Domovinski pokret i MOST međutim, kod obje opcije u pitanju su granični mandati.

Lista Pravo i pravda Mislava Kolakušića i šarena lista IDS-a, SDSS-a, HSLS-a i partnera prema rezultatima istraživanja ne osvajaju mandat, ali se bore za granične mandate. 

Podsjetimo, prije prije pet godina HDZ i SDP su na izborima bili izjednačeni - dobili su po četiri mandata, a u EU Parlament još su ušli Suverenisti, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Valter Flego.

Na EU izborima cijela je Hrvatska jedna izborna jedinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 19:17